Merkely: "Hátra kell dőlni, nem kell antitestet vizsgálni"

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. június 15.

Belpol

A SOTE rektora kitart amellett, hogy nincs egyértelmű összefüggés az antitestszint és a védettség között. 

A védettség szintje és az antitestszint között nem lehet egyértelmű összefüggést meghatározni - mondta Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora kedd reggel az M1 aktuális csatornán.

Merkely Béla közölte: ennek egyik oka, hogy az antitestméréseket nem az oltások hatékonyságának mérésére találták ki, hanem az átfertőzöttség meghatározására.

"Nagyon fontos, hogy a két oltás legyen meg, ha megvan a két oltás, akkor a klinikai hatékonyság a súlyos lefolyású megbetegedéssel szemben 100 százalékos, és ez a lényeg" - fogalmazott.

Hozzátette: az oltás után folyamatosan csökken az antitestszint, de továbbra is vannak úgynevezett memóriasejtek, amelyek "indítják a sejtes immunitást", ha erre szükség van.

"Azt a két oltást, azt meg kell kapni a vállunkba, ha megvan, hátra kell dőlni, és nem kell antitestet vizsgálni" - jelentette ki Merkely Béla.

A rektor ugyanakkor felajánlotta, hogy ha valakinek nincsenek antitestjei a két oltást követően, akkor őt a Semmelweis Egyetemen - a kapacitásuk mértékéig - egy speciális teszttel ingyen megvizsgálják.

Az antitestvizsgálat aktuális kérdés Magyarországon, a közösségi médiában már elkezdték megszervezni magukat azok az - elsősorban kínai vakcinával oltott - állampolgárok, akiknél két oltás után sem mutattak ki megfelelő ellenanyagszintet.

Több szakember, köztük a lapunknak korábban nyilatkozó Sarkadi Balázs is máshogy vélekedik az ellenanyagszint és a védettség összefüggéséről, mint Merkely Béla. 

 

 

Figyelmébe ajánljuk