Októbertől Heves, Tolna és Csongrád-Csanád megyében is bevezetik az új ügyeleti rendszert

  • narancs.hu
  • 2023. szeptember 29.

Belpol

Ahol még nem élesedett az új rendszer, ott a megszokott módon működik az orvosi ügyelet.

Október 1-től Heves, Tolna és Csongrád-Csanád megyékben is bevezetik az új alapellátási ügyeleti rendszerhez – közölte az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) pénteken az MTI-vel.

Az új ügyelet központi telefonszáma felnőttek és gyermekek esetében is a 1830, amelynek hívásával a beteg szakszerű tanácsot kap, szükség esetén a tartózkodási helyére sürgősségi ügyeleti autót, vagy életveszély esetén azonnal mentőt küldenek. A telefonszám a teljes ügyeleti időszakban, hétköznap 16 óra és másnap reggel 8 óra között, míg hétvégéken és ünnepnapokon egész nap hívható.

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, az Országgyűlés által decemberben elfogadott, egészségügyi alapellátásról szóló törvénynek megfelelően február elsejétől elsőként Hajdú-Bihar megyében élesedett az új ügyelet, amihez Szabolcs-Szatmár-Bereg, Győr-Moson-Sopron és Borsod-Abaúj-Zemplén, Komárom-Esztergom, Békés, Baranya, Jász-Nagykun-Szolnok, Veszprém megye is csatlakozott. Az új ügyeleti rend az ország többi megyéjében az év során fokozatosan lép életbe, amiről a lakosságot és a háziorvosokat is folyamatosan tájékoztatja az OMSZ.

A változásig a többi megyében az eddig megszokott rend szerint működik az orvosi ügyelet.

Az új ügyeleti rendszer a polgármesterek és az önkormányzatok körében nem mindenhol örvend népszerűségnek. Az az orvosok kritikusan viszonyulnak hozzá, a Győr-Moson-Sopron megyei orvosok kétharmada nem is vállalt ügyeleti munkát, egy Szolnok megyei Túrkeve polgármestere pedig nemrég arról panaszkodott, hogy bár az önkormányzatoktól elvették az ügyelet megszervezésének feladatát, annak „átvételével a Magyar Állam nem készült el”, és forrást sem rendelt hozzá.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk