Karácsony gyűlöletre számít, de nem viszonozza

  • narancs.hu
  • 2024. január 1.

Belpol

Ferenc pápáról, a 149-es busz vezetőjéről és a Magyarázat mindenre című filmről is szólt a főpolgármester újévi beszéde.

 

2023 Budapest számára komoly megpróbáltatásokat hozott, energiakrízis és infláció mellett Budapest-ellenes kormányzati politikát, de túlélte a főváros, és megünnepelte 150. születésnapját a megújult 3-as metróval és a Lánchíddal – emlékeztetett Karácsony Gergely főpolgármester az új évet köszöntve

A politikus úgy gondolja, ha 2023 a túlélés éve volt, akkor 2024-nek a felkészülés évének kell lennie. A kulcsszó az ellenállóképesség. Növelni kell a város erejét, szabadságát, hogy meg tudja védeni magát, és képes legyen az alkalmazkodásra, ha ez szükséges.

„Az egész világon átsöprő válságokat látván talán hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy ezek egymástól függetlenek. Pedig a világjárványok, a háborúk, az energiaválság, a klímaválság, a gazdasági és a szociális bajaink ugyanannak a nagyobb válságnak a megnyilvánulásai. A világ, amelyben élünk, a kizsákmányolásra épül. A természet már fellázadt ez ellen, az emberek azonban nem. Ők ugyanis nem a kizsákmányolóikat gyűlölik, hanem sokszor egymást” – mondta Karácsony Gergely.

Magyarország is gyűlöletben él a főpolgármester szerint, olyan emberek feszülnek egymásnak, akik akár barátok és lehetnének. Jellemző, hogy eltűr az ember igazságtalanságot, rossz egészségügyi ellátást, növekvő árakat is, ha össze lehet veszni másokkal. A főpolgármester úgy látja, Budapest attól erős, hogy szembemegy ezzel a korszellemmel, közösség marad, a szolidaritás, a méltányosság és az elfogadás fővárosa.

Karácsony szóba hozta Ferenc pápával való találkozását és a 149-es buszt vezető Németh Roland Ferencet is, aki a buszon segített egy szülő kismamának. „Ha túl akarjuk élni nem csak a következő évet, de következő évszázadot is, akkor azt kell tennünk, amit a Szentatya, vagy a 149-es busz vezetője tett: emberszámba kell vennünk egymást” – mondta a főpolgármester.

A választásokra is készül, gyűlöletcunamira számít, és arra, hogy ezt nem viszonozza. Nem jó – mondta –, hogy a politika akkor használ populista, leegyszerűsítő lózungokat, amikor a korábbiaknál bonyolultabb kérdésekre kell választ adnia. 

Karácsony meghatározó élményként említette a Magyarázat mindenre című magyar filmet is, amely megmutatja, milyen párhuzamos valóságokban élünk, és ez milyen pusztító hatású. Egyetért Reisz Gáborral, a film rendezőjével: a magyaroknak el kell kezdeniük beszélgetni, azokkal, akikkel még lehet. 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk