Időközi polgármester-választás Gödön

Le kell nyírni a füvet

Belpol

Széthullott az ellenzéki összefogás, lemondott a polgármester – május 14-én időközi választást tartanak Gödön. Ezen elindul a háromszoros olimpiai bajnok kajakozó, Kammerer Zoltán is, akit a térség országgyűlési képviselője, Tuzson Bence támogat. Mindeközben a népszerűtlen helyi Fidesz megszűnt.

Az ellenzéki összefogás színeiben 2019-ben győztes Balogh Csaba még februárban közölte, hogy lemond a városvezetői tisztségről. Döntését azzal indokolta, hogy a Fidesz és a vele kollaboráló képviselők kiürítették a hatáskörét. A 2019. októberi önkormányzati választások után fél évvel a nyolcfős ellenzéki frakció kettészakadt, a két alpolgármester, valamint egy DK-s és egy jobbikos képviselő új frakciót alakított, így három négyfős frakció (köztük az egyik kormánypárti) jött létre a testületben. Az új és a fideszes frakció „kiskorúsította” a polgármestert, aki például az addigi 15 millió forint helyett csak 200 ezer forint értékhatárig hozhatott döntéseket a testület hozzájárulása nélkül. Ezt követően két hétre felfüggesztették a hivatalából, amit harminc nappal meghosszabbítottak. Az ügy bíróság elé került, amely visszamenőleges hatállyal érvénytelenítette Balogh Csaba felfüggesztését.

A hajdani összefogás végül teljesen elporladt (lásd: Eltévedt lelkek, Magyar Narancs, 2023. február 22.). Az eredeti ellenzéki frakcióban csak ketten maradtak, s mivel az egyikük szintén lemondott a posztjáról, a polgármester-választással egy időben egyéni képviselő-választás is lesz. Kammerer ebben az 5. számú választókerületben önkormányzati képviselőjelöltként is elindul.

Megtalálták

„Nálam a rend a lelke mindennek, ez Gödön is érvényesül. Tehát le kell nyírni a füvet. Meg kell csinálni a járdákat, az utakat be kell fejezni. A kátyúkat, a gödröket. Tehát ilyen nagyon alapvető dolgokkal kell kezdeni. Plusz, ami nagyon sokat számít, hogy a vezetőségben is rend legyen. A 12 tagú testület ne 12 felé húzzon, hanem legalább [sic!] kettő-három fele. Ne ez a veszekedés, vitatkozás, feljelentgetés… Erről szólt a politikai élet Gödön az elmúlt néhány évben” – ismertette a Tv2 Mokka című reggeli műsorában Göd égető problémáit Kammerer. A műsorban hangsúlyozták egyébként, hogy függetlenként indul, Göd ugyanis „nem egy pártpolitikai város”.

A beszélgetés során még véletlenül sem hangzott el a Samsung neve – pedig a város szélén működik a dél-koreai multinacionális vállalat akkumulátorgyára, amely rengeteg problémát okoz a helyieknek. A fény-, zaj-, víz- és légszennyezés, az ingatlanok leértékelődése mellett a kormány 2020-ban ún. különleges gazdasági övezetté (kgö) nyilvánította a terjeszkedő gyár területét, aminek következtében nem a városhoz, hanem Pest Megye Önkormányzatához folynak be a tekintélyes adóbevételek (lásd: „Tíz éven belül katasztrófa várható”, Magyar Narancs, 2021. december 15.). A településen rendszeresek a tiltakozások a Samsung terjeszkedése miatt, legutóbb április közepén szerveztek civilek felvonulást. A kgö miatt Gödnek nincs nagy beleszólása a Samsung körüli folyamatokba, de esetenként azért van mozgástere: például sikerült megakadályozni, hogy a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Mészáros és Mészáros Kft. a gyár víziközmű-hálózatát lakott területen vezesse át.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk