Végleg szabadulna a szélsőségesség emlékétől a Jobbik

Horthy helyett Deák

Belpol

Teljes arculatváltást és névváltoztatást kezdeményezett a Jobbik, azt bizonyítandó, hogy végleg szakított szélsőséges múltjával. Az új vezetés a Fidesz alternatíváját kívánja nyújtani a konzervatív választóknak. Jókora ambíció, miközben egyelőre az a kihívás, hogy a párt megugorja a parlamenti küszöböt.

Az ellenzéki pártok politikai aktivitását, tehetségét a választók és a sajtó többnyire a napi politizálás és kommunikáció alapján értékeli, a látottak pedig aligha meggyőzőek.

A tavalyi választási vereség után az ellenzék tanácstalansága, illetve a megindult útkeresés hatása tetten érhető a támogatottsági mérésekben is. Pedig a pártok igyekeznek, a Momentum és az MSZP új stratégiát épített, a Párbeszéd és az LMP a zöld pólus hirdetésével közeledik egymáshoz.

 

Búcsú a Jobbiktól

A 2024-es európai parlamenti és önkormányzati választásokig Jobbik Konzervatívok (JK) néven folytatja a Gyöngyösi Márton elnök vezette párt – a névváltoztatást a február 25-i pártkongresszus fogadta el. Ez azonban még nem a vége, ugyanis pártbéli forrásaink szerint a szervezet megújítására elfogadott tervvel arra vállalkoznak, hogy a Jobbik a nevében is szakítani fog saját szélsőséges múltjával. Ezt az értesülést Gyöngyösi Márton pártelnök is megerősítette. „A »Szebb jövőt!« már a múlté” – magyarázta egy forrásunk, aki külső tanácsadóként hatással volt a program kidolgozására. „Ami megnyugtató számunkra, hogy nemcsak egy rideg politikai számítás eredménye a mostani változás, hanem valóban az értékeinket szeretnénk képviselni” – mondta lapunknak egy párttag, aki, mint fogalmazott, „nagyon unta”, hogy sok év után is a „szalonnáci” jelzőt aggatták rá, noha ő annak idején a már néppártosodó Jobbikhoz csatlakozott.

„Szeretnénk népszerűvé tenni a jobboldali polgári értékrendet, ami a történelmünk során lehetőséget teremtett a nemzet haladására, társadalmi fejlődésére. A reformkor nagyjainak, Széchenyi és Deák életműve a példa, amit a levert forradalom, illetve egy fejlődéssel teli évtizedek után az első világháború akasztott meg. A mai napig velünk él a feudalizmus maradványa, az uram-bátyám viszonyok, amit a Fidesz tovább táplál” – foglalta össze Gyöngyösi. Egy forrásunk tömörebben jellemezte az új irányt: „Horthy helyett Deák.”

Nemrég Gyöngyösi Márton pártelnök és Potocskáné Kőrösi Anita elnökhelyettes egy háttérbeszélgetésen érzékelhetően arra törekedett, hogy a párt új hangot találjon a sajtóval, de szó esett néhány stratégiai döntés hátteréről is. Mindezekről lapunk további részleteket is megismert.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk