Háromnapos rendezvényre hatmillió – A holdudvar közmédiás megbízásai

  • Horn Gabriella
  • 2014. szeptember 8.

Belpol

Változatlanul jó üzleteket kötnek az állami intézményekkel a Fidesz emberei – mint Rákay Philip vagy L. Simon László – körül orbitális pályán keringő vállalkozások.

A „Gasztroangyal a Millenárison – Magyarország finom” címmel rendezhetett háromnapos gasztronómiai fesztivált az MTV vezérigazgató-helyettesének, Rákay Philipnek a korábbi cége, a Füleky Kereskedelmi Szolgáltató Kft. A Nemzeti Kulturális Alaptól (NKA) kapott hatmillió forintból július elején rendezték meg a Duna TV-n vasárnaponként sugárzott gasztronómiai-turisztikai műsor „élő” változatát meghívott gazdákkal, a budai Millenáris Parkban.  A Füleky Kft.-ről a 444.hu korábban megírta, hogy három éve havi hatszázezerért adott tanácsot a Fidesznek, és hogy Rákay feleségének a cége is kapott közpénzes megbízásokat. Az Átlátszón pedig korábban megjelent, hogy Rákay ötletére, az „Itthon vagy – Magyarország szeretlek” programra tavaly augusztusban  992,3 millió forintot különített el a kormány a költségvetési tartalékból.

Rákay Philip

Rákay Philip

Fotó: MTI

A Gasztroangyal Fesztivált  többek között a  Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) és a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) támogatásával rendezték  2014. július 4. és 6. között. Megkeresésünkre az MNVH-tól megtudtuk, hogy ők nem pénzzel, hanem a program népszerűsítésével támogatták a rendezvényt, s eljuttatták a rendezvényről szóló felhívást tagjaikhoz és az MNVH által minden pénteken megrendezett Vidék Mustra termelői piac a Főváros szívében kiállítóihoz.

A Gasztroangyal műsorvezetőjének, „a Hír Tv-től érkező CBA-háziasszony” Borbás Máriának a cége, a Stratcomm Kft. a Népszabadság írása szerint százmilliós nagyságrendű megrendelést kapott az MTVA-tól, továbbá a Gasztroangyal gyártásáért adásonként annak idején 3,8 milliót fizetett az MTVA a kft.-nek. (Egy további műsorért – Négy szellem címmel a médiaszolgáltatási alaptól adásonként 3,4 milliót kapott ugyanez a cég.) Az Opten cégadatbázisban található adatokból kiderül, hogy Borbás Mária cége  2010 és 2013 között évi 79 millióról 263 millió forintra növelte az éves árbevételét. (2012-ben indult a Gasztroangyal című tv-műsor.)

A Gasztroangyalt rendező Füleky Kft.-nek Rákay Kálmán (ez az MTV-vezérigazgató-helyettes eredeti neve) 2010 márciusa óta nem tulajdonosa; akkor került a cég a korábbi ügyvezető, Füleky György kezébe. Utóbbiról annyit tudni, hogy ő volt az ügyvezetője és tulajdonosa a felszámolás alatt lévő Magyar Kultúra Fejlesztési Központ Szolgáltató Kft.-nek, amely Rákay Philip MTV-intendánssága alatt két megbízást is kapott az MTVA-tól, mint az kiderül az Átlátszó által kiperelt adatokból. Az egyik szerződés egy 13 epizódos, egyenként 25 perces és 1,5 milliós gyártási költségű – a korábbi kormányszóvivő, Giro-Szász András felesége, Giro-Szász Kriszta által vezetett – kulturális műsorsorozatra (Kortárs), illetve további 2012-es epizódokra szól. A másik egy a Magyar Nemzeti Galériában megrendezendő kiállításra biztosított 15 milliót: Hősök, királyok, szentek címmel (lásd erről a Magyar Narancs-kritikát itt). (Giro-Szász Andrásról egyébként a napokban jelent meg, hogy visszavásárolta tulajdonrészét  a közmédiának évi 42 millióért híreket gyártó Strategopolisban.)

Füleky másik érdekeltsége, a Magyar Kultúra Fejlesztési Központ Szolgáltató Kft. többi tulajdonosa is hallatott magáról a sajtóban: például az őssejtbotrány vagy a Munkácsy-trilógia egyik festménye, a Golgota tulajdonosaként ismert műgyűjtő Pákh Imre és üzlettársa-alkalmazottja, az azóta meggyilkolt, a médiában Fidesz-szakértőként is hivatkozott Marschalek Ákos révén. Utóbbi a Munkácsy Alapítvány és a Munkácsy Art Kereskedelmi, Rendezvényszervező Kft. ügyvezetője is volt. Az alapítvány kuratóriumi elnöke L. Simon László volt 2011 tavaszától őszig, akkor Rákay Philip vette át a pozícióját. A Munkácsy Alapítvány és a Magyar Nemzeti Galéria közötti feszültségekről a Magyar Narancs hosszabb cikkben számolt be, többek között arról, hogy a „Hiller István államtitkárából a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) főigazgatójává avanzsált Csák Ferenc talán a saját túlélését próbálta biztosítani azzal, hogy befogadta a jobboldali kapcsolatokkal rendelkező Pákh Imre Munkácsy Alapítványát 2011 februárjában. Az alapítvány nemcsak beköltözött, hanem a közgyűjtemény címére is lett bejegyezve, s lassan a kiállítási tevékenység irányítását is kezdte átvenni. Csák akkori állítása szerint a csökkenő állami támogatások miatt fogadta el a Munkácsy Alapítvány segítő kezét, bár kérdés, hogy ez a kéz adott vagy elvett inkább. Az első projekt a trilógia budapesti bemutatása volt. Az alaptörvényt ünneplő Hősök, királyok, szentek című kiállítás – amelyen a Kerényi Imre által megrendelt festmények is láthatók voltak”.

A Magyar Kultúra Fejlesztési Központ Kft. az egyik tulajdonosa annak a K.V. Fesztivál Kft.-nek, amelynek résztulajdonosa a Velencei-tavi Borászati Kft. Utóbbi ügyvezetője ugyanaz a Simon Mónika, aki az elmúlt két évben L. Simon László több korábbi érdekeltségének (például az L.Simon könyveit is kiadó, az elmúlt években rendszeresen milliós nagyságrendű NKA-támogatásban részesülő Ráció Kiadói Kft. és a Kastély.net Kft.) tulajdonosa lett.

A meggyilkolt Marschaleket, aki a hivatkozott Magyar Narancs-cikk szerint az Országgyűlés L. Simon vezette kulturális bizottságának fideszes szakértője is volt, további szál fűzte az MTV vezérigazgató-helyetteséhez, Rákay Philiphez: az Opten adatbázisa szerint ugyanis Rákay feleségével, Wieber Orsolyával közös cége volt a White and Partners Kft. (amelyben az Alexandra kiadó tulajdonosának lánya, Matyi Alexandra is tulajdonos).

Rákay korábbi cégei közül a Right Communications Kft.  gyakori szereplője a közbeszerzési pályázatoknak, igaz – mint azt egy korábbi cikkünkben kiderítettük, inkább csak mint vesztes induló néhány L. Simon László ismeretségi köréhez tartozó cég, és az előző Fidesz-kormány óta milliárdos éves árbevételt produkáló örök nyertes, a Young and Partners Kft. mellett. Érdekesség, hogy a Right Communication és Rákay egy másik korábbi cége, a Stakeholder Consulting ugyanarra a budapesti második kerületi címre van bejegyezve, mint egy offshore hátterű cég,  a 7th WAVE Tanácsadó Kft. A cím egyezése nem valószínű, hogy véletlen, hiszen a Stakeholder Consulting és a 7th Wave Kft. egyaránt egy Szabó Ádám nevű személyhez köthető.

Figyelmébe ajánljuk

A hazai próféta

  • - turcsányi -

Van egy jelenet James Clavell 1975-ben publikált regényének tévéváltozatában: a nagyúr táncol.

Apád, anyád idejöjjön!

Amikor 1976-ban megjelent az eredeti Ómen-film (az azóta tetemes hosszúságúra nyúlt széria első installációja), az mind témaválasztását, mind megvalósítását tekintve tisztes elismerést és közben jeles közönségsikert aratott.

A „titkosegyetem”

  • Földényi F. László

Nevek a szereplőlistáról: Dr. Bódis József, Dr. Horváth Zita, Dr. Palkovics László, Dr. Pavlik Lívia, Dr. Szarka Gábor, és a többi doktor, meg a kancellárok, a miniszterek, az államtitkárok, az államtitkárok helyettesei, meg a helyettesek helyettesei… Upor László könyvéből néznek ki az olvasóra.

A szédülésig

  • Pálos György

A szerző e kisregény megjelenése idején, 2021-ben már befutott író, megkerülhetetlen irodalmárnak számít Katalóniában, és talán a világban is. Katalán identitása is közismert, ami szintén hozzájárul helyi nimbuszához.

Gender a manézsban

A férfi és női szerepkör átalakulása lerágott csont, olyannyira, hogy a nemek szerepkörének egyik legmeghatározóbb új kihívása az, hogy újra és újra meg kell hallgatnunk az átalakulásukról szóló históriát. Nagyon nehéz olyan irányból közelíteni meg a témát, amely (legalább az egyik nemnél) ne szemforgatásba vagy köldöknézegetésbe torkollna.

Teljes elsötétítés

Jánd falujának és az ország 4113. sz. útjának a szélére a korábbi „Isten hozott” vagy valami hasonló szöveget mutató tábla helyére kiraktak egy újat, amelyre ékes külföldi nyelven a következőket pingálták: „No Migration, No Gender, No War” – számolt be az ATV híradója.

Ki vannak fizetve

A múlt kedden jelentette be Magyar Péter, hogy péntek délutánra tüntetést szervez a Belügyminisztérium elé, s azon a kormány lemondását fogja követelni, amiért máig nem kért bocsánatot a bicskei gyermekotthonban elkövetett pedofil bűncselekmények áldoza­taitól.

„Egy névtelen feljelentés miatt”

2021. február 5-én hajnalban rájuk tört a rendőrség, ezután döntöttek úgy a férjével, Szász János rendezővel, hogy Amerikába költöznek. Semmijük sem volt, mindent maguk mögött hagytak. Harminc év színészi pályafutás után egy idegen országban talált új hivatást.

Csak nyelvében élne

  • Domány András

Śląsk lengyelül, Schlesien németül, Slezsko csehül, Ślůnsk sziléziai nyelven – Lengyelország délnyugati csücskének nem csak a múltja hányatott, a jelene sem könnyű. A helyi, alapvetően lengyel tudatú kisebbség és annak nyelve körüli, több évtizedes vita újraéled, mert a szejm regionális nyelvvé nyilvánította a sziléziait. Kaczyński hülyéinek több se kellett.

Lehetnénk barátok

„Pedig barátok is lehettünk volna!” – viccelt pénzügyes kollégánk, és mindenki nevetett. A busz kikanyarodott a repülőtéri útra. A nagyjából harmincfős küldöttség, amelyben ott volt az összes minisztérium európai ügyekért felelős vezetője, elindult haza. Fáradtak voltunk, de bizakodók.