A jachtozós orgiába belebukott Borkai lehet a királycsináló Győrben

Második esély

Belpol

Alulteljesítő polgármesterrel, szétszakadó párttal és sovány önkormányzati kasszával kellene a győri ­Fidesznek 2024-ben megverni a még mindig népszerű Borkai Zsoltot. A jachtozós, orgiázós, sárdobáló jobboldali belháború miatt a helyi civilekből verbuválódott ellenzék lehet a nevető harmadik.

Politikai megközelítésben Győr az ország egyik legunalmasabb nagyvárosa volt 2006 és 2019 között: az egykori olimpikon Borkai Zsolt 2006-ban lett polgármester fideszes színekben, s a helye megingathatatlannak tűnt. Az Audi érkezésének is köszönhetően a város ráadásul prosperált, és az előrelépést a lakosság egy része Borkaiékhoz kötötte. Ezt az érzetet az sem változtatta meg, hogy Borkai köreinek több, problémásnak tűnő telekügylete is akadt a helyi ipartelep körül.

A nagy borulást a 2019-es önkormányzati választások előtt nyilvánosságra került videó okozta, amelyen a család szentségét a fideszes elvárásoknak megfelelően lelkesen hirdető ­Borkai két prostituálttal szórakozik egy jachton, hozzá közel álló üzletemberek társaságában. A helyzet Győrben hirtelen izgalmas lett: a Fidesz már nem tudta visszaléptetni Borkait, aki azonban mindenkit meglepve (ha csak 700 szavazatnyi különbséggel is) nyerni tudott a szexbotránya dacára. Nem sokkal később mégis lemondott, sőt a pártból is ki kellett lépnie. Az időközi választás után helyére az a – szintén ­fideszes – Dézsi Csaba András lépett, aki legendásan rossz viszonyban volt a Borkai-klánnal.

Dézsi, aki simán verte az ellenzéki összefogás jelöltjeként indult Pollreisz Balázst (MSZP), csak annyit ígért, hogy felszámolja a „Borkai-csápokat”, és a városvezetés a korábbinál nyitottabb lesz. Utóbbi törekvése részeként a Fidesztől szokatlan módon Dézsi a független sajtóval is szóba állt, s ezt olykor máig megteszi.

Az ellenzék mindenesetre 2019-ben nagy esélyt szalasztott el Győrben. Az őszi választáson a közös jelölt DK-s Glázer Tímea nem szállt be az országos borkaizásba, a 2020-as időközin a köztiszteletben álló orvos, a Borkaié­kat köztudottan utáló Dézsi ellen pedig már semmi esélye nem volt az összefogásnak.

Inkább a jachtozás

A joviális úriembernek tűnő Dézsivel azonban olyan új műsor vette kezdetét, aminek láttán nosztalgia támadt még Borkaiék után is. Bár Borkai renoméjának kétségkívül nem tett jót a jachtos orgia – az ehhez a sztorihoz is tartozó korrupciógyanús ügyek pedig addig sem érdekeltek túl sok embert –, az eluralkodó közhangulat szerint jobban vezette a várost Dézsinél. Elsősorban is azért, mert nem akart mindent felügyelni. Ezzel szemben Dézsi a mikromenedzselés királya lett, ami óhatatlanul olyan ballépésekhez vezetett, mint amilyen például a József Attila úti háziorvosi központ 2022-ben indult felújítása volt. Az épület használatbavétele előtt a katasztrófavédelem jelezte, hogy eredetileg nem a megvalósult tervre adta áldását, ezért az épület használatát nem engedélyezi. Dézsi első körben megpróbálta Borkaiékra kenni a féléves csúszást okozó hibát – nem tartották be a tűzvédelmi előírásokat –, aminek oka információink szerint az volt, hogy a kivitelezők túl komolyan vették az építkezés közben terepszemlét tartó polgármester észrevételeit. Végül egy négy méter magas, 15 méter hosszú tűzvédelmi fal utólagos felhúzásával oldották meg a problémát.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Pénzbírságot kért ellenfelére a fideszes polgármester - kis magyar abszurd Bonyhádról

A fideszes polgármester, Filóné Ferencz Ibolya azt kifogásolta, hogy Száraz Zoltán ellenzéki polgármesterjelölt a saját Facebook-oldalán megosztott egy városi szervezésű eseményt. Pedig Száraz a bejegyzésben konkrétan feltüntette, hogy az városi esemény. A helyi és a területi választási bizottság is elég furcsán állt az esethez, ami így a Kúrián folytatódik.