Hamarosan kezdődik az aHang és az Egységes Diákfront alternatív oktatási népszavazása

Belpol

Több mint ezer önkéntessel és az előválasztásokról ismert rendszerrel. A szervezők azt szeretnék, ha legalább 200 ezer ember venne részt rajta.

Október 23. és 30. között „7IGEN-es” alternatív népszavazást tart az aHang és az Egységes Diákfront (EDF). Online már október 20-ától véleményt lehet nyilvánítani a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) által korábban elutasított, az oktatás ügyét értinő kérdésekben a 7igen.hu oldalon. A két szervezet az indulás előtt közös sajtótájékoztatón ismertette a voksolás technikai részleteit és a lebonyolítás logisztikai, szervezeti hátterét, miközben azt is felidézték, hogyan jutottunk el odáig, hogy az oktatás legsúlyosabb kérdéseiről csak informális keretek között lehet kikérni az állampolgárok véleményét. 

Maradék demokrácia

A szerdai sajtótájékoztatón Gajzágó József, az EDF tagja felidézte, először 2022 nyarán merült fel az ötlet az akkor még Diákok a Tanárokért néven működő szervezet részéről, hogy népszavazási kezdeményezést kellene benyújtani, ebbe azonban végül csak idén januárban vágtak bele. A kérdések összeállításában szakmai oldalról a Civil Közoktatási Platform (CKP), jogi szempontból pedig a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) nyújtott segítséget, februártól pedig az aHang közreműködésével kezdték felépíteni a kezdeményezést támogató kampányt. A diákok a május 3-ai tüntetésen – egy héttel azután, hogy a rendőrök első alkalommal használtak könnygázt a Karmelitánál demonstrálók ellen – jelentették be, hogy hét kérdésben nyújtottak be népszavazási kezdeményezést a NVB-nél. A kérdéseket június végén utasította el a bizottság. Bár az EDF és a TASZ négy kérdés elutasítását megtámadta a Kúrián, az elmúlt napokban a fellebbezésüket is visszautasították. „Most már egy kérdésünk sincs bent az állami szerveknél, ez az út lezárult. Ezért is hoztunk jó döntést, amikor augusztusban úgy döntöttünk, hogy októberben megtarjuk az ország első alternatív népszavazását” – fogalmazott Gajzágó József.

Varga Máté, az aHang ügyvezető igazgatója az alternatív népszavazási kampánnyal kapcsolatban elmondta, más kezdeményezéseikhez hasonlóan ezúttal is az a cél, hogy „használjuk a maradék demokráciánkban azokat a lehetőségeket, amikkel élni tudunk, és ehhez eszközöket adjunk”. A szervezet az elmúlt öt évben ennek megfelelően számos oktatást védelmező és oktatási reformért küzdő törekvést támogatott. Bár a kormány az elmúlt években mindent megtett, hogy ellehetetlenítse ezeket a kezdeményezéseket, a szervezet szerint még mindig van erő az oktatás ügyében.

„A legfontosabb, hogy ezt az erőt felhangosítsuk. Pontosan ettől fél a kormány, ezért nem akarta átengedni a népszavazási kezdeményezést, mert látja, hogy van benne mozgósítási potenciál”

– mondta Varga Máté, hozzátéve, ezért igyekeznek kreatív módon lehetőséget adni az embereknek, hogy elmondhassák a véleményüket, ami felhatalmazást adhat a továbblépéshez, mind a kormány irányába történő nyomásgyakorlás, mind pedig az európai szintű érdekérvényesítés szempontjából.

Több mint petíció 

Az októberi alternatív népszavazás ugyanazon a rendszeren fut majd, mint amit a 2019-es főpolgármesteri előválasztáson, valamint a 2021-es országos ellenzéki előválasztásokon is használtak. Ez az aHang ELEVE nevű szoftvere, amely egy hivatalos népszavazás kritériumainak megfelelően működik, tehát sokkal több mint egy hétköznapi petíció. Az eszköz segítségével ellenőrizhető és biztosítható, hogy – jelen esetben – csak a 16 év feletti magyar állampolgárok szavazhassanak, illetve mindenki csak egyszer és anonim módon voksolhasson.

Az előválasztások óta továbbfejlesztett eszközzel hibrid szavazás lehet megvalósítani, vagyis az online és az offline beérkező szavazatokat egy rendszerben dolgozza fel a szoftver. Online az ügyfélkapuval összekötött ELEVE applikáción – vagy ennek a böngészős változatán – keresztül lehet voksolni, személyesen pedig fényképes igazolvány és lakcímkártya felmutatása után az országszerte felállított sátrak egyikében, tableteken. A szervezők azt ígérték, az eredményeket, részeredményeket már a szavazás ideje alatt is rendszeresen publikálni fogják.

 
Pintér Sándor őrködik a népszavazás lebonyolításához szükséges eszközök felett az aHang irodájában
Fotó: A szerző felvétele

Az október 23. és 30. között zajló népszavazás lebonyolítása természetesen komoly koordinációs és logisztikai munkát igényel, mivel a szervezők azt szeretnék, ha az emberek az ország lehető legtöbb helyén elmondhatnák a véleményüket, és nem csak a fővost érné el az akció. Abdallah-Magdy Szabrina a „7IGEN-es” kampány vezetője elmondta, országszerte összesen 174 helyszínen – ezeket a szervezők napokon belül nyilvánosságra hozzák – lehet majd személyesen szavazni, amiben 1358 önkéntes nyújt segítséget. Az önkéntesek egyébként az október 23-ára meghirdetett budapesti tüntetés két helyszínén, az Oktogonon és a Hősök terén is gyűjtik majd a voksokat.

Az alternatív népszavazásra a sajtótájékoztatóig egyébként már közel 20 ezren előregisztráltak, ők péntektől nyilváníthatnak véleményt a hét kérdésben. Mivel a szervezők a különböző korábbi eseményekkel és megmozdulásokkal kapcsolatos tapasztalataikról szólva elmondták, nagyon eltérő mértékben mozgósíthatók az emberek az ország különböző pontjain, kíváncsiak voltunk, hogy a regisztrációk alapján milyen kép rajzolódik ki a népszavazás iránti érdeklődés térbeli eloszlásáról. Az aHang szoftverfejlesztője kérésünkre megmutatta, irányítószámonként hány regisztráció történt a rendszerben. Az adatokból kiderült, a legtöbben Székesfehérvárról jelezték szavazási szándékukat, míg az egyes fővárosi kerületek mellett többek között Kecskeméten és Veszprémben is fokozott érdeklődés mutatkozik.

A két szervezet azt szeretné, ha legalább 200 ezer ember venne részt a népszavazáson,

hiszen – az NVB  jóváhagyása után – egy hivatalos referendum megartásához is legalább ennyi aláírásra lenne szükség. Az Egységes Diákfront és az aHang október 19-én a VIII. kerületei Turbina Kulturális Központban slam poetry estet szervez, a hét második felében pedig több szervezettel közösen tartanak országjárást.

Szalóki Viktorral, az aHang szóvivőjével a legfrissebb lapszámunkban olvashatnak interjút.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk