Az állam és a szerencsejátékok

Félkarú rablók és oligarchák

Belpol

Júliustól gyakorlatilag tiltja a külföldi online kaszinóknak utalt és onnan fogadott pénzeket egy új jogszabály. E lépés az államhoz és az oligarcháihoz terelné a játékosokat. Csak hát a technológia már rég előrébb jár annál, hogy az állam szabja meg, hol veszíthetjük el a pénzünket.

A hazai bankoknak július 1-jétől az ún. tiltott szerencsejáték-szervezéssel összefüggő oldalakkal kapcsolatos egyes (bankkártyás, bankszámlás) pénzforgalmi tranzakciókat vissza kell utasítaniuk. Vagyis magyarországi bankszámláról és bankkártyáról mostantól nem tölthetünk pénzt a bet365-re, a BetKingre, a Unibetre és társaira, illetve a már bent lévő forintjainkat sem lehet kikérni a hazai bankszámlánkra.

A törvény a Fidesztől megszokott minőségű szövegbe van becsomagolva, hiszen a „narratíva” szerint a „tiltott online szerencsejátékok szervezőit” üldözi keményen a magyar állam. Nem először történik meg ez: 2014-ben egy utóbb bohózatba fulladt akcióval próbálta Magyarország a külföldi irodák internetes elérhetőségét blokkolni, amire a hatóságok nem csak képtelenek voltak, de mint egy 2017-es jogerős bírói döntés kimondta, jogalapjuk sem volt.

A valóság ráadásul az, hogy miközben a kormány még erősebb monopolhelyzetbe kívánja hozni az állami Szerencsejáték Zrt.-t (SZRT), június 27-én, a külföldi szolgáltatók teljes tiltása előtt négy nappal a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága megadta az engedélyt az LVC Diamond Kft.-nek arra, hogy Vegas Sports néven távszerencsejátékot szervezzen – ami eddig az SZRT kizárólagos joga volt (TippmixPro). A cég mögött jól ismert NER-es nevek vannak: Garancsi István és Habony Árpád bulijáról van szó, akik valahogyan megint a nekik kedvező széljárásban szélesítették ki szolgáltatásaik körét, eddig ugyanis „csak” online kaszinókról volt szó.

All-in

A Fidesz gyűlöletmenedzsereként nagyra nőtt Habony viszonylag friss játékos a kaszinóbizniszben: alig tíz hónapja alapított vagyonkezelő cége révén csak 2022 végén szállt be, miután Szalay-Bobrovniczky Kristófnak a miniszteri kinevezése miatt összeférhetetlenségi okból meg kellett válnia a Garinvest Zrt.-beli csaknem 33 százalékos részesedésétől. A Garinvest a Las Vegas Casino (LVC)-csoport tulajdonosa, s az utóbbi egyik tagja, az LVC Diamond kapta meg 35 évre az engedélyt.

A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága honlapján található adatok alapján tehát Magyarországon egyetlen ismert külföldi fogadóoldal, kaszinó vagy pókerterem sincs engedélyezettként regisztrálva. Eddig sem volt, de eddig nem is érdekelt senkit, hiszen a magyar bankok nem szóltak bele, hol költjük el a pénzünket.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Az elszalasztott lehetőségek városa: fejlődik, vagy csődközelben van Szolnok?

  • Massay-Kiss Andrea

Jó pár kihívással kell szembenéznie annak, aki 2024-ben Szolnok polgármestere lesz: a megyeszékhelyen korábban elkezdett beruházások egy része a mai napig nem készült el, vagy egész egyszerűen ígéret maradt, a lakosság csökken, kevés az igazából versenyképes vállalkozás, megszűnt a város közlekedési csomópont jellege, nincs önálló felsőoktatási intézménye.