Kisgazda belviszály: Kimeneti feszültség

  • 2001. január 18.

Belpol

"Miért nem jöttetek könnyedebb szerelésben?" - nézett végig a baseballsapkás, zöld-fehér mackós Torgyán József december 30-án a gödi FTC-nyaraló előtt várakozó öltönyös hívein. A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) pénzéből finanszírozott, három napon át tartó maratoni üléseket csak a szilveszter esti mulatság dobta fel: zenekarral, operett-előadással, éjfélkor háromemeletes tortával köszöntötték a kisgazdák az új évet. Míg az asszonyok tekézéssel, úszással, szaunázással múlatták az időt, addig az emberek a meghívóból ítélve gittegyleti összejövetelnek tűnő ülés első napján eldöntötték, hogy a frakcióvezetés nagy részének repülnie kell.
"Miért nem jöttetek könnyedebb szerelésben?" - nézett végig a baseballsapkás, zöld-fehér mackós Torgyán József december 30-án a gödi FTC-nyaraló előtt várakozó öltönyös hívein. A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) pénzéből finanszírozott, három napon át tartó maratoni üléseket csak a szilveszter esti mulatság dobta fel: zenekarral, operett-előadással, éjfélkor háromemeletes tortával köszöntötték a kisgazdák az új évet. Míg az asszonyok tekézéssel, úszással, szaunázással múlatták az időt, addig az emberek a meghívóból ítélve gittegyleti összejövetelnek tűnő ülés első napján eldöntötték, hogy a frakcióvezetés nagy részének repülnie kell.

Buli Gödön

A hivatalos indoklás szerint a "paraszti szárny" erősítéséről van szó; Horváth Bélának és Várhelyi Andrásnak kormányzati kamufel- adatot lógattak be, Pokol Béla örüljön az alkotmányügyi bizottság elnökségének, a gödi ülést otthoni lencseevéssel bojkottáló Lányi Zsolt pedig "Kossuth Lajos székének". Meglepő lett volna, ha maradásra bírják az állandóan ellenvéleményt hangoztató Csúcs Lászlót, aki túl komolyan vette Torgyán felkérését a Magyar Nemzeti Bank alelnöki posztjára (a pártelnök szerint erről épp csak hogy szó esett köztük). Csúcs legutóbb a költségvetés zárószavazása előtti utolsó frakcióülésen szállt szembe Torgyánnal; a pártelnök-miniszter kis híján elfogadtatta a frakcióval, hogy a Magyarok Világszövetségétől megvont támogatás miatt ne szavazzák meg a kétéves költségvetést. A "paraszti szárny" hevesen érvelt a pártelnök mellett. Gyimóthy Géza emelt hangon közölte: nem engedik, hogy a Fidesz a piros-fehér-zöld zászlót kivegye az FKGP kezéből, Kávássy Sándor a kisgazda szellemiség és a Kárpát-medence összefüggéseiről tartott kiselőadást.

A gödi döntés a frakció lefejezéséről váratlanul érte az érintetteket, pláne, hogy Torgyán nem indokolta meg lépését. A képviselőcsoport vezetése, bár korántsem volt homogén, kifelé relatív egységet tudott képviselni. "Túl belvárosiak a fiúk, nem voltak olyan vonzók a vidék felé" - magyarázta lapunknak Atyánszky György. "Bánkot leszámítva padlóra küldetett az értelmiség" - mondta Csúcs László.

A frakció egyik "mezei" tagja szerint a frakcióvezető-helyettesekkel túlságosan "elszállt" a ló, némelyikük "foghegyről kezelte" a többi kisgazdát. A frakcióvezetésbe ajánlott Dán János és Zsikla Győző megnevezése alátámasztja ugyan a "paraszti szárny" meg az "igazi kisgazdák" helyzetbe hozásáról szóló érveket, ám Szentgyörgyvölgyi Péter, aki a budapesti elnökség mellett frakcióvezető-helyettesi posztra is számíthat, ugyanolyan "külsősnek" számít, mint az MDF-ből/MIÉP-ből jövő Csúcs vagy az exfórumos Horváth Béla: a leendő fővárosi elnök 1994-ben még az MDF főpolgármester-jelöltje volt, majd köztársasági megbízott lett.

Liebmann eltávolítása

"A főváros-vidék szembeállítása tudatosan kreált elterelő hadművelet: a párt népszerűségvesztése és a Torgyán-villa helyett az ily módon megideologizált személycserékről folyik a szó" - vélte Liebmann Katalin leváltott fővárosi elnök. A gödi ülés Liebmannt érintő részére mindenki másképp emlékszik: a Torgyán-hívek szerint volt döntés a pesti csapat felfüggesztéséről, a jegyzőkönyvet vezető Molnár Róbert viszont azt állítja: Bernáth Varga Balázs főtitkár utóbb a jegyzőkönyv meghamisítására próbálta őt rávenni, amire Molnár nem volt hajlandó. "Nem kértem ilyet. Robi pedig az ülések alatt többször is elment, az étkezésekkel is ő foglalkozott, egyszer meg a feleségét Pestre vitte" - mondta lapunknak Bernáth Varga.

Molnár Róbert viszont azt állítja: még a budit sem kereste fel az ülések alatt, a történtek meghamisítását pedig egyszerűen nem vette be a gyomra, mert ő előbb ember, csak utána kisgazda. Más kisgazdák furcsállják, hogy az elnök kedvencében épp most ébredt fel a tisztesség, miután - mint egyikük fogalmazott - az elmúlt tíz évben végigasszisztált néhány dolgot Torgyán mellett. "Sötét mozzanat volt ez Robitól, aki éveken át az elnök mellett lebzselt" - rosszallja Pallag László. "Túl sok minden jött össze az elmúlt időszakban: a Székely-ügy, a különböző kht.-k ügyei után a Torgyán-villát kommentáló szerencsétlen elnöki nyilatkozatok mind hozzájárultak a párt népszerűségvesztéséhez" - érvelt a Torgyán-ellenes csapathoz csatlakozó Molnár Róbert, akinek képviselőházi irodájában négyféle szituációban megörökítve is látható Torgyán József és neje.

Molnár szerint Liebmann kirúgásában vezető szerepet játszott Torgyánné Cseh Mária. "Nem tartoztam a szűkebb baráti körébe. A pártnak viszont rengeteg pénzt és szellemi tőkét hoztam" - mondta Liebmann, aki szerint Torgyán a fővárosi kisgazdákon verte le a párt hagyományos vidéki bázisának csökkenését. Bernáth Varga Balázs szerint viszont a budapesti tagság harmadannyit sem nőtt, mint ahogy azt Liebmann állítja. "Kati tiszteletlenül beszélt az elnökkel, amikor az közölte döntését: felugrott, azt kiabálta, hogy ő nem lesz háziasszony (a Szentháromság téri kisgazda estéken - V. Sz.), és kirohant a szobából" - csóválta a fejét Bernáth Varga.

Liebmann-nak január harmadikán, a megyei vezetők értekezletén - ahol a vezetők Torgyán szemébe vágták, hogy tűzön-vízen át kiállnak mellette - esett le, hogy tényleg kirúgták: "Körbenéztem, és azt gondoltam, na, ez az utolsó vacsora. Csak azt nem tudtam, hogy bírom ki még az ötödik fogást is. Bundában sült máj volt."

Liebmann menesztésében többek szerint szerepet játszott az a vélekedés, miszerint férje, az FVM nyáron elbocsátott sajtófőnöke hívta fel a sajtó figyelmét a Torgyán-villára.

A Belgrád rakparti székházból kitiltott Liebmann-nak és híveinek ötödikén sikerült visszafoglalniuk irodájukat, így Szentgyörgyvölgyi Péter új budapesti elnöknek a Narancs meg nem erősített információi szerint csak az FKGP-székházzal közös pincén osztozó Capella melegbáron keresztül sikerült bevennie magát az épületbe.

Lányi bekeményít

"Kormányzati pozícióban nem lehet megválaszolatlanul hagyni morális aggályokat, amilyenek Pepó minisztersége, Ligetvári kirúgása voltak. A harmadik évezredben nem lehet parancsuralmi rend alapján működtetni egy pártot, és nem kerülhetnek csak azok pozícióba, akik kritika nélkül elfogadnak minden egyszemélyi döntést" - véli Kiszely Katalin budapesti pártfőügyész, aki évtizedeken át Torgyán újpesti irodatársa, később pedig tanácsadója volt. "Torgyán nem ország-, hanem klientúraépítésben gondolkodott. Emberei kiválasztásánál kizárólag a simulékonyság számított" - mondta Csúcs László.

Atyánszky György szerint viszont szó sincs arról, hogy Torgyán hívei kezes bárányként bégetnék vissza, amit az elnök hallani szeretne: "Elnök úr mindenkit meghallgat. Volt, hogy bementem hozzá, gyere Atya, mondjad, mondta. Én sose nyaltam senkinek, mindig megmondtam neki a véleményem, és a hajam szála se görbült."

A reformerek azonban úgy vélik, hogy a Torgyán mellett kiállók többsége az elnök tenyeréből eszik: pozícióba újabban azok a kisgazdák kerülnek, akik a villabotrány kezdete óta kiállnak a pártelnök mellett. "Torgyán Marika sikongatós rohamot kapott, amikor Lányi Zsolt közölte, hogy ne haragudj, Jóska, kiálltam melletted a III/III-as ügynél, a 36-oknál, de a villaügyet vidd el magad, az nem pártügy" - vélte a frakció egy neve elhallgatását kérő tagja.

Menjek, vagy maradjak?

A Pallag által "pancserpuccsnak" minősített mostani események nem előzmény nélküliek. Csúcs László szerint az elmúlt időszak botrányai összegződtek, és érthetően vezettek a párt két-három százalékos népszerűségéhez. Torgyán József és hívei ezt, mint ahogyan a kisgazdapárt - szerintük állítólagos - válsághelyzetét is, a "liberálbolsevik" erők, elsősorban az SZDSZ mesterkedésének tulajdonítják. Pallag László szerint az események arra utalnak, hogy más politikai erők akarják meghatározni, ki legyen a kisgazdapárt elnöke, és néhány megtévesztettet "sikerült is bevinniük az erdőbe".

A Torgyán-ellenes csapat Lányi Zsoltot látná szívesen a párt élén; szerintük szükség lenne a pártelnöki és a miniszteri poszt szétválasztására, a pártalkotmány demokratizálására. (Ez utóbbi korlátlan hatalmat biztosít a párt első emberének; ha az elnök ne adj´ isten elhalálozna, még elnökválasztó nagygyűlést sem lehetne összehívni, mert arra csak maga az elnök jogosult.)

Csúcs László egy hete bejelentette: aláírásgyűjtést kezdeményeznek a nagyválasztmány összehívására. Nem valószínű azonban, hogy a tagság egyharmada a reformerek mellé állna: január eleje óta mindig ugyanaz a néhány ember megy neki Torgyánnak, és bár a múlt szombaton több vidéki vezető is részt vett egy fővárosi stratégiai megbeszélésen, nyíltan egye- lőre nem mernek színt vallani.

"Mindenki mást tanácsol: álljak amoda, vagy maradjak itt. A többség szerint lapuljak, mint szar a fűben" - összegezte a kisgazdák harmadik évezred eleji dilemmáját egy frakciótag. A többség ugyanis úgy véli: Torgyánt lehetetlen kigolyózni a párt éléről, a pártütők pedig szép emlékű mártírokként vonulnak be a történelmi párt történetébe. A január 25-i frakcióüléstől mindenki nagy leszámolást vár. "Torgyán felteszi majd a kérdést: ki nem ért egyet azzal, hogy Csúcs menjen, mire mindenki a székébe süllyed. Csúcs pedig megy" - vélte egy frakciótárs.

Csúcs mellett átülhet a függetlenekhez Kiszely Katalin és Molnár Róbert is. (A Fidesz-FKGP választási megállapodás szerint nem veszik át egymás tagjait. Egy Fidesz-tanácsadó szerint reménytelen Liebmann tapogatózása is: "Még egy Selmeczi-féle szőke bombára nincs szükségünk.")

A kormányzati szerepet vállaló kisgazdák nyíltan elítélik a reformereket. Bánk Attila frakcióvezető egy pillanatnyi botlás óta, amikor úgy vélte, át kéne gondolni a frakcióvezetés lecserélését, folyamatosan hangsúlyozza, hogy minden a legnagyobb rendben. Többen úgy vélik, a helyzet csak kívülről oldható meg.

Mi lesz, Fidesz?

A Fidesszel való koalíció mellett nyíltan kiálló reformerek abban reménykednek, hogy a nagyobbik koalíciós partner rájön, a történet már nemcsak a kisgazdapárt belügye, hanem kihat a koalíció működésére is. Mivel az 1998-as választásokat nem az MSZP, hanem az SZDSZ vesztette el, a Fidesznek be kell avatkoznia, különben együtt szív majd az FKGP-vel - vélik többen.

Több Torgyán-hű kisgazdát elbizonytalanított az Orbán-Lányi-találkozó. "Gyanús, hogy pont Lányival beszélgetett a Balkánról - kombinál egy kisgazda. - De ha a Fidesznek az a szándéka, hogy eltávolítsa Torgyán Józsefet, azt nem a kisgazdapárt fogja levezényelni" - tette hozzá.

Torgyán ellenfelei az említett találkozót, a miniszterek utazásaival kapcsolatos KEHI-jelentés nyilvánosságra hozatalát, Székely Zoltán előzetes letartóztatásának meghosszabbítását, majd az FVM-támogatások pénzügyminiszteri ellenjegyzéshez kötését mind úgy értelmezték, hogy a Fidesz szívesen látna mást a párt élén. Többek szerint a nyár eleje óta a sajtóban napirenden levő kisgazda botrányok nyilvánosságra kerülésében "benne van a Fidesz keze", a kétéves költségvetés elfogadásával pedig beszűkült Torgyán alkupozíciója. Több, általunk megkérdezett fideszes frakciótag szerint viszont a Fideszben működik a betyárbecsület: Orbán és Torgyán között "mértéktartó távolságtartás" van, Orbán sose illetné kritikával Torgyánt. Az Orbán-Lányi-találkozót többen a miniszterelnök ügyes húzásaként értékelték: "Felemelte a mutatóujját Torgyán felé, hogy mi lesz, ha nem csinál rendet, ugyanakkor kétértelműen meg is erősíthette Lányit, úgy azonban, hogy bármikor azt mondhatja: Lányi félreértette őt" - vélte egy ismertebb frakciótag.

A Fidesz számára nem garancia Lányi személye sem: egyáltalán nem biztos, hogy ki tudná mozdítani pártját a mélypontról, ahogy az sincs kizárva, hogy beavatkozás esetén - ahogy egy Fidesz-frakciótag fogalmazott - az FKGP-frakció felrobbanhat. "Nem lesz, aki kézben tartsa a Balogh Gyula-féle Csák Mátékat. Ráadásul öt ember csak puccsot tud csinálni, forradalmat nem" - mondta lapunknak egy Fidesz-tanácsadó. A legnagyobb koalíciós párt tájékozódik ugyan a lázadóknál - két alsóbb szintű megkeresésről tudunk -, és a Fidesz-frakció egyes tagjai "erősen biztatják" a reformereket, ám Kövér László a Magyar Nemzet szombati számában leszögezte, hogy a koalíciónak nincs alternatívája.

Zeng a minisztérium

Ami persze nem jelenti azt, hogy a Fidesz sietne megállapodni az FKGP-vel. Az október közepi FKGP-Fidesz-egyeztetéseken úgy tűnt, a két párt még 2000-ben aláírja a 2002-es választási együttműködésről szóló megállapodást, megyénként legalább egy-egy közös jelölttel. "Tapintatlanság volt a Fidesztől, hogy a költségvetés elfo- gadása után bejelentette: egyelőre nincs megállapodás" - vélte egy kisgazdafrakció-tag. Frakciótársa szerint viszont érthető, hogy a fideszesek tiltakoznak a közös jelöltség ellen: "Jó nagy blama most FKGP-támogatást élvezni."

Január harmadikán négyszemközti megbeszélést folytatott egymással Kövér László és Torgyán József, ahol Kövér Torgyán értésére adta: más szelek fújnak, mint a koalíciós szerződés megkötésekor. "Zengett az FVM Kövér kiabálásától. Jogosan vetette Torgyán szemére, hogy Zala és Csongrád után a szabolcsi közgyűlésben is együttműködünk a szocialistákkal" - mondta egy FKGP-frakciótag. A két párt nyilvánosság előtti összeborulása azt üzenhetné a választóknak, hogy a Fidesz elfogadja Torgyán vezetői stílusát. Mátrai Márta hétfői, Népszabadság-beli nyilatkozata - miszerint az FKGP válsága megterheli a másik két koalíciós pártot is - az első, Fidesz-választóknak szóló nyílt elhatárolódás Torgyántól, akkor is, ha Mátrai csak "magánemberként" nyilatkozott.

A kisgazdák többsége azt valószínűsíti, hogy a Dél-Amerikából hazatérő Torgyánnak sikerül rendet csinálnia pártjában. Győzhet a megszokott oszd meg és uralkodj stratégia: a Torgyán által bűnösnek kikiáltott Csúcsnak és Liebmannnak mennie kell. "Így minimális veszteséggel szőnyeg alá lehet söpörni a disznóságokat, de ezzel a problémák nem szűnnek meg" - mondta Csúcs László.

Varró Szilvia

Figyelmébe ajánljuk