Mától Szputnyik V-vakcinára is lehet regisztrálni

  • narancs.hu
  • 2021. május 5.

Belpol

A jövő héten pedig megkezdődhet a 16-18 évesek oltása, melyhez szülői hozzájáruló nyilatkozatra lesz szükség.

Mostantól a Szputnyik V-vakcinára is lehet időpontot foglalni – jelentette be Müller Cecília az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján. És valóban, már meg is jelent az EESZT rendszerében a kiválasztható vakcinák között a Sinopharm és az AstraZeneca mellett. Akinek érvényes regisztrációja van, innentől kezdve ezekre az oltásokra választhat magának időpontot. (Ehhez képest György István, az országos oltási munkacsoport vezetője kedden még arról beszélt, SMS-ben fogják értesíteni azokat, akik a héten jogosultak lesznek időpontot foglalni a Szputnyik V-vel való oltásra.)

Az országos tiszti főorvos közölte, mindig csak olyan vakcinákra lehet regisztrálni, ami rendelkezésre áll.

A kedden beérkezett Pfizer-szállítmány közlése szerint egyrészt a második körös oltásokra lesz felhasználva, másrészt a 16-18 éves korosztálynak kínálják fel.

Számukra külön időpontfoglalási lehetőséget biztosítanak. A tervek szerint a jövő hét második felében kezdődik az oltásuk, ehhez szükséges lesz a szülők hozzájáruló nyilatkozata.

Müller Cecília ismertetése szerint a jelenlegi adatok alapján már a lakosság közel 43 százaléka van beoltva. 4,7 millióan regisztráltak a koronavírus elleni oltásra, 80 százalékuk pedig egy oltást meg is kapott. Az országos tiszti főorvos arra  kér mindenkit, a második adag védőoltást is vegyék fel, mert a teljes védettséghez az is szükséges. (Már amennyiben két dózisú vakcináról van szó; mint ismert, a Johsnon&Johnson Janssen vakcinája csak egy adagos.) Müller Cecília azt is mondta, "továbbra is a harmadik hullám leszálló ágában vagyunk".

A sajtótájékoztatón szóba került, hogy Magyarországon még mindig a brit mutáns fertőz. Az indiai variánst még nem azonosították hazánkban, de ez vélhetően csak idő kérdése, mert a környező országokban már megjelent. (A WHO a múlt héten azt közölte, az indiai mutáns már legalább 17 országban jelen van.)

Azzal kapcsolatban, hogy lesz-e szükség harmadik oltásra, oltásokra, az országos tiszti főorvos úgy fogalmazott, még nem tudni, majd a vakcinagyártók döntik el. Érdemes megjegyezni, ez a kérdés leginkább a kínai Sinopharm vakcina hatékonyságával összefüggésben merült fel. Müller Cecília ezzel kapcsolatban lényegében megismételte egy korábbi kijelentését. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem vírustémában rendszeresen megszólaló kardiológus rektora viszont a nap folyamán leszögezte: nem kell harmadik dózis a kínai vakcinából.

Figyelmébe ajánljuk