Kásler Miklós: 200 ember meghalhat naponta az ötödik hullám tetőzésekor

  • narancs.hu
  • 2022. január 10.

Belpol

Mindeközben azt vizionálja, hogy meredeken csökkennek a különböző paraméterek annak ellenére, hogy itt van az ötödik hullám.

Elkezdődött Magyarországon a koronavírus-járvány ötödik hulláma, amennyiben nem jön újabb mutáció, valamint nem nő jelentősen az átoltottság, akkor a csúcsán 13 ezer is lehet a napi fertőzések száma, 8-9 ezer kórházban ápolttal – mondta az InfoRádiónak Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere.

Még mindig nem ért teljesen véget a negyedik hullám – mondta Kásler, aki részletesen ismertette is az adatokat. 

A negyedik hullám során az elmúlt év szeptember 7-e és az idei év január 3-a között 456 ezer magyar fertőződött meg, akik közül 17 ezren szorultak kórházi kezelésre. A kórházba kerültek 60 százaléka nem részesült oltásban, 40 százalékuk azonban igen. 1850 személyt kellett intenzív osztályon kezelni, közülük 70 százalék nem volt oltott, és 30 százalék vette fel a vakcinát. A 450 ezer fertőzöttből 9485 ember hunyt el, ami 2,1 százalékos halálozási arányt jelent, szemben a megelőző hullámokkal, ahol ez az arány majdnem 4 százalék volt.

Bár az emberi erőforrások minisztere azt mondta, hogy a lecsengés fázisában vagyunk, nagyon meredeken csökkennek a különböző paraméterek, és január végérére az új fertőzöttek száma gyakorlatilag megszűnik, rendkívül alacsony lesz. Szerinte a kórházi rendszer megterhelésére ugyanez február legelejére tehető, ami vonatkozik a géppel lélegeztetett betegekre is. A halálozás minimalizálódása körülbelül februártól várható.

Ezzel szemben Káslernek már a mai koronavírusadatok ellentmondanak.

Jelentősen megugrott ugyanis az új fertőzöttek száma, több hete volt annyi új regisztrált eset, mint ma. Vagyis úgy tűnik, a miniszter egyelőre nem számol az ötödik hullámmal, ami valóban elkezdődött.

Kásler felidézte, hogy három komoly klinikai vizsgálat indult Magyarországon, ezek közül az egyik egy epidemiológiai vizsgálat volt. Erről közölte, hogy a 2021 januárja és májusa között beoltott 3,7 millió ember adatait vizsgálva kijelenthető a két oltás abban az időszakban a fertőzéssel szemben 69-89 százalékos védelmet adott, a halálozás ellen 88-98 százalékot. Ez mind az öt vakcinára egyértelműen vonatkozik – tette hozzá.

A negyedik oltásról a miniszter kijelentette, hogy teljesen biztos abban, hogy számolni kell a negyedik oltás szükségességével, így az egészségügyi kormányzat számol is ezzel.

(InfoRádió)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk