Kövér László "akasztásos" beszéde: első fokon elutasítva: Polgári bátorság

szerző
Bod Tamás
publikálva
2002/46. (11. 14.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Kövér László "akasztásos" beszéde: első fokon elutasítva

Kövér László "akasztásos" beszéde: első fokon elutasítva

Hogy pontosan mi hangzott el Kövér László politikai fórumán 2002. március 23-án a békéscsabai ifjúsági házban, máig sem tudjuk. A Békéscsabai Városi Bíróság mindenesetre az "akasztásos beszédhez" hasonló tartalmú más beszéd hangfelvételét, több televíziós interjú szövegét beszerezve és elemezve október végi ítéletében az alábbi álláspontra helyezkedett: lehet, hogy Tóth Károly szocialista politikus négy nappal későbbi sajtótájékoztatóján nem idézte szó szerint Kövért, de valótlan tényállítást nem tett - így nem sértette meg a Fidesz politikusának a jó hírnévhez fűződő jogait.Tóth Károly békéscsabai szocialista országgyűlési képviselő az idei választási kampány hajrájában rendkívüli sajtótájékoztatót hívott össze március 27-én a békési megyeszékhelyen. (Lásd: Köteles szavak, Magyar Narancs, 2002. július 25.) "Eddig tartott a békés rendszerváltás?" - kérdezte Tóth az újságíróktól, és idézte, hogy mit hallott négy nappal korábban Kövér László politikai fórumán. Kövér mintegy másfél száz fős hallgatóság előtt az olimpia megrendezése kapcsán - Tóth szerint - kijelentette: "Sokan vannak ma Magyarországon olyanok, akik nem tudnak örülni a kormány intézkedéseinek. Ezért azt ajánlom nekik: vegyenek egy kalapácsot, egy szöget és egy kötelet, menjenek le az alagsorba, és a szögre, vagy ha találnak jó gerendát, akkor arra kössék fel magukat." Majd ehhez - miután észrevette, hogy Tóth Károly is a teremben ül, akivel nyolc éve dolgozik együtt az Országgyűlésben - hozzátette: "Lehet, hogy egy kicsit messzire mentem. Akkor azt javaslom nekik, maradjanak életben, az lesz a legnagyobb büntetésük, hogy látják megvalósulni a céljainkat, legfeljebb koloncként magunkkal cipeljük őket."

Megkockáztatható: Tóth Károly jókora visszhangot kiváltó békéscsabai sajtótájékoztatója szerepet játszhatott a rendkívül éles választási küzdelem végeredményének alakulásában. A szocialista politikus - akinek e lépését saját pártján belül is igen sokan vetették a szemére -

tizenkilencre kért lapot,

amikor a nyilvánosság elé állt; és úgy tűnik, alsót húzott.

A Kövér László által kezdeményezett személyiségjogi perre a bíróság kétszer idézte meg a Fidesz választmányi elnökét, ám ő egyszer sem jelent meg. Írásban tett nyilatkozatában Kövér László, a tárgyaláson pedig jogi képviselője sem tagadta, hogy a kötél, a szög, a kalapács, a gerenda és az akasztás szavak elhangoztak Békéscsabán, de állításuk szerint más szövegkörnyezetben, más tartalommal. A keresetből kiderült, hogy Kövér László mondandójának lényege az volt: vannak olyan vélekedések, amelyek szerint nem vagyunk képesek semmire, így egy olimpia megrendezésére sem. Ez pedig a sugalmazás szintjén nem jelenthet mást, mint hogy nincs más teendőnk: szöget, kalapácsot és kötelet keresni, majd lemenni a pincébe felakasztani magunkat. Szalay Péter, Kövér jogi képviselője a perben azt hangsúlyozta: Tóth Károly a sajtótájékoztatóján egy félreértés folytán hamis interpretációval állt elő, amelynek semmi köze a valósághoz. "Ha Tóth Károly azt mondta volna, hogy nekem a békéscsabai ifjúsági házban hallottakról ez a véleményem, akkor ma nem állnánk a bíróság előtt, de nem ez történt" - világította meg a felperes álláspontját Kövér ügyvédje. Ehhez hozzátette: ügyfele mondandójának - Tóth állításával szemben - nem az volt a lényege, hogy kötelet ajánlott a választópolgárok azon felének, akik nem értenek egyet a Fidesz politikájával.

Tóth Károly a leghatározottabban fenntartotta a bíróság előtt azt, amit a március végi sajtótájékoztatón elmondott. Nem értett félre semmit, nem interpretált rosszul, és a tényeknek megfelelően idézte Kövért - állította. "Ügyvéd úr, azokat lehet utóbb koloncként magunkkal cipelni, akiknek előzőleg önakasztást javasoltunk" - válaszolta Tóth Károly Szalay Péter érveire.

A Békéscsabai Városi Bíróság október végi elsőfokú, nem jogerős ítéletében elutasította Kövér Lászlónak a Tóth Károllyal szemben benyújtott keresetét. A bíróság más, hasonló tartalmú beszéd hangfelvételét és több televíziós interjú szövegét beszerezve arra az álláspontra helyezkedett: lehet, hogy Tóth nem idézte szó szerint Kövért, de valótlan tényállítást nem tett, így nem sértette meg a fideszes politikus jó hírnévhez fűződő jogait. Perdöntőnek bizonyult egy március 14-i, magnószalagra felvett szombathelyi Kövér-beszéd, valamint a békéscsabai eset után a Fidesz választmányi elnökének az M1 Aktuális című műsorában tett kijelentése.

Ez utóbbiban Kövér elismerte,

hogy használta az idézett szavakat, és ehhez hozzátette: már várta, mikor lesz felháborodás legutóbbi kijelentései miatt. A bíróság kitért arra is, hogy közszereplőkről van szó, ráadásul a fórum és az erre válaszul megrendezett sajtótájékoztató az országgyűlési választási kampány hajrájában volt.

A bíróság mind a jogalap, mind a 700 ezer forint nem vagyoni kár megtérítése vonatkozásában elutasította Kövér keresetét, akit a 42 ezer forint eljárási illeték megfizetésére kötelezett. Kövér László jogi képviselője jelezte: fellebbeznek az elsőfokú ítélet ellen. A tárgyalás végén Tóth a jelen lévő újságíróknak megmutatta azt a hófehér galambpárt, amelyet ügyvédjén keresztül el kíván juttatni Kövérnek. Békülésképp.

Bod Tamás

szerző
Bod Tamás
publikálva
2002/46. (11. 14.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra