MTA-ügy: Nem hagyják magukat!

  • narancs.hu
  • 2019. február 8.

Belpol

A bojkott nem elég, az alapfinanszírozás megvonása törvénytelen!

Az MTA dolgozóiból álló fórum (Akadémiai Dolgozók Fóruma, ADF) csütörtök délutáni ülésén újabb döntésre szánta el magát. A mostani második fórumot a Természettudományi Kutatóközpont, a Wigner Fizikai Kutatóközpont és a Rényi Matematikai Kutatóintézet Közalkalmazotti Tanácsa hívta össze, az Akadémia 400 dolgozója vett részt rajta. Azon túl, hogy méltánytalannak és alkalmatlannak találják a meghirdetett új pályázati rendszert, amely tulajdonképpen az eddig alaptámogatásként járó összegeket veszi el és osztaná újra nem csupán az MTA, hanem bármely más egyetemi vagy kormányzati kutatóintézet pályázói között, az alaptámogatás elvonása törvénytelen is.

A ADF ezért újabb nyilatkozatot fogadott, amelynek három nagyon egyszerű és nagyon erős alappontja van:

1. Bojkottálják az új pályázati rendszert, mert "az a tudományos kutatások és az alapellátás finanszírozására alkalmatlan, méltatlan, és ezért abban nem kívánunk részt venni."

2. Csak egy megfelelő alapellátást kapó kutatóhálózat képes hazai és nemzetközi forrásokat  megpályázni.

3. Az alapellátás feltétel nélküli biztosításának megvonása törvénytelen, tehát követelik:

"Az Alaptörvénnyel és az Akadémiai törvénnyel összhangban az alapellátás feltétel nélküli biztosítását, az Akadémia autonómiájának tiszteletben tartását és az ITM által meghirdetett „Tématerületi Kiválósági Program” visszavonását."

Az MTA dolgozói a csütörtöki rendezvényen azt is kifejtetták, hogy minden egyes intézetnek legyen joga eldönteni, indul-e a pályázatokon: ezért mától kezdődően lehetővé teszik az MTA tmind az ötezer dolgozójának, hogy szavazzon arról, hogy pályázzon-e az adott kutatóközpont a témakiírásokra. Ennek eredményét eljuttatják a Lovász László vezette MTA elnökségének - írja az eseményrő beszámoló 168Óra. Idő azonban kevés van: a pályázatok beadási határideje február vége.

Az ADF tevékenységét közösségi oldalukon és honlapjukon érdemes követni: már több egyetemekhez köthető kutatóintézet is szolidaritását fejezte ki, és állt ki az MTA függetlensége mellett. A jelenlegi helyzetben talán a legfontosabb ez a szolidaritás lenne: az MTA dolgozóinak ugyanis csak abban az esetben lehet bármilyen esélye az önállóságuk megtartására, ha nemcsak ők, hanem a pályázattal egymásnak ugrasztott többi fél, az Akadémián kívüli kutatóintézetek is kiállnának mellettük.

 

Akadémiai Dolgozók Fóruma

Ma délután több mint 400 akadémiai dolgozó részvételével lezajlott az Akadémiai Dolgozók II. Fóruma, melyet a Természettudományi Kutatóközpont, a Wigner Fizikai Kutatóközpont és a Rényi Matematikai...

Az MTA helyzetéről bővebben az eheti lapszámunkban olvashat:

Teljes őrület - szembeszállnának az akadémiai kutatók Palkovics tervével

Nem akarják, hogy a miniszter egymás ellen fordítsa a humán- és a természettudományos kutatókat. A Magyar Narancs csütörtöki lapszámában részletes cikk mutatja be, hogy újabb állomásához érkezett a Magyar Tudományos Akadémia kutatóhálózatának kormányzati bedarálása.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.