21. századi tudományos technológiai parkot terveznek a világ végére

High-tech a pusztában?

Belpol

Tudományos technológiai parkot terveznek komoly egyetemi háttérrel, a beruházást előzetesen majd’ 12 milliárd forintra becsülik. Mindezt Békés megye egyik leghátrányosabb településére, Pusztaföldvárra „álmodták meg”. Az összeg több mint fele a kormánypárti polgármester cégére menne.

 

„A Neumann János Program feladata, hogy elősegítse az egyetemek és kutatóintézetek, valamint a gazdasági szereplők közötti piac­orientált együttműködést. Célunk, hogy Magyarország 2030-ra a tíz legjobb európai innovátor és a huszonöt legjobb világinnovátor országa között legyen” – egyebek között ez hangzott el a Tudományos és Innovációs, Technológiai, Ipari és Logisztikai Park Tanács (TITILPT) 2023. október 5-i alakuló ülésén. Az eseményen részt vett Nagy Márton gazdaságfejlesztési és Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter. A testület feladata az ipari, a technológiai, a logisztikai, valamint a tudományos és innovációs parkokra vonatkozó elképzelések, tervek véleményezése. Az ülésen legott megvitatták a Technológiai Park cím elnyerésére benyújtott pályázatokat, s ennek nyomán „többek közt Kisteleken, Mohácson és Pusztaföldváron jöhet létre Tudományos Technológiai Park (TTP)”.

Egy Baranya, egy Békés és egy Csongrád-Csanád megyei hátrányos helyzetű kistérség egy-egy központjáról van szó. Hogy e településeken milyen feltételek állnak rendelkezésre a TTP-k megvalósítására, arra az eseményről kiadott közlemény meg sem próbál választ adni.

A pályázó sem láthatja

Az Orosházához közeli, alig 1400 lakosú, részben elöregedett, részben kiürült, roppant kevés munkahellyel rendelkező Pusztaföldvár a gazdasági, társadalmi és demográfiai depresszióban szenvedő Viharsarok azon települése, ahol arányában a legtöbb az üresen álló és omladozó házak száma. A fiatalabbak és a középkorosztályba tartozók nagy része már rég elköltözött onnan. Sonkolyos Szabolcs (Fidesz–KDNP) polgármester álma azonban az, hogy egyebek mellett a Szegedi Tudományegyetem közelségére és innovációjára alapozva tudományos technológiai parkot telepíttet a községbe; a parkban, biztos, ami biztos, helyet kapna a polgármester cégének új nagy vágóhídja és húsfeldolgozója is. A projektre már el is költöttek bruttó 18,5 millió forintot.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk