Torokszorító kampány zárult le Hódmezővásárhelyen

Mégsem vágom le a fejed

Belpol

Az agrármérnök kiugrott a kocsiból, torkon ragadta a katolikus hittanárt, és azzal fenyegette, hogy levágja a fejét. Így zárult a kampány Hódmezővásárhelyen, ahol Márki-Zay Péter és csapata – benne a hittanárral – megnyerte a választást a „békepárttal” szemben.

„Jó napot, örülök, hogy látom!” – ennyit azért mondott Orbán Viktor miniszterelnök május 25-én a Fidesz hódmezővásárhelyi kampányrendezvényére érkezve Márki-Zay Péter polgármesternek. Aztán tényleg nem fogott vele kezet. Az a kép róluk az önkormányzati választási kampány emlékezetes dokumentuma.

A vásárhelyi Kertvárosban, a Fórum ABC közelében Márki-Zay azért várt a kampányoló Orbánra, hogy átadja neki a vásárhelyi közgyűlés tízpontos határozatát, amellyel a testület a kormány háborús propagandája ellen tiltakozik, és garantálja, hogy a város a béke pártján áll. A mappát Orbán helyett Lázár János miniszter, a város országgyűlési képviselője vette át, aki kétszer is kezet fogott Márki-Zayjal. „Kérlek, segíts abban, hogy normálisan tudjuk megtartani a választási gyűlést odaát” – kérte a miniszter a polgármestertől. „Maximálisan” – ígérte Márki-Zay. A választási gyűlésen aztán felszólalt Lázár, és egy videófelvétel tanúsága szerint egyebek közt azt mondta, „azért is összejöttünk ma, hogy megszüntessük azt a szégyent, hogy Hódmezővásárhelynek van a leghülyébb polgármestere Magyarországon”.

Ungár Péter máshogyan fogalmazott Márki-Zayról. Miután a vásárhelyi polgármester az ATV-ben megjegyezte, micsoda fordulat, hogy a Fidesz Vitézy Dávid személyében egy meleg főpolgármester-jelöltet támogat, Ungár azt írta a Facebookon, hogy Márki-Zay egy futóbolond. Egyúttal felszólította, hogy távozzon a köz­életből.

Lelőttem az utódom

A „szégyent” nem sikerült megszüntetni, a vásárhelyi polgármester nem távozott a közéletből. Június 9-én sorban a harmadik polgármester-választást is megnyerte Hódmezővásárhelyen, 12 505 szavazattal (55,11 százalék), a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) jelöltjeként. Akit egyszer már legyőzött, Grezsa István (Fidesz–KDNP) ezúttal 8658 szavazattal (38,15 százalék) lett a második mögötte.

Mind a tíz egyéni körzetben az MMM jelöltjei nyertek, általában 50 százalék fölötti eredménnyel. A Fidesz–KDNP színeiben indulók másodikak lettek, a szavazatok 33–43 százalékával. Pedig a Mi Hazánk mellett helyi civil tömörülés is indult még a választáson, Kőfal Egyesület néven (az MSZP és a DK nem mutatta magát). A négyes körzetben Ozgyin Balázs agrármérnök, kormánypárti jelölt 33,67 százalékot ért el, az ötösben a Fidesz városi elnöke, az agrárkamara megyei elnöke, Szél István – aki a székkutasi polgármesterséget hagyta ott azért, hogy segítsen a pártjának Hódmezővásárhelyen – 39,53 százalékkal zárt. A legsikeresebb fideszes jelölt Benkő Zsolt volt 43,23 százalékkal, de ő is csak ezüstérmes lett, és nem is kerül be a testületbe, legalábbis a listáról bejutottak között nem szerepel a neve.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

„A szurkoló mindent tud, nem hülye” – kedvenc könyveink a futballról

  • narancs.hu

Szubjektív válogatásunkban olyan fikciós és ismeretterjesztő köteteket ajánlunk, amelyek kísérői lehetnek a foci Eb-nek. Esterházytól és Nick Hornbytól, a kapusok történelméről az Aranycsapatig mindenről kimerítő olvasmányok születettek, hiszen az irodalom és a labdarúgás gyakran keresztezi egymást – hála főként az írók lelkesedésének.

Folytatódik Simonka és Erdős Norbert vitája: győzött vagy vesztett a Fidesz Dél-Békésben?

Az önkormányzati választáson a dél-békési térségben a Fidesz az eddigi legnagyobb vereségét könyvelhette el, állítja Simonka György volt országgyűlési képviselő, Pusztaottlaka leendő polgármestere. Erdős Norbert helyi fideszes parlamenti képviselő szerint nagy győzelmet aratott a kormánypárt. A két vélemény igen távol áll egymástól, de mi játszódik le a háttérben a két politikus vitájában? Ennek próbáltunk utánajárni.