A Lázár–Márki-Zay-háború hétköznapjai

Nem mókus az, kisfiam

Belpol

Egy éve állt kamerák elé Lázár János és Márki-Zay Péter azzal, hogy Hódmezővásárhely érdekében együtt fognak dolgozni. Azóta a város nem kapott rezsitámogatást, állnak a beruházások, elment két jegyző, lemondott két alpolgármester. És most felbukkantak a patkányok.

„Ez már az önkormányzatnak, remélem, hogy elég bizonyíték lesz” – mondja a mobilos videó készítője. A felvételen patkányok látszanak. „Egymás után három-négy patkány bújik elő a lyukból, némelyik visszamászik, de jön is helyette elő egy másik” – narrálta a filmet az RTL munkatársa az április 24-i riportban. A helyszín Hódmezővásárhely, a Szabadság tér, ahol játszótér is van. Az RTL előtt lehetett látni a felvételt az egyik közösségi oldalon, írt róla a kormánypárti Promenad24. Az önkormányzati Hódpress is beszámolt arról, hogy patkányok már a lakásokban is előfordulnak, valakinek a gáztűzhelyéből bújt elő egy.

Az önkormányzat városüzemelési csoportja megrendelte az eseti irtást. A közelben van két önkormányzati tulajdonú épület, a város ott is elvégeztette a rágcsálóirtást, és szóltak a többi társasház közös képviselőjének, hogy tegye ugyanezt. Soron kívüli lomtalanítás kezdődött. Az önkormányzat közleményt adott ki arról, hogy mihelyt bejelentést kaptak, máris intézkedtek április 20-án, és tavaly is minden ilyen esetben rögtön szóltak az irtóbrigádnak. Hódmezővásárhelyen a kötelező évi két alkalom helyett eleve háromhavonta irtatnak rágcsálót, a legutolsó, egész városra kiterjedő akció márciusban zajlott. A vállalkozóval kötött keretszerződés 2 millió 224 ezer forintról szól, ebből a negyedévenkénti nagy irtáson túl az esetiekre is jut.

Összehívtak egy lakossági fórumot a játszótérre. A szervezők és Márki-Zay Péter polgármester nagy értékű tisztítószercsomagokkal készültek, de a Délmagyar szerint csak kettő, a Promenad24 szerint csak egy érintett személy ment el. Utóbbi médium szerint azért, mert a város nem csinál semmit, csak „szokás szerint terel és másra mutogat” –, de „az ott élők már nem kérnek a dumából”.

Tudta, erre ugrani fognak

A polgármester fóruma mégis érdekes volt, mert Márki-Zay Péter egyebek közt arról beszélt, hogy nem is a négylábú kártevők a legkártékonyabbak. Hódmezővásárhely ugyanis „az egyetlen megyei jogú város, amely ismeretlen okból egy kártevőnek köszönhetően nem kapott rezsitámogatást. Szintén egy kártevőnek köszönhetően az uszodánk sem részesült segítségben” – mondta a polgármester. A megyei lap szerint Márki-Zay Péter valószínűleg Lázár János építési és közlekedési miniszterre, a város országgyűlési képviselőjére célzott. A Fidesz hódmezővásárhelyi szervezete közleményt adott ki, mely szerint „minősíthetetlen, hogy Hódmezővásárhely polgármestere embereket ilyen könnyedséggel, burkoltan lepatkányoz”, és „az is egyre világosabb, hogy a nulla munkát, a hivatal szétesését és saját eredménytelenségét azzal próbálja palástolni a bukott polgármester, hogy mindig másokra mutogat, hárít és támad”.

Egy év telt el azóta, hogy az országgyűlési választásokon Lázár János és Márki-Zay Péter megmérkőzött a Hódmezővásárhelyt is magában foglaló Csongrád-Csanád megyei 4. választókerületben. Lázár nyert, és 2022. május 3-án meghívta ellenfelét, közös tájékoztatót tartottak arról, hogy mi az, amiben együtt tudnak működni. A békesség nagyjából addig tartott, amíg egymás mellett álltak a kamerák előtt. Nem is nagyon hitték a vásárhelyiek, hogy ez a két ember kibékülhet (lásd: „Lázár János bosszújától félnek”, Magyar Narancs, 2022. szeptember 8.).

A Magyar Narancs kérdését – min múlhatott, hogy az együttműködésük meghiúsult, és lehet-e eredményesen fejleszteni ma egy várost ellenzéki vezetésű önkormányzattal? – április 27-én kapta meg Lázár János építési és közlekedési miniszter, aki lapzártáig nem válaszolt.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk