Kulturális hírek

  • 1997. október 30.

Belpol

Kiadóóriások egyesüléseA Reed Elsevier, a világ legnagyobb kutatási és kereskedelmi lapkiadója - egyúttal a Lexis-Nexis adatbázis-szolgáltatás tulajdonosa - fuzionál a holland Wolters Kluwer (WK) kiadóval. A közös cég a 39 amerikai kereskedelmi magazint kiadó Chilton céget is megveszi majd, így együtt képesek lesznek a nyomtatott kiadásról az elektronikus kiadásra való átálláshoz szükséges nagy beruházásokra.Eközben változások történtek a Wolters Kluver magyarországi vállalatainál is.
Az Akadémiai Kiadó két tulajdonosa, a WK (74 százalék) és a Magyar Tudományos Akadémia (26 százalék) megállapodásban rögzítette: a továbbiakban - tulajdoni arányuktól függetlenül - mindketten ugyanolyan jogokat élveznek. A szintén WK-tulajdonban lévő Műszaki Kiadó pedig - amely idén májusban megvásárolta a tankönyvpiac jó nevű szereplőjének számító Calibrát - a szakmai és közismereti tankönyvkínálat fejlesztésére helyezi a hangsúlyt a szakkönyv-üzletág rovására, egyúttal külsős munkatársat kíván faragni számos főállású dolgozójából.

Hongkong, Tibet, Kína, USA "Az érvényes törvények szerint semmilyen alapon nem lehet megakadályozni e filmek bemutatását" - nyilatkozta a kulturális ügyekben illetékes hongkongi állami hivatalnok annak apropóján, hogy az ottani forgalmazók félnek bemutatni két új, tibeti tárgyú amerikai produkciót, mert Kína már ezek forgatásának hírére is ingerült nyilatkozatokkal reagált. Egyiküket egy hete vetítik Amerikában, címe: Seven Years In Tibet (Hét év Tibetben), rendezte a francia Jean-Jacques Annaud, főbb szerepeit Brad Pitt és David Thewlis alakítja. A másikat karácsonykor mutatják be az USA-ban, címe Kundun, a dalai láma életrajza alapján készítette Martin Scorsese.

Ezzel kapcsolatos, hogy Michael Eisner, a filmet forgalmazó Walt Disney Co. elnök-vezérigazgatója tanácsadóként szerződtette Henry Kissingert: a cégnek komoly érdekeltségei és még komolyabb tervei vannak Kínában, s mivel tartanak a kínai hatóságok ellenlépéseitől, ennek az ügynek a kezelését várják az egykori amerikai külügyminisztertől, a 70-es évek elejének kínai-amerikai közeledését jelentő "pingpong diplomácia" atyjától.

Közönséggyalázás, Handke Peter Handke 1966-ban írt darabja nyomán állította színre a MU Színházban a Közönséggyalázást Árvai György, a Természetes Vészek Kollektíva vezetője - képünkön ő látható. A darab egyetlen szereplője Szűcs Lajos, a legközelebbi előadás: november 6-án. Előtte, november 5-én, ugyanitt lesz a premierje Árvai György és Kovács Gerzson Péter Tranzit (permanens mutáció) című táncszínházi előadásának, Sáry László zenéjére.

A Közönséggyalázás szerzője, Peter Handke a napokban Belgrádban járt, ő nyitotta meg a 42. Nemzetközi Könyvvásárt, ahol mintegy 90 szerb és külföldi kiadó vett részt. Az osztrák író, aki Gerechtigkeit für Serbien (Igazságot Szerbiának) és Eine Winterreise durch Serbien (Téli utazás Szerbiában) című művei miatt mostanában különösen közkedvelt ott, beszédében kritizálta a nemzetközi médiát, amiért az a szerbeket tette felelőssé a balkáni háború miatt. Stift Griffenben pedig, melynek közelében Handke 1942-ben született, időszakos kiállítást rendeztek róla (fotók, az iskolai pad, rajta az ő írása stb.) azzal a szándékkal, hogy ha megoldható, váljék állandóvá.

Díj, díj, díj Törőcsik Mari nyerte a legjobb női alakítás díját Janisch Attila Hosszú alkony című filmjében nyújtott teljesítményéért a Madrid Imagen Nemzetközi Filmfesztiválon, ahol az év operatőri szempontból jelentős filmjeit vetítették. A Medvigy Gábor fényképezte magyar versenyfilmet a napokban mutatják be Sanghajban, majd S-o Paulo, Buenos Aires és Tajvan következik.

A holland Ben van Lieshout Blinder Passagier (Vak utas) című alkotása nyerte a Mannheim-Heidelbergi Nemzetközi Filmfesztivál 30 ezer márkával dotált fődíját. A legjobb dokumentumfilmnek a svájci Thomas Imbach Ghetto című munkája bizonyult.

Andrew Niccol Gattaca című amerikai sci-fi thrillerje nyerte a legjobb film díját Sitgesben, a korábban kizárólag a fantasy-filmek fórumának számító Katalán Nemzetközi Filmfesztiválon, melynek versenyprogramjában azonban ma már más műfajú alkotások is helyet kaphatnak. A film főszerepeit Ethan Hawke és Uma Thurman alakítja.

Hall Of Fame: autó, rock & roll A Michigan állambeli Dearborn, egész pontosan egy valaha Henry Ford által birtokolt telek ad otthont az autóipar dicsőségcsarnokának (Automotive Hall of Fame), ahol az autó fejlődésének legpatinásabb nevei, mint Carl Benz vagy Henry Ford mellett ismeretlenek is helyet kapnak, mint például Ed Davis, az első afrikai-amerikai autókereskedő.

New Yorkban bejelentették: január 12-én, a Waldorf-Astoria Hotelben iktatják be a clevelandi Rock and Roll Hall of Fame and Museum legújabb "lakóit": Eagles, Fleetwood Mac, Mamas and Papas, Santana, Gene Vincent, Lloyd Price (a rhythm & blues egyik New Orleans-i úttörője), Allen Touissant (legendás New Orleans-i producer) és a néhai Jelly Roll Morton (1885-1941) jazz-zongorista mint r&r-előfutár. A Hírnév Csarnokába 25 évvel az első lemeze megjelenése után kerülhet be az előadó - már aki.

3 Ágnes Ágens - polgári nevén Gyimesi Ágnes - énekével nyílt meg a Vigadó Galérában Németh Ágnes és Szabics Ágnes szobrainak kiállítása. Megtekinthető november 9-ig.

Zárt tárgyalás Jean-Paul Sartre Zárt tárgyalás című színművét Péntek Csilla átdolgozásában és rendezésében tűzte műsorra a Budapesti Kamaraszínház Shure Stúdiója (Asbóth u. 22.). Játsszák: Balogh Anikó, Csapó Virág, Magyar Attila és Harangozó György, legközelebb november 18-án és 25-én.

Jarmusch és a Crazy Horse Jim Jarmusch filmet készített Neil Young zenekaráról, a Crazy Horse-ról: a Year of the Horse (A Ló éve) a rendező szerint nem a szokásos dokumentum-összeállítás egy rockzenekar 25 éves történetéről, inkább "atmoszferikus mintavétel". Jarmusch, aki a nálunk is vetített Halott ember készítésekor jött össze a film zenéjét szállító Neil Younggal (azóta klipet is rendezett neki: Big Time), a friss koncertfelvételeket 1976-os, 1986-os és 1996-os színpadon kívüli anyagokkal egészítette ki, s a 40 sávon digitális technikával rögzített hangot a 16 milliméteres és a Super-8-as kamera amatőr hangulatával konfrontálta.

Díjalapítók Irodalmi díjat alapított Alekszandr Szolzsenyicin: az orosz irodalmi hagyományt jelentős mértékben továbbfejlesztő művek szerzőit ezentúl 40 ezer svájci franknak megfelelő összeggel jutalmazzák minden évben, aminek alapját a Nobel-díjas író Gulagjának jogdíjai teremtik meg.

A világhírű csellista, Msztyiszlav Rosztropovics alapítványt hozott létre, amely a jövőben tanulmányaik és utazásaik költségeinek fedezésére támogatásban részesít tehetséges fiatal csellistákat.

Új Doors-anyagok A zenekar első albuma megjelenésének 30. évfordulójához időzítve The Best Of The Doors címmel megjelent egy videókazetta, rajta több, eddig nem publikált klip és koncertfelvétel, valamint a The Ghost Song című dal, melyet a néha Jim Morrison versére komponáltak 1995-ben egykori zenésztársai. The Doors Box Set címmel egy négy CD-t tartalmazó antológia készült - természetesen erre is jutott vonzó kuriózum: az Orange County Suite, Jim Morrison 1970-ben felvett hangjával és a Doors-túlélők új zenéjével.

Nagybányaiak Németországban Impresszionisták Magyarországról: a nagybányai művésztelep 1896-1944 címmel látható kiállítás a Kempen városában lévő Kramer Múzeumban. Az impozáns nagybányai anyaggal rendelkező s a nagybányai művészekről monográfiasorozatot megjelentető miskolci MissionArt Galéria által rendezett kiállításon harminc festő - köztük Czigány Dezső, Hollósy Simon, Iványi Grünwald Béla, Jándi Dávid, Mund Hugó, Perlrott Csaba Vilmos, Réti István, Thorma János, Tihanyi Lajos - több mint ötven képét mutatják be november 17-ig.

Frida Kahlo: szín- és ruhadarab A kanadai Calgary egyik színházában mutatták be Gloria Montero Frida K. című darabját a mexikói festőnő egy 1953. áprilisi napjáról, amikor egy évvel halála előtt első és egyetlen hazai kiállítására készül, már tolószékben, s felidézi élete viszontagságait (nemi erőszak, autóbusz-balesetet, gerincbetegség, exszeretője, Trockij halála). Az egyszemélyes színmű címszerepét Allegra Fulton alakítja.

Frida Kahlo egyébként inspirálólag hatott Jean Paul Gaultier legutóbbi kreációira is - a világhírű francia divattervező nyilatkozata szerint nem is annyira Kahlo képeiből, mint inkább az írásaiból merített ihletett.

Budapest-Bukarest 2000 Ezzel a címmel rendeznek magyar kulturális hetet Bukarestben: november 5-12. között sor kerül koncertekre (Liszt Ferenc Kamarazenekar, Binder Károly, Amadinda, Trio Midnight), színielőadásokra (TranzDanz, Közép-Európa Táncszínház, Budapesti Kamaraszínház, Győri Balett), kiállításokra (Olaj/vászon: festmények; Budapest anno 1900: fotó) és benne foglaltatik a csomagban egy magyar filmhét is.

Cyberia

Beperelt neonáci Egy kanadai emberi jogi szervezet beperelte a Torontóban élő, holocaust-tagadó neonácit, Ernst Zundelt gyűlöletkeltő weboldalai miatt, melyeket - miután a CompuServe német leányvállalata filterezni kezdte őket - a hálózat liberális polgárai, a szólásszabadság védelmében több helyen hozzáférhetővé tettek. Elérhető például a http://www.ostara.org/zundel címen.

Netscape-Amazon Egyezséget kötött a Netscape és az Amazon, melynek értelmében a Netscape exkluzív helyet adott az Amazon online könyvesboltnak magas látogatottságú webterületén, a Netcenteren.

Microsoft-Yahoo, Microsoft-Inktomi A Microsoft redmondi központjában bejelentették: a Microsoft online-szolgáltatása, a Microsoft Network a Yahoo internetes keresőszolgáltatásait használja majd. A Yahoo főleg különféle telefonkönyv-szolgáltatásaival, címjegyzékeivel és tematikus keresőlistáival segíti ki az MSN-t, cserében pedig a Reuters mellett közli az MSNBC híreit és elérhetővé teszi a Microsoft CarPoint autóvásárlási információit is.

A Microsoft megbízta az Inktomit egy minden eddiginél fejlettebb - napi frissítéssel 75 millió dokumentumot indexelő - keresőszerver kifejlesztésével a Microsoft Network (MSN) nyilvános webkiadványa, az msn.com számára. Az Inktomi tavaly a Wired Ventures számára készítette el a jelenleg működő egyik legfejlettebb hotbot keresőszervert.

Dél-koreai tiltás A dél-koreai kormányzat tiltja a GeoCities-oldalak látogatását, mivel a Chasjusong címűn észak-koreai ideológiát propagálnak, többek közt a néhai Kim Ir Szen és fia Kim Dzsong Il egyes írasait. A GeoCities nem szándékozik eltávolítani az oldalakat.

Számítógépközpont a BME-n Hivatalosan hétfőn adta át Magyar Bálint művelődési miniszter, de már szeptember óta működik a Budapesti Műszaki Egyetemen az ország legnagyobb, oktatási céllal létrehozott hallgatói számítógépközpontja: ezer négyzetméteren, 16 gépteremben mintegy 200 komputer. A központ 150 millió forintba került, az összeg nagy részét tandíjbevételekből fedezték.

Intranet mindenütt Az International Data Corp. kutatóintézet adatai szerint az amerikai cégek majdnem 60, az európaiak 38 százaléka használ intraneteket, és jövőre ezek a számok várhatóan elérik a 77, illetve 75 százalékot. Az intraneteket legtöbbször e-mailezésre, illetve a munkatársak együttműködésére használják, de gyakori a dokumentumok közös használata és az online vállalati telefonkönyvek létrehozása is.

Komputerdivat Hordható számítógépeket, például ruhába integrált szintetizátort, illetve a tulajdonos beszédét más nyelvre fordító alsóneműt mutattak be a MIT Media Lab legutóbbi divatbemutatóján.

Figyelmébe ajánljuk