Karácsony: nevetséges, hogy nincs pénz az Egészséges Budapest programra

  • narancs.hu
  • 2021. december 27.

Belpol

A főpolgármester szerint így az atlétikai vb is veszélyben van.

Nem hajlandó lemondani az Egészséges Budapest programra szánt pénzekről Karácsony Gergely. A főpolgármester erről az RTL Híradónak adott interjújában beszélt. 

Szerda este 755 milliárd forintos megtakarítást jelentett be a Pénzügyminisztérium, és nem sokkal később az új kormányzati csomag részletei is megjelentek. A kormányhatározat szerint ennek a kiadáscsökkentésnek esik áldozatul az Egészséges Budapest Program teljes 2022-es keretösszegét jelentő 13,2 milliárd forint is.A pénzből a budapesti kerületek egészségügyi fejlesztéseit támogatták volna. Az önkormányzatok rendelők, járóbeteg-ellátók felújítására, építésére és terápiás, diagnosztikai eszközök beszerzésére költhették volna a pénzt.

Azt, hogy nincs pénz, azt nevetségesnek gondoljuk. Csak egy példát hadd mondjak. Ugye a Fertő-tóra tervezett egyébként minden szakmai és zöldszervezet által élesen támadott beruházás 20 milliárd forintba kerül – nyilatkozta a főpolgármester az RTL-nek.

Mint ismert mégis megvalósulhat a Fertő-tavi nagyberuházás. A pályázatot egyszer már visszavonták, mert a lehetséges ajánlattevők túl sok kérdést tettek fel, most azonban újra kiírták a közbeszerzést, csak ezúttal nem gyorsított, hanem egyszerű, nyílt eljárásban lehet ajánlatot tenni.

Az Egészséges Budapest programmal kapcsolatban a főpolgármester megjegyezte, hogy korábban az ehhez biztosított forrás volt a feltétele annak, hogy Budapest támogassa a fővárosba tervezett 2023-as atlétikai világbajnokságot. Az RTL Híradó kérdésére Karácsony Gergely most úgy nyilatkozott: „amikor a kormány megvonja egy tollvonással ezeket a forrásokat, akkor gyakorlatilag kihúzza a szőnyeget az atlétikai világbajnokság megrendezése alól. ”

A portál megkereste az Emberi Erőforrások Minisztériumát is, akik az RTL Híradó kérdésére vasárnap úgy reagáltak, hogy az Egészséges Budapest Program fejlesztései „csupán átütemezésre kerülnek, ez nem jelenti azt, hogy nem valósulnak meg”. 

A főpolgármestert őszi interjúnkban kérdeztük az atlétikai vébéről:

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk