Magyar Péter-ügy az EP-ben: nemmel szavazott az RMDSZ

  • narancs.hu
  • 2024. június 19.

Külpol

A néppárti frakció egy blokkban döntött tizennégy jelentkező, köztük a Tisza Párt tagjainak felvételéről. Winkler Gyula és Vincze Loránt így német, dán, holland és cseh képviselőkre is nemet mondott.

Az Európai Néppárt parlamenti frakciójának 97 százaléka támogatta, hogy a Tisza Párt EP-képviselői oda tartozhassanak.

A nemmel szavazók között voltak a magyarok: a Romániai Magyar Demokrata Szövetség két EP-képviselője, Winkler Gyula és Vincze Loránt – írja a Transtelex.

Ezt, hogy így döntöttek, a nemrég újraválasztott Winkler Gyula írta meg az erdélyi magyar hírportál kérdésére. 

„A szavazás nem pártokról, hanem egyéni képviselők csatlakozási kérelméről szólt” – írta, azt is, hogy „Magyar Péter felvételét az RMDSZ EP-képviselői nem támogatták, erkölcsi és politikai okokból kifolyólag”.

Arról is beszámolt, hogy „egy blokk szavazás volt 14 felvételi kérelemről”.

Mivel a további kérdésekre válasz nem érkezett a képviselőtől, Vincze pedig eleve nem is reagált, a Transtelex azt a következtetést vonta le, hogy a Magyar Péterrel szembeni elvi kifogások miatt a többi 13 jelentkező képviselőre is nemmel szavaztak az RMDSZ-esek, hiszen ezek szerint nem lehetett külön dönteni az egyes személyekről. 

Egy menetben a Tisza Párthoz tartozó Magyar Péter, Dávid Dóra, Tarr Zoltán, Kulja András Tivadar, Lakos Eszter, Gerzsenyi Gabriella, és Kollár Kinga mellett döntöttek a néppártiak három holland, két cseh, egy német és egy dán képviselő felvételéről is. 

Amikor kiderült, hogy a Tisza Párt belép az Európai Néppártba, a KDNP pedig emiatt ki fog lépni, a Transtelex megkérdezte az RMDSZ-től, mi a romániai magyar tömörülés hivatalos álláspontja, ám eddig ez ügyben nem tárgyalt az RMDSZ vezetése.

Kelemen Hunor elnök korábban azt mondta két interjúban is, hogy pártja az Európai Néppárt tagja szeretne maradni.  

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Post mortem

Az egész világot megrázó szörnyűségeknél gyakran előkerül a tettes ízlése – nem akarjuk elhinni, hogy egy átlagos ember is követhet el borzalmas dolgokat, keressük a furcsaságokat, az előjeleket, amelyeknek gyanúsnak kellett volna lenniük.

A szellemek ereje

  • - turcsányi -

Johnny Lobónak nehéz élete volt. Már a háború korai szakaszában megjárta Vietnamot, s hazatérve polgárjogi harcosnak állt; az indiánok jogaiért küzdött. 

A messzi káosz

„Mi ez az utazás nevű dolog? Miért nem hagyjuk abba idővel? Hát sosem nő be a fejünk lágya?” – tette fel ezt a három költői kérdést a szerző 2014-ben, utazós blogjának utolsó bejegyzésében.

Egy macska, egy lótusz

Egyiptommal és a fáraókkal krimitől a sorsjegyen át egészen a bútordarabokig bármit el lehetett adni már 100–150 évvel ezelőtt is. Az egyiptománia kutatása viszonylag fiatal terület, általában egyiptológusok vagy régészek, történészek foglalkoznak a témával, mellékprojektként. A fogalomba bármely egyiptomi motívum felhasználása beletartozik úgy is, hogy a kontextus teljesen független az egyiptomi kultúrától.

Kapupánik

A mai fiatalok már nem tudják mi az élet, se háborújuk, se békéjük, kapálni se tudnak, csak ülnek a számítógép előtt. Gyenge, menekülő generációt szült a korábbiak feszített, izzadságos munkája, elkényeztették őket. Az ilyenekből nem lesznek ’56-os hősök.

Futott két kört

A békemisszió a béke ügyét sajnos, és reméljük egyelőre, nem vitte mérhetően előre utolsó, múlt heti bejelentkezésünk óta, pedig azóta Kijiv, Moszkva és Hszi Csin-ping után Washingtont és az akkor még ép fülű Trump elnökjelölt urat is megjárta Orbán Viktor.

Visszacsatolás

Amikor Antall József a választási sikerének valahai eufóriájában azt találta mondani, hogy ő lélekben 15 millió magyar miniszterelnöke szeretne lenni, nagyot dobbant a nemzeti szű, vagy lélek. Hogy pontosan mire gondolt a felhevült költő, azt éppenséggel soha nem fogjuk megtudni.

„Mit írtál, szakácskönyvet?”

Bár már négy kötetet jegyez – egy beszélgetőkönyvet és több színpadi adaptációt –, még mindig zavarba ejti, ha írónak nevezik. Az Örkény Színház színészével a legújabb novelláskötete, a Kevert kapcsán így elsősorban az írásról beszélgettünk.

Zsákban futás a pálya mellett

Csák János helyét vette át az európai parlamenti és önkormányzati választás másnapján. Nem a lehengerlő víziók embere, inkább igyekvő háttérmunkás. Kérdés, hogy ez mennyi ideig lesz elég az életben maradáshoz.

„Egy dobásunk van”

Még a legpesszimistább várakozásokat is alulmúlta a 2017-ben nagy lendülettel indult párt szereplése az idei júniusi választásokon. Tompos Márton 3,7 százalékos pártot vesz át, ígérete szerint valami teljesen újat fognak kipróbálni.

Sarkadi utca, Berlin

Egy egész utcát uralt Berlinben az a prostituáltakat dolgoztató Békés megyei banda, amelynek tagjait emberkereskedelem miatt ítélte súlyos fegyházbüntetésre és vagyonelkobzásra a Gyulai Törvényszék.