Leírta a Médiatanács, mi minősül a homoszexualitás népszerűsítésének

  • narancs.hu
  • 2021. szeptember 15.

Belpol

Csak 18-as karikával adható a Szólíts a neveden és az X generáció. 

Új iránymutatást adott ki a Médiatanács az egyes televíziós műsorszámok korhatárbesorolásáról. A dokumentum azért jelentős, mert ebben foglalkozik először a Médiatanács a nyáron elfogadott homofób törvény rendelkezéseinek értelmezésével. A törvény szerint a 18 éven aluliaknak nem ajánlott kategóriába kell sorolni azokat a műsorszámokat, amelyek a születési nem megváltoztatását illetve a homoszexualitást népszerűsítik, jelenítik meg.

A Telex által ismertetett iránymutatás szerint "a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérésnek, a nem megváltoztatásának, valamint a homoszexualitásnak a megjelenítése nem tilalmazott általánosságban. Nem általában ezek megemlítése igényel mérlegelést a besorolás szempontjából, hanem az, hogy az adott műsorszámban pl. a homoszexuális személyek közötti közvetlen kontaktus, kapcsolat, illetve a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérésnek, vagy a születési nem megváltoztatásának ábrázolása, megjelenítése a műsorszám meghatározó, lényegi eleme, a műsorszám mondanivalója (erről szól a tartalom), vagy ha a műsorszám ezen elemeket, illetőleg a homoszexualitást követendő magatartásként ábrázolja, népszerűsíti."

A Médiatanács azt is megpróbálja definiálni, mi számít népszerűsítésnek. "Népszerűsítésnek minősül a homoszexualitásnak és a születési nem megváltoztatásának társadalmi normaként, a hagyományos heteroszexuális életviteltől vonzóbb, követendő életformaként történő bemutatása, továbbá az e témákkal kapcsolatos, a médiatartalmakban megjelenő propagandatevékenység, melyek célja ezen ideológiák, nézetek terjesztése, a kiskorúak érzelmi befolyásolása, a kommunikáció eszközeivel történő meggyőzése."

Ettől sokkal okosabbak nem lettünk, a dokumentum ugyanakkor példálózó jellegel megemlít pár filmet és sorozatot, amelyeket a Médiatanács szerint a homoszexualitás vagy a nemváltoztatás megjelenítése miatt kell 18-as karikával ellátni. Ezek a következők:  Adéle élete, A fiúk a klubból, Ez bűn, Mindent anyámról, X generáció, Szólíts a neveden, L (The L Word), Lip Service, Shameless – Szégyentelenek, Skin I live in.

A felsorolt alkotások közül néhány már eddig is 18-as karikával ment a magyar televíziókban, ugyanakkor a port.hu adatbázisa szerint a Szólíts a neveden és a Mindent anyámról besorolása eddig 16-os volt, az X generációé pedig 15-ös. A homofób törvény ez alapján valóban érdemi szigorítást hozhat és későbbi műsorszámba száműzhet egyes LMBTQ-témájú filmeket.  

A homofób törvény médiára vonatkozó passzusaival korábban nyomtatott kiadásunk is részletes cikkben foglalkozott:

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk