Kötelező telefonos visszahívást rendelt el Kásler Miklós a háziorvosoknak

  • narancs.hu
  • 2021. december 29.

Belpol

Azt is utasításba adta, hogy a háziorvosok valamennyi koronavírus-gyanús betegnél végezzenek gyorstesztet.

Visszahívási kötelezettséget rendelt el Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának tárcavezetője a háziorvosok számára – írja Népszava. A miniszter utasítása szerint arra kötelezik a háziorvosokat, hogy biztosítsák online vagy telefonos elérhetőségüket a pácienseik számára, a nem fogadott hívásokra mihamarabb reagáljanak akár visszahívással, vagy bármilyen érdemi visszajelzéssel.

A lap azt írja, létező probléma, hogy a potenciális koronavírus fertőzöttek csak nehezen tudnak a háziorvosukkal beszélni, arra panaszkodnak leginkább, hogy a vonal foglalt, üzenetrögzítő pedig csak elvétve van az orvosok mobilján, vagy a rendelő telefonján. Mindezek miatt a betegek nem tudnak üzenni, ki, miért kereste őket. Hozzátennénk, ez nem csak akkor van így, ha az adott páciens koronavírusos, egyébként is ez a helyzet a háziorvosok túlterheltsége miatt.

Kásler utasítása szerint azt is elrendeli, hogy a háziorvosok valamennyi Covid-gyanús betegnél végezzenek gyorstesztet „arra alkalmas helyen”. Lehetőség szerint  rendelőben, „de ha erre nincs mód, úgy a beteg tartózkodási helyén, vagy közös megállapodás alapján bárhol máshol”.

Kásler utasítását szinte egyidőben kapták meg a háziorvosok Müller Cecília országos tisztifőorvos határozatával, amelyben elrendelték, januárban tartsanak hétvégi oltási akciónapokat.

(Népszava)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk