Porzik, mint a Samsung Gödön

Befújja a szél

Belpol

Levegőtisztaság-mérésen gondolkodnak Fóton, mivel a gödi Samsung-gyártól a szél feléjük viszi a port és a káros anyagokat. A környező települések vezetői úgy vélik, érdemes az egymás közötti partnerség erősítése az akkumulátorüzem bővítése elleni fellépés érdekében.

Fóton novemberben kezdik tervezni a jövő évi költségvetést, de Vargha Nóra önkormányzati képviselő már felvetette, hogy a település áldozzon levegőtisztaság-mérésre. Úgy látja, hogy a polgármester, az alpolgármester és a gazdasági bizottság elnöke „nem tiltakozott nagy erőkkel” a javaslat ellen. A mérésre azért lenne szükség, mert a térségben jellemző nyugati, északnyugati széljárás Fót felé viszi a gödi Samsung SDI akkumulátorgyár működésével és bővítésével járó káros anyagokat, illetve a felvert port. Megjegyzendő, hogy a Göd-ÉRT nevű civil szervezet a múlt év végén kiderítette: négyszeresére nőtt a szén-dioxid-kibocsátás Gödön azután, hogy az akkumulátorgyár terjeszkedni kezdett, illetve olyan, esetenként gyúlékony anyagok is a levegőbe kerülnek, mint a ciklopentán, ciklohexán, heptán, oktán, pentán, hexán.

Vargha Nóra úgy számol, hogy a levegőtisztaság-mérésre nagyjából 30 millió forint kellene. Szerinte tételesen végig kell nézni, hogy a környezetvédelmi jelentések alapján milyen anyagok fordulnak elő a levegőben, ezek közül melyek veszélyesek, melyek koncentrációja lépi át esetleg a határértéket; ehhez kellő szakértelem kell, ezért felvette a kapcsolatot a Levegő Munkacsoporttal. A szükséges pénzt Pest Megye Önkormányzatától „szedné be” a képviselő; Magyarországon ugyanis először Gödön hoztak létre ún. különleges gazdasági övezetet, s e döntés nyomán az övezetből nem a települési, hanem a megyei önkormányzat szedi be az iparűzési adókat és osztja vissza pályáztatás útján (erről lásd: Mit adtak nekünk a koreaiak?, Magyar Narancs, 2022. május 18.). Mindez nem csak Fótot érinti: extrém esetben a káros anyagok és a por elérheti Budapestet és Mogyoródot, illetve a Dunakeszi délkeleti oldalán található lakóparki részt (Tóváros, Toldi-Dombliget).

Vargha Nóra szorgalmazza, hogy a Samsung SDI gyár bővítésének hatásait leginkább elszenvedő települések valamilyen formában szövetkezzenek; partnert ehhez Balogh Csaba gödi és Juhász Béla sződligeti polgármesterekben lát, Dunakeszi és Fót fideszes városvezetésének csatlakozásában kevésbé bízik. Úgy véli, lobbierőre, erősebb kontrollra van szükség; főleg, ha a különleges gazdasági övezetbe a Samsungon kívül más vállalatok is érkeznek – ami információnk szerint csak idő kérdése. Továbbá, a gyárat kiszolgálandó, az M2-es és az M3-as autópályákat a jövőben egy természetvédelmi területen átfutó útszakasszal kívánják összekötni. Vargha Nóra szerint az ilyen ügyeket közösen, akár a Budapesti Agglomeráció Fejlesztési Tanácsba (BAFT) is be lehet vinni (a közelmúltban újra életre hívott kormányzati egyeztető szervről lásd: Túlterheléses támadás, Magyar Narancs, 2022. augusztus 10.).

Szennyezett kutak

A Samsung-gyárat hatalmas állami támogatással úgy kezdték bővíteni közvetlenül a gödi lakóövezet mellett, hogy a helyiek érdekeit a legkevésbé sem veszik figyelembe. A zaj és a por bizonyíthatóan rontja a lakók életminőségét.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk