Békéscsaba önkormányzata az OTP-ről az MBH-ra vált

Hűségeskü vagy hadművelet?

Belpol

A közgyűlés és a pénzügyi bizottság megkerülésével a békéscsabai polgármester új számlavezető bankot talált az önkormányzatnak: az OTP Bankot a NER kreálmányára, a Magyar Bankholdingra cseréli. Az ennek okát firtató kérdésekre semmitmondó válasz érkezett.

„Minden bankköltségnek inkább a növekedésével kell számolni. Ebben a helyzetben az önkormányzat megnézi, hogy az elérhető kondíció kapcsán lehet-e a piacon mozgó bankok versenyeztetésével előnyt elérni” – mondta Szarvas Péter polgármester a békéscsabai közgyűlésen tavaly júniusban. Ehhez Bacsa Vendel jegyző hozzáfűzte: „Hogy milyen beszerzési eljárás fog konkrétan lebonyolódni, ennek a kérdésnek a vizsgálata továbbra is folyamatban van.” Az ülésen felmerült egy beszerzési eljárás szükségessége is, amelynek a végén a képviselő-testület vagy szakbizottság dönthet arról, hogy a városnak érdemes-e a bankváltáson gondolkodni.

Mindebből nem lett semmi. Idén szeptemberben a városházi közgyűlésen Miklós Attila (MSZP) képviselő kérdésére válaszolva a polgármester kész tényként jelentette be: számlavezető bankot vált a város. Mivel sem a testület, sem az illetékes pénzügyi és gazdasági bizottság elé nem került ilyen előterjesztés, a képviselők ekkor hallottak először az állítólag lefolytatott eljárás eredményéről – ha az ellenzéki képviselő nem kérdez rá, talán máig sem tudnak róla. Arról nem kaptak tájékoztatást, hogy készült-e bármilyen felmérés a bankváltás ügyében, arról viszont igen, hogy két eredménytelennek minősített beszerzési eljárást követően a harmadikból az MBH Bank Nyrt. került ki győztesen. A Narancs felvetésére az ellenzéki képviselő is elismerte, hogy az önkormányzati törvény szerint erre joga volt Szarvasnak. „Mivel nem közbeszerzési eljárást, hanem meghívásos pályázatot írtak ki, a polgármester egy személyben hozhatott döntést. Azonban az elköteleződés nem lehet 18 hónapnál hosszabb, és csak 50 millió forint alatti összegről szólhat” – mondta lapunknak Miklós Attila.

Konkrétumok nélkül

Az 50 milliós összeghatár természetesen nem az önkormányzat számláin mozgó pénz nagyságrendjére értendő, hanem a tranzakciós díjra. Az 55 ezer lakosú város önkormányzati költségvetéséből, intézményeinek pénzforgalmából, az ide befizetett építmény- és vállalkozói adókból adódó pénzmozgás egy évben többmilliárdos nagyságrendű, amiért már érdemes lehajolni a magyar piacon működő bankoknak. Az önkormányzati számlavezetés piacán a rendszerváltás előtt megszerzett előnyét ma is biztosan őrzi az OTP Bank Nyrt. Az FHB-csoporttal megerősített takarékszektor, valamint az MKB Bank és a Budapest Bank összeboronálásából néhány évvel ezelőtt létrejött Magyar Bankholding, amelynek megteremtését a NER mindvégig nemcsak támogatta, hanem szorgalmazta is, ezen a terepen egyelőre nemigen rúg labdába az OTP mellett.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk