A Lázár–Márki-Zay-háború hétköznapjai

Nem mókus az, kisfiam

Belpol

Egy éve állt kamerák elé Lázár János és Márki-Zay Péter azzal, hogy Hódmezővásárhely érdekében együtt fognak dolgozni. Azóta a város nem kapott rezsitámogatást, állnak a beruházások, elment két jegyző, lemondott két alpolgármester. És most felbukkantak a patkányok.

„Ez már az önkormányzatnak, remélem, hogy elég bizonyíték lesz” – mondja a mobilos videó készítője. A felvételen patkányok látszanak. „Egymás után három-négy patkány bújik elő a lyukból, némelyik visszamászik, de jön is helyette elő egy másik” – narrálta a filmet az RTL munkatársa az április 24-i riportban. A helyszín Hódmezővásárhely, a Szabadság tér, ahol játszótér is van. Az RTL előtt lehetett látni a felvételt az egyik közösségi oldalon, írt róla a kormánypárti Promenad24. Az önkormányzati Hódpress is beszámolt arról, hogy patkányok már a lakásokban is előfordulnak, valakinek a gáztűzhelyéből bújt elő egy.

Az önkormányzat városüzemelési csoportja megrendelte az eseti irtást. A közelben van két önkormányzati tulajdonú épület, a város ott is elvégeztette a rágcsálóirtást, és szóltak a többi társasház közös képviselőjének, hogy tegye ugyanezt. Soron kívüli lomtalanítás kezdődött. Az önkormányzat közleményt adott ki arról, hogy mihelyt bejelentést kaptak, máris intézkedtek április 20-án, és tavaly is minden ilyen esetben rögtön szóltak az irtóbrigádnak. Hódmezővásárhelyen a kötelező évi két alkalom helyett eleve háromhavonta irtatnak rágcsálót, a legutolsó, egész városra kiterjedő akció márciusban zajlott. A vállalkozóval kötött keretszerződés 2 millió 224 ezer forintról szól, ebből a negyedévenkénti nagy irtáson túl az esetiekre is jut.

Összehívtak egy lakossági fórumot a játszótérre. A szervezők és Márki-Zay Péter polgármester nagy értékű tisztítószercsomagokkal készültek, de a Délmagyar szerint csak kettő, a Promenad24 szerint csak egy érintett személy ment el. Utóbbi médium szerint azért, mert a város nem csinál semmit, csak „szokás szerint terel és másra mutogat” –, de „az ott élők már nem kérnek a dumából”.

Tudta, erre ugrani fognak

A polgármester fóruma mégis érdekes volt, mert Márki-Zay Péter egyebek közt arról beszélt, hogy nem is a négylábú kártevők a legkártékonyabbak. Hódmezővásárhely ugyanis „az egyetlen megyei jogú város, amely ismeretlen okból egy kártevőnek köszönhetően nem kapott rezsitámogatást. Szintén egy kártevőnek köszönhetően az uszodánk sem részesült segítségben” – mondta a polgármester. A megyei lap szerint Márki-Zay Péter valószínűleg Lázár János építési és közlekedési miniszterre, a város országgyűlési képviselőjére célzott. A Fidesz hódmezővásárhelyi szervezete közleményt adott ki, mely szerint „minősíthetetlen, hogy Hódmezővásárhely polgármestere embereket ilyen könnyedséggel, burkoltan lepatkányoz”, és „az is egyre világosabb, hogy a nulla munkát, a hivatal szétesését és saját eredménytelenségét azzal próbálja palástolni a bukott polgármester, hogy mindig másokra mutogat, hárít és támad”.

Egy év telt el azóta, hogy az országgyűlési választásokon Lázár János és Márki-Zay Péter megmérkőzött a Hódmezővásárhelyt is magában foglaló Csongrád-Csanád megyei 4. választókerületben. Lázár nyert, és 2022. május 3-án meghívta ellenfelét, közös tájékoztatót tartottak arról, hogy mi az, amiben együtt tudnak működni. A békesség nagyjából addig tartott, amíg egymás mellett álltak a kamerák előtt. Nem is nagyon hitték a vásárhelyiek, hogy ez a két ember kibékülhet (lásd: „Lázár János bosszújától félnek”, Magyar Narancs, 2022. szeptember 8.).

A Magyar Narancs kérdését – min múlhatott, hogy az együttműködésük meghiúsult, és lehet-e eredményesen fejleszteni ma egy várost ellenzéki vezetésű önkormányzattal? – április 27-én kapta meg Lázár János építési és közlekedési miniszter, aki lapzártáig nem válaszolt.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Madarak és angyalok

  • - turcsányi -

Nehéz megmondani, hogy mikor mondtak fel az angyalok. Már akkor, amikor Wim Wenders folytatni merészelte a Berlin felett az eget (Távol és mégis közel, 1993)? Vagy csak 1998-ban lett elegük, amikor meglátták magukat az Angyalok városa című filmben – a Berlin felett az ég e remake-jét Nicolas Cage-dzsel? Az biztos, hogy Los Angelesből eztán szedték a sátorfájukat. De senki nem pótolhatatlan, L. A. pedig különösen nem maradhatott efféle égi szárnyasok nélkül.

„A legszívesebben hallgatok”

Kurtág György a magyar kultúra állócsillaga, kincse, élő klasszikusa, a magyar művészeti hagyomány nagy tradíciójának megszemélyesítője egy olyan korszakban, amelyben ez a hagyomány igencsak ingatag lábakon áll. Ha nyilvánosan megszólal a 98 éves mester, az maga az esemény.

Annyira nem sötét

A legutóbbi Pearl Jam-lemez, a 2020-as Gigaton hosszú, hétéves várakozás után jelent meg, így sokan örülhettek, hogy a zenekar hamarabb elkészült a tizenkettedik albumával, amely a Dark Matter címet viseli.

Dél csillagai

A Budapest JazzFest cégére alatt, a közel három héten át zajló hetvenhat koncert minden bizonnyal a legnagyobb magyar jazzfesztivál, de ennél figyelemre méltóbb, hogy huszonnégy országból érkeztek a zenészek. Megragadtuk a lehetőséget, hogy egy török triót és egy szárd együttest hallgassunk meg.

Ma senki se nyer

Emlékeznek, mikor volt köztársasági elnök Mádl Ferenc? Nos, Orbán Viktor első miniszterelnöksége idején. A díszlet és az időnként felhangzó Ki nyer ma? című rádióműsor szignálja segít behatárolni, hogy a közelmúltban járunk, de az elnök neve az egyetlen konkrét utalás, amelyből kikövetkeztethetjük, milyen évet is írunk (majdnem) pontosan.

Gázlánggal fűtünk

Az év szaván vitatkozhatunk, de korunk szava bizonyosan a nárcisztikus. Ha valaki megbánt minket, vagy akár csak nem hajlandó részt venni az önbecsmérlés társadalmilag elvárt aktusában, máris megkapja, hogy „mekkora nárci”.

Újragondolt fintorok

Szabó Eszter sajátos, jellegzetes figurái középkorú és idősödő nők. Morcosak, egyked­vűek. Nyúzottak és fáradtak. Grimaszolnak, duzzognak. Olykor járókerettel sétálnak, máskor két hatalmas herezacskót vonszolnak maguk után.

Választhat szegény

„Köszönöm, hogy Önökkel tölthettem egy napot!” – írta tavaly februári Facebook-bejegyzésében Novák Katalin, amikor látogatást tett Tiszabőn, a legszegényebbek közé sorolt falvak egyikében.

Akire rámondják

Magyar Péter feljelenti Orbán Viktort – lelke rajta, a jobboldalon mindig is nagy becsben tartották az ország hagyományait, az ilyesminek tényleg van itt csőstül (ti. hagyománya). Amíg viszont tövig rágjuk a körmünket, hogy a tisztelt hatóságok hazavágják-e a miniszterelnököt az aljas indokból, nagy nyilvánosság előtt elkövetett, jelentős érdeksérelmet okozó rágalmazásaiért, a feljelentés tartalmi része módot ad mindannyiunknak egy pillantást vetni jelen közállapotainkra. Továbbá a jövő kecsegtető ígéreteire is.