Mit esznek meg Dunakeszin?

Félreértés történt

Belpol

Drágult a közétkeztetés Dunakeszin, de az áremelés okozta havi 30 millió forint különbözetet az önkormányzat fizeti meg a szállító cégnek. Az ellenzék az emelés miatt Dióssi Csaba polgármestert okolja, aki állítja, ő nem hibázott. Az ügy lezárásaként egy jobbikos képviselőt menesztenének a tanácsnoki posztjáról.

„Mivel és mennyiért etetik a gyerekeinket Dunakeszin?” – kérdezte Tonzor Péter, a DK dunakeszi jövő évi polgármesterjelöltje a ­Facebookon október közepén. Mint fogalmazott, felháborodott szülők keresték meg. „Dunakeszi közétkeztetésében miért 60–70 szá­zalék az infláció? Miért ennyivel drágább a városunkban az óvodai, iskolai menza, mint a környező településeken? Dióssi Csaba polgármester hogyan írhatott alá brutális áremelésről szóló szerződést? Ha olcsóbban ki lehet hozni a menüt más településeken, ki teszi zsebre az extraprofitot?” – tette föl bejegyzésében a további kérdéseket Tonzor, aki egy táblázatot is mellékelt, amely szerint például egy fóti felső tagozatos napi étkezési díja 910, egy gödié 850, egy XV. kerületié 1005 forintba kerül, egy dunakeszi felső tagozatosé viszont 1595 forintba.

Fidesz-közeli menzacég

A közétkeztetés drágulása komoly indulatokat keltett. Az ellenzéki bejegyzésekre általában nem reagáló Dióssi Csaba (Fidesz–KDNP) a Facebookon intenzív kommunikációba kezdett. „Azonnali vizsgálatot rendelek el a közétkeztetési árak ügyében” – írta csupa nagybetűvel a közösségi oldalán. Mint fogalmazott, szülők fordultak hozzá is az áremelés miatt. „Rendkívüli testületi ülést hívok össze és (…) azonnali tárgyalásokat kezdeményezek a Hungast Vital Kft.-vel, amely a közétkeztetést biztosítja Dunakeszin. Egyúttal azt javaslom a képviselő-testületnek, hogy a vizsgálat idejére függessze fel az áremelést. A jövő hónapra már kiszámlázott emelést pedig a következő számlában jóváírjuk.”

A Hungast Vital Kft.-t, amely az országban több helyen is szolgáltat, Bánki Erik érdekeltségeként is emlegetik, mivel a cég tulajdonosainak korábban volt közös befektetése a fideszes országgyűlési képviselővel. A kft. 2022-es árbevétele 13 milliárd forint, adózott eredménye 962 millió forint volt.

A cég negatív kontextusban is előkerült már a hírekben: 2016-ban egy óbudai iskolában 258 gyermek lett rosszul a Hungast-csoporthoz tartozó kft. főztjétől. Hadházy Ákos 2018-ban pedig arról beszélt az Átlátszónak, hogy a gyerekei szekszárdi iskolájában kavicsok kerültek a tanulók levesébe. A független országgyűlési képviselő azt állította, 2016-ban „minden épeszű indok nélkül” szerezte meg egy a Hungast érdekeltségében lévő társaság a váro­si közétkeztetést. Szintén abban az évben a 24.hu azt írta, hogy Debrecenben az óvodákban, általános és középiskolákban, az azokhoz tartozó kollégiumokban biztosítják a gyerekek étkezését, a szünidőben a bölcsődében és az erdei iskolában is vállalták ugyanezt, amiért 7,75 milliárdot kapott a Hungast Vital Kft., valamint a Cívis Hungast Kft.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk