Külön bizottság vizsgálja az úszószövetségben Szilágyi Liliána ügyét

  • MTI/narancs.hu
  • 2022. január 5.

Belpol

A bizottság elsősorban az uszodai, illetve a klubon belüli történéseket hivatott vizsgálni, az esetlegesen családon belül történt erőszakot nem.

A Magyar Úszó Szövetségnél (MÚSZ) külön vizsgálóbizottság - és nem a szervezet fegyelmi bizottsága - vizsgálja ki Szilágyi Zoltán edzői tevékenységét lánya, Szilágyi Liliána múlt szerdán közzétett nyilatkozata után.

A MÚSZ szerdán közölte, hogy az elnökség elfogadta Wladár Sándor elnök indítványát Szilágyi Liliána ügyének kivizsgálására. Wladár kijelentette: a Szilágyi Zoltánnal kapcsolatos vádak súlya kívánta meg két tekintélyes büntetőjogász bevonását. Az elnök ugyanakkor hangsúlyozta: a szövetség elsősorban az uszodai, illetve a klubon belüli történéseket hivatott vizsgálni, az esetlegesen családon belül történt erőszakot nem.

A bizottság - amelynek elnöke Papp Gábor ügyvéd, tagjai pedig Ugrin Tamás ügyvéd, Tausz Katalin szociológus, Danks Emese, a MÚSZ gyermekvédelmi bizottságának vezetője, valamint Tornyossy Mónika igazságügyi, klinikai, mentálhigiénés és sportpszichológus - már meg is tartotta alakuló ülését, és hamarosan a meghallgatások is elkezdődnek.

Az ifjúsági olimpiai bajnok, felnőttek között Európa-bajnoki ezüstérmes Szilágyi Liliána egy héttel ezelőtt közösségi oldalain hosszú bejegyzésben írt arról, hogy édesapja gyerekkorától kezdve bántalmazta "testileg, lelkileg, szexuálisan". Szilágyi Zoltán egy nappal később reagált, tagadta lánya vádjait. Szilágyi Liliána húga, a máig Szilágyi Zoltánnal egy háztartásban élő Szilágyi Gerda is apja védelmére kelt.

Korábban Turi György edzésmódszereit is egy hasonló összetételű bizottság vizsgálta meg, a vizsgálat után a MÚSZ abban az ügyben bocsánatot kért a bántalmazott sportolóktól. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk