Gyurcsány Ferenc a parlamentnél tüntetne a közvetlen államfőválasztásért

  • narancs.hu
  • 2024. február 11.

Belpol

A DK elnöke 19 pontban elemezte Novák Katalin és Varga Judit lemondását.

Gyurcsány Ferenc nem kevesebb mint 19 pontban foglalta össze Novák Katalin és Varga Judit lemondásának tanulságait, egyúttal tüntetést jelentett be a parlament elé, ahol a közvetlen államfőválasztást fognak követelni. 

A DK elnöke Facebook-oldalán többek között arról írt, hogy Novák Katalint és Varga Juditot Orbán küldte el, akinek „hat nap kellett, hogy megértse, ez az ügy veszélyezteti a hatalmát”, mivel a köztársasági elnök és a volt miniszter kegyelmi döntése miatt „régóta először saját támogatóinak egy része is szembefordult a kormányával, rendszerével.” Gyurcsány szerint a kegyelmi ügyben valójában Orbán döntött, Novák Katalinnak és Varga Juditnak pedig védelmet ígértek, „garanciát, hogy a döntés nem árthat nekik”.

Közvetlen elnökválasztást! Döntsön a nép! 1. Novák és Varga lemondott. Nem azért, mert egy hét alatt...

Posted by Gyurcsány Ferenc on Sunday, February 11, 2024

„Hogy ne érje el a növekvő felháborodás hulláma a kormányfőt és rendszerét, ezért kellett feláldozni azokat, akiknek korábban védelmet ígértek, garanciát adtak. Hogy ne lepleződjön le a rendszer, az elnök és a miniszter feletti hatalom, minden további oknyomozást, kérdést, vizsgálatot, meg kellett próbálniuk elkerülni” – írta Gyurcsány Ferenc, hozzátéve, még így sem sikerült elkerülni, hogy bebizonyosodjon a tény, miszerint „Orbán rendszerében nem szuverén az elnök se”.

Szerinte azért kellene közvetlenül választani a köztársasági elnököt, mert jelenleg „az elnöki szerep tartalmát, szuverenitását nem a közjogi szabályok, nem a hivatalt betöltő személy, hanem a rendszer, annak névadója, Orbán Viktor határozza meg”, ezzel szemben „a nép által választott elnök nem a rendszer szolgája, hanem a népé”.

Gyurcsány Ferenc posztjában úgy fogalmazott: „Érdemes küzdeni most azért, hogy a nép válassza a köztársasági elnököt. Küzdeni hangunk felemelésével, petícióval, tüntetéssel.

Két hét múlva vasárnap, mi valamennyien, akik magunk akarunk dönteni a köztársasági elnökről, tüntetni fogunk ezért a jogunkért a Parlament előtt.”

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, a DK aláírásgyűjtést indít a közvetlen köztársaságielnök-választásért, és a költséghatékonyság érdekében azt javasolják, hogy ez a választás is június 9-én, az európai parlamenti és az önkormányzati választásokkal egy időben legyen.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Önarckép feketével

  • - turcsányi -

Ha van igazság a földön, Bert Schneiderből hétcsillagos hollywoodi aranyifjú válik. Egy léha, semmirekellő alak a sztárjelöltek örökké vidám, szőke és bikinis karéjában, a nyitott tetejű sport Mercije oldalának támaszkodva, golfhoz öltözve néz el a távolba, s számolja Los Angeles mindig felhőtlen egén az angyalokat.

Kiszámolós

Ha Ed Sheerannek van harminc kamionja, hat pengető alakú óriáskivetítője, öt saját fejlesztésű looper pedálja a forgószínpad öt különböző pontján, és 135 percet játszik – saját állítása szerint – nagyjából 70 ezer embernek, akkor hány keringős lüktetésű balladát játszhat el?

Az egyedüli boldogság

  • Balogh Magdolna

A dán írónő (1917–1976) bő öt évtizeddel ezelőtt befejezett, 1967 és 1971 között írt ön­életrajzi trilógiája azt az utat mutatja meg, ahogyan egy szegény sorsú, munkáskörnyezetben felnőtt lányból ismert és népszerű, számos díjjal kitüntetett szerző válik.

Térerő

A modern nagyváros az ipari forradalom következménye; a korábbiaktól gyökeresen eltérő termelési struktúra nyomán alakult ki az a térszövet, amelyben az európai civilizáció máig élni, bár lassan inkább csak túlélni próbál.

A vasutasok kérték

Talán Stephenson óta nem fordult elő, hogy egy működő vasúttársaság arra biztatta volna utasait, hogy ne vegyék igénybe a szolgáltatásait.

Magyar western fűnyíróval

Ha azt mondom, vásári bábjáték, azt mondod, Vitéz László. És persze Kemény Henrik. A műfaj magyarországi történetének meghatározó alakjai máig ott állnak minden, e hagyományt követő előadás mögött.

Veszélyes álmok

  • Eörsi Mátyás

Mire gondol az olvasó, ha azt hallja: „Zöld, biztonságos, versenyképes”? Vagy ezt: „Helyreállítás, erő és a hovatartozás érzése”? Esetleg ezt: „Együtt. Ellen­álló. Európa.”?