Kulturális hírek

  • 2001. január 18.

Belpol

ALBUMLISTA 2000A hétről hétre összeálló Top 40 alapján a Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége elkészítette a tavalyi év legkelendőbb albumainak listáját. Íme az élcsoport (képünkön Sub Bass Monster, aki Gyulafirátótot felrajzolta a magyar pop térképére): 1.
Sub Bass Monster: Félre az útból (Magneoton)

2. Michael Flatley: Lord Of The Dance (Universal)

3. Santana: Supernatural (BMG)

4. Sting: Brand New Day (Universal)

5. V-Tech: Nem szabad sírni (EMI)

6. Venus: Egy új érzés (BMG)

7. Natalia Oreiro: Natalia Oreiro (BMG)

8. Britney Spears: Oops! I Did It Again (EMI)

9. Ganxsta Zolee és a Kartel: Rosszfiúk (Sony)

10. TNT: Három (Magneoton)

11. Jazz + Az: Egynek jó (BMG)

12. Fekete Vonat: A város másik oldalán (EMI)

Michael Flatleynek két albuma szerepel az első húsz között, a nemrég elhunyt Zámbó Jimmyé a 19. hely (Dalban mondom el), Balázs Pali (33. Nem adom kölcsön a szívem) megelőzi Madonnát (37. Music).

Kész az 1900-2000 közötti évek összesített listája is, csak hogy tudjuk:

1. Vangelis: 1492 - The Conquest Of Paradise (Warner)

2. Horváth Charlie: Charlie (Rózsa Records)

3. Ace Of Base: Happy Nation (Polygram)

4. Queen: Greatest Hits II. (MMC)

5. Filmzene: Csinibaba (B&P)

6. Különböző előadók: Filmslágerek magyarul I. (Magneoton)

7. Guns N´Roses: Use Your Illusion (EMI-Quint)

8. Republic: Disco (EMI-Quint)

9. Michael Flatley: Lord Of The Dance (Universal)

10. Aerosmith: Get A Grip (BMG)

11. Rapülők: Rapülők (Magneoton)

12. Madonna: Ray Of Light (Warner)

A legegyenletesebb teljesítményt Charlie és a Republic nyújtotta: az előbbi szerepel egyedül két albummal a legjobb húszban (14. Mindenki valakié), az utóbbi pedig hárommal a Top 40-ben (2. Indul a mandula; 37. Tüzet viszek). A tavalyi eladási listát vezető Sub Bass Monster a tízéves összesítésben a 17., Zámbó Jimmy legsikeresebb albuma, a IV. (24.) valamivel lemarad Gergely Róberté mögött (20. Gergely Róbert), de megelőzi a Jazz + Azt (Kalózok), Michael Jacksont (29. Dangerous) és a Beatricét (33. Utálom az egész XX. századot).

GYÁSZ 86 éves korában elhunyt Denys Lasdun, a modern brit betonépítészet egyik legnagyobb alakja. ´ tervezte a londoni National Theatre-t.

46 éves korában meghalt Bryan Gregory, a Cramps alapító gitárosa. A máig létező amerikai rockabilly banda 1976-ban debütált a New York-i CBGB-ben. Gregory az 1980-as Songs The Lord Taught Us album után hagyta ott őket, s a Beast, a Dials és a Shiver együttesekkel szerepelt. Halála okát nem hozták nyilvánosságra, csak azt, hogy nemrég szívrohama volt.

Elhunyt Kirsty MacColl: az énekesnő, aki olyan nagyságokkal dolgozott együtt, mint Billy Bragg, David Byrne, Van Morrison, Morrissey, Alison Moyet, a Pogues, a Happy Mondays, a Rolling Stones vagy a Simple Minds, Mexikóban vakációzott gyerekeivel, s egy fürdőzőknek fenntartott helyen úszott, amikor egy versenymotorcsónak elütötte. 41 éves volt.

Életét vesztette egy 26 éves észt "tűzszobrász": Laur Tiideman Tallinnban, egy kidobott karácsonyfák elégetése köré szervezett akció során gyulladt fel.

30 éves korában, marihuánával és alkohollal súlyosbított kodeintúladagolás következtében meghalt DJ Screw: stúdiója fürdőszobájában találtak rá a Robert Earl Davis Jr. néven született amerikai producerre, akit lassú hip-hop mixei tettek ismertté.

88 éves korában elhunyt Les Brown: 1936-ban alapította Band of Renown nevű big bandjét. Olyan sztárok léptek fel vele, mint Doris Day (együtt vitték a lista élére a Sentimental Journeyt).

78 éves korában elhunyt Luiz Bonfa brazil muzsikus, zeneszerző, a bossa nova egyik úttörője. Egyik legismertebb lemeze a Stan Getz társaságában készített Jazz Samba Encore! 1963-ból.

HARRY POTTER J"TÉKONY CÉLRA J. K. Rowling a fejlődő országokban élő hátrányos helyzetű gyermekek megsegítésére szán 33 millió fontot, amelyre két rövid lélegzetű, Harry Potterhez kapcsolódó füzet eladásából számít: a terv szerint március 12-én száz országban, 11 millió példányban jelenik meg a regénybeli varázslóiskola két tankönyve, a Quidditch Through the Ages és a Fantastic Beasts and Where to Find Them. A segélyt a Comic Relief szervezet juttatja el a rászorulóknak.

VILÁGHÁBORÚS KIÁLLÍTÁSOK A hamburgi tanácsházán kiállítással emlékeznek arra a húsz zsidó gyermekre, akiket három héttel a második világháború vége előtt az SS-ek felakasztottak egy népiskola pincéjében. A Kinder vom Bullenhuser Damm című kiállítás január 28-ig látható.

Lipcsében megnyílt az Anne Frank - Eine Geschichte für Heute (Egy mának szóló történet) című nemzetközi vándorkiállítás. A városi iskolamúzeumban február 27-ig látható anyagot az amszterdami és berlini Anna Frank Ház állította össze. A kiállítás 1998 óta járja a világot, több mint hatmillióan, Németországban több mint százezren látták eddig.

RIO: ZENE Három perc csend, majd az Imagine-t játszó Brazil Szimfonikus Zenekar nyitotta a január 12-14., illetve 18-21. között, két részletben rendezett Rock in Rio fesztivált. A 36 millió dollár költségvetésű esemény sztárjai: Sting, Britney Spears, Oasis, Neil Young, R.E.M., Gilberto Gil, Milton Nascimento, Red Hot Chili Peppers, Iron Maiden, ´N Sync stb. A bevétel öt százalékát erőszakellenes célok támogatására fordítják. Az első Rock in Rio 16 éve 1,38 millió nézőt vonzott, most 1,5 milliót várnak.

GLASTONBURY: CSÖND 30 éves története során idén negyedszer marad el a legnagyobb angliai rockfesztivál. Michael Eavis főszervező, akit megrendített a kilenc rajongó halálával végződő nyári dániai, roskildei tragédia, az eddigieknél nagyobb biztonságot ígér 2002-re. Terve egyébként az, hogy 2005-ben, 70 évesen nyugalomba vonul, az irányítást 21 éves lánya, Emily veszi át.

WASHINGTON: GÁLA George W. Bush elnöki beiktatásán részleteket ad elő The Beautiful Game című, Észak-Írországban játszódó musicaljéből Andrew Lloyd Webber. A gálaestre meghívást kapott Ricky Martin és Van Morrison is, viszont költészetből nem kér az új elnök. Clintonnak ´93-ban Maya Angelou, ´97-ben Miller Williams szavalt, a napokban pedig a Fleetwood Mac zenélt a Fehér Házban, Clintonék búcsúpartiján.

STOCKHOLM: PÉNZDÍJ Százmillió koronát ajánlott fel a svéd Nemzeti Múzeum annak, aki a december 22-én elrabolt képek (egy Rembrandt és két Renoir) nyomára vezeti a rendőrséget. Nyolc gyanúsítottat letartóztattak, közülük öten fogságban vannak. A képek egyelőre nem kerültek elő.

BUDAPEST: KULTMOZI Lapzártakor fej-fej mellett álltak az index.hu/kultmozi online szavazásán az Örökmozgóban január 23-án 6.30-kor vetítésre esélyes filmek (Cassavetes: Férjek vs. az itthon még nem játszott, legelső Jarmusch), melyeket a Vágvölgyi B-film András által celebrálandó est vendégei, a Buharov fivérek ajánlottak megtekintésre.

Figyelmébe ajánljuk