Békepárti fordulat a Mazsihisznél

Imádkozhatnak

Belpol

Orvos-dandártábornok vezeti tovább a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségét és azt ígéri, a szervezet nem fog politizálni, a vallással törődik. De az vajon politikai vagy vallási ügy, hogy a kormány kedvelt zsidó szervezete, az EMIH többet szeretne kapni a kárpótlásul járó örökjáradékból?

Két fontos választás zajlott a közelmúltban a magyarországi zsidó közösségek életében. Az egyik esemény békés körülmények között zajlott, a másik nem.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) küldöttei május 14-én új vezetőséget választottak. A két cikluson át elnöklő és most leköszönt Heisler András után Grósz Andor orvos-dandártábornok vezeti tovább a Mazsihiszt. Az új elnök azt mondta, vallási szervezetként kell működnie a Mazsihisznek, nem szabad politizálni. Az nem járja, ha az ember reggel helyettes államtitkárokkal tárgyal, délután bírálja a kormányt, este pedig együtt vacsorázik egy antiszemitával. Ez a megjegyzés elődjének, Heislernek szólt, aki részt vett a David Pressman amerikai nagykövet által rendezett széder esti vacsorán, együtt Gyöngyösi Mártonnal, a Jobbik-Konzervatívok elnökével. Aki pártja antiszemita korszakában még nemzetbiztonsági kockázatnak nevezte a zsidókat – most kipát viselt, és az asztalnál az ültetési rend szerint pont Heislerrel szemben foglalt helyet –, erről azért nyilván nem Heisler tehetett. A közös vacsoráért Heisler másoktól sokkal keményebb bírálatokat kapott, mint utódjától.

Grósz Andor Leningrádban végzett a katonaorvosi akadémián. Karrierje töretlen: csapatorvos, majd főigazgató a honvédség kecskeméti repülőkórházában, a Szegedi Tudományegyetem repülő- és űrorvosi tanszékének vezetője. Most is ott dolgozik. A zsidó közéletben is aktív, 2015-ben Lázár János miniszter őt nevezte ki a Holocaust Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány kuratóriumi elnökének (lásd: A zsidóknak jó lesz…, magyarnarancs.hu, 2015. július 28.). Grósz hosszú ideje a kecskeméti hitközség elnöke, és a Mazsihisz vezetőségi tagja.

Most rabolt el egy zsinagógát

„Békét, nyugalmat, szeretetet, megértést szeretnék” – ezt idézte Grósztól megválasztása után a Mazsihisz Facebook-oldala. A poszt alatt ez az első komment: „Köves Slomóval is? Aki most rabolt el egy zsinagógát a Kazinczy utcában?”

A megjegyzés egy másik szervezet tisztújításának körülményeire utal.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.