Orbánista milliárdosok építkeznek a Római-parton

Belpol

Luxuslakóparkot építenek a Római-parton, közvetlenül a Duna mellett. A Garancsi István és Nagy György érdekeltségébe tartozó projektet egy cseppet sem zavarja, hogy a part egyrészt hullámtér, másrészt üdülőterület, ráaadásul a lakóparkot lopott fényképekkel hirdetik.

A római-parti mobilgát nem a jelenlegi fővédvonalat erősíti meg, hanem egy természetes hullámteret, és így településszabályozás-jogi értelemben üdülőterületet véd majd a Duna árhullámaitól. Éppen ezért újra és újra felmerül a sajtóban, hogy a part természetes ökoszisztémáját a maga 1500 fájával együtt legyaluló, közel 13 milliárd forintos gigaberuházás mögött ingatlanspekulációs érdekek állnak. A fideszes Illés Zoltán volt államtitkár szerint például Tarlós István főpolgármester azért ragaszkodik a „fizikailag és gazdaságilag is rosszabb tervhez”, mert a főváros „ingatlanspekulációba szeretné bevonni” a parti telkeket: „Álságos biztonságot ígérnek, hogy aztán 70 hektárt beépítsenek” – fogalmazott Illés korábban. Jávor Benedek EP-képviselő nemrég szintén arra a következtetésre jutott magyar hatóságokkal folytatott levelezése után, hogy a projekt „egyre inkább egy gigantikus ingatlanpanama formáját” ölti. A közpénzből megvalósuló beruházás jelentősen megnöveli az ingatlanok értékét, és nyilvánvalóan az építési kedvet is – ahogy az sem kérdéses, hogy a part menti szállodák is jól járnának a mobilgáttal. De többen attól is tartanak, hogy a mobilgát felhúzása után áthelyezik a fővédvonalat a partra, amivel megnyílhat a lehetőség arra is, hogy az önkormányzat lakóövezetté minősítse a területet, ezzel kedvezve a beruházóknak. Ezzel persze a terület elveszítené egyedi arculatát, és jelentősen károsulnának a természeti értékek is.

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

Tarlós István és az önkormányzat természetesen minden ilyen szándékot tagad, értelmezésük szerint a mobilgáttal lehet megvédeni a teljes csillaghegyi öblözetet, és csak így tudják megoldani több mint ötvenezer ember biztonságának és vagyontárgyainak védelmét – az ebihalak meg majd arrébb mennek, hogy Tarlós szavait idézzük a környezetvédelmi szempontokról.

Milliárdosok játszótere

Az mindenesetre tény, hogy a Nánási út–Királyok útja és a part közötti természetes hullámtéren lakóépület csak pár tucat van, ezek még a 30-as években épültek. Lakóépületre az önkormányzat nem is adhat ki engedélyt, ugyanakkor – és itt van a jogi szürke zóna – üdülőépületre igen, azt pedig nem akadályozhatja meg, hogy valaki az üdülőjében lakjon egész évben. Szállodák és vendéglátóhelyek is épülhetnek a nagy telkes üdülőövezetben, maximum 11 méteres magassággal.

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

És tény az is, hogy a római parti beruházás támogatói vagy haszonélvezői között rendre gazdag és befolyásos emberek tűnnek fel. A mobilgátat övező viták és a beruházást aktívan támogató Római-partért Egyesület emblematikus alakja a vegyi áruk szállításából és műtrágya előállításából meggazdagodott Egri Gábor, aki egy 2013-as napi.hu-cikkben 6,7 milliárdos becsült vagyonnal szerepelt a száz leggazdagabb magyar listáján. Egrié a közvetlenül a partra épült négycsillagos, 63 szobás Holiday Beach Budapest Wellness and Conference Hotel, amely a honlapján Budapest egyetlen hajó formájú szállodájaként, egyhektáros parkkal, fűtött élményfürdővel hirdeti magát. A szálloda sajtóinformációk szerint 2,4 milliárdos beruházással épült fel, az Átlátszó egyik videójában pedig maga Egri mondja el, hogy egy áradásnál durván 40-60 millió forintot veszít a védekezés költségei és a bevételkiesés miatt. Arról nincsenek pontos információink, hogy a szálloda mennyire váltja be a hozzá fűzött reményeket, de a cég­adatokból az látszik, hogy a hotel címére bejegyzett, Egri Gáborhoz és feleségéhez, Bakos Adrienne-hez köthető, feltételezhetően a szállodát korábban üzemeltető cég felszámolás alatt áll. Ahogy azt a molbilgát ügyével és az egyesület képviselőinek érdekeltségeivel részletesen foglalkozó cikkünkben megírtuk, azóta a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének adatai szerint az új tulajdonos Egri másik, üzemanyag-szállítással is foglalkozó cége, az Envikút Kft., amely nyereséges: az elmúlt években megduplázta értékét, ami 2014-re majdnem elérte a 13 milliárd forintot.

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

Ne higgyük azonban, hogy nincs több olyan befolyásos üzletember, akinek a Rómain komoly érdekeltsége van. Pár nappal ezelőtt rábukkantunk egy olyan beruházásra, amely Orbán Viktor egyik bizalmasához és egy Csányi Sándor szövetségeseként számon tartott üzletemberhez köthető; mindketten gyakran tűnnek föl olyan jól profitáló üzletekben, amelyek létrejöttéhez valamilyen formában a kormány is asszisztált.

Triumvirátus

A szálak felfejtése egy szórólaptól indult, amit a Maradjanak a Fák a Rómain nevű nyilvános Facebook-csoport osztott meg. Ezen a Római Lakópart nevű luxuslakóparkot a „Mindenhol jó, de legjobb itt egy otthon” szlogennel hirdetik. A feltüntetett beruházó a Terrassa Kft., a kivitelező a Market Zrt., a finanszírozó pedig a Duna Takarék.

Dübörög a biznisz. LAKÓpart az ÜDÜLŐterületen ...

A lakópark honlapja meg is erősíti ezeket az információkat: két épületben ötven lakást kínálnak eladásra, gyakorlatilag pár méterre a Dunától és a parton húzódó sétánytól a mintegy 11 ezer négyzetméteres telken a Királyok útja 195-203-as szám alatt.

A Terrassa Kft. a Csányi Sándorral üzleti kapcsolatban lévő, a MET-bizniszből Garancsi Isvtánnal együtt részesedő milliárdoshoz, a Wallis-alapító Nagy Györgyhöz köthető, akinek vagyonát a napi.hu 7,6 milliárd forintra becsülte 2013-ban, de ez mára jóval több lehet. A Terrassa Kft. ügyvezetője 2007-től a korábban kardvívóként ismert Fernacsik Domokos, ő Nagy Györggyel együtt vezeti a Tarrassát tulajdonló WEL Holdingot, amely a szintén a két üzletember által vezetett Westbay Kft.-hez tartozik.

A rendelkezésre álló adatok alapján nagyon valószínű, hogy a most beépítésre váró telek a Terrasa Kft. tulajdona, és a magyar államtól vásárolta meg még 2007-ben. A 2007. június 27-i Hivatalos Értesítőben az áll ugyanis, hogy a Központi Szolgáltatási Főigazgatóság által a magyar állam tulajdonában lévő ingatlanokat (két helyrajzi számon, egymás mellett lévő telkeket) nyilvános pályáztatás után az akkor még Terrassa-Építő néven futó cég nyerte meg. A céget 2006 végén alapította két izraeli üzletember, Matti Lis és Yan Lis a Bilbao-Építő Kft.-n és az Elephant Holding Zrt.-n keresztül; a testvérpárhoz kötődő cégcsoport akkoriban több lakópark-projektben érintett volt, ötmilliárdos MKB-hitelt is kaptak beruházásaikra (ami később oda vezetett, hogy jelenleg is perben állnak a bankkal). A Terrassában mindenesetre Nagy György embere, a Westbay jelenlegi pénzügyi igazgatója 2007 júliusában lett ügyvezető, szeptemberre pedig a cég átkerült a Westbay tulajdonába. Azt nem tudjuk, hogy a római-parti ingatlant pontosan mikor vették meg az államtól, de 2007 végén már a Királyok útján volt a cég egyik telephelye a cégadatok szerint.

Visszatérve a szórólapon szereplő cégekhez: a Római Lakópart építtetője a Market Zrt., amely a Garhartt Investen keresztül Orbán Viktor bizalmasához, a Videotont tulajdonló Garancsi Isvánhoz köthető. Garancsi a napi.hu listája szerint a harmincadik leggazdagabb magyar, az érdekeltésgébe tartozó cégek rendre jól járnak az állami intézkedésekkel – nemrég például az építőipari adó csökentésével és a CSOK bevezetésével –, és derekasan nyerik a közbeszerzéseket.

Ezek után egyáltalán nem meglepő hogy a lakópark-projekt finanszírozója a szintén Garancsi által tulajdonolt Duna Takarék Bank, amelyet korábban az a szerencse ért, hogy a takarékszövetkezeti törvényben lévő kiskaput kihasználva nem kellett belépnie a „központi bankba”.

Garázsmedence

A Római Lakópartot szeptember elején kezdték építeni, a tervek szerint 2017 végére beköltözhető állapotban lesznek a lakások. Ahogy az a szórólapon is látható, a lakásokat leplezetlenül lakóotthonként hirdetik annak ellenére, hogy hivatalosan ezen a területen csak üdülni lehet. A lakópart honlapján egyszer sem szerepel az üdülő szó – de az árvízveszélyről is hallgat, miközben a Duna gyakorlatilag a kert végében folyik. Úgy tudjuk, a lakópart felhúzása során nem terveznek saját mobilgátat vagy más védműrendszert kiépíteni. A kerületi előírásokat betartva a földszinti lakások padlószintjét két centiméterrel a mértékadó árvízszint fölé tervezik, amiből az is következik, hogy a garázsban egy áradás során biztosan feljön a víz. Kérdés, hogy ilyen feltételek mellett, a mobilgát késlekedése közepette milyen hatékonysággal tudják eladni a lakásokat.

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

Az mindenesetre ironikus, hogy a lakópartot éppen azzal a természetközeliséggel hirdetik, ami a mobilgát felépülése után kevéssé jellemezné a partot. Nemcsak azért, mert kivágnák a fákat, hanem azért is, mert a honlapon valamint a szórólapon szereplő képek többsége a Fellini kultúrbisztrót ábrázolja, amelynek szinte biztosan menni kéne a partról, ha felépítik a mobilgátat. Megkérdeztük a Fellini munkatársait, mit gondolnak arról, hogy a bisztrót ábrázoló képekkel hirdetik az új lakóparkot. Mint elmondták, nem adtak engedélyt a fotók használatára, és már jelezték a honlapon szereplő elérhetőségen, hogy kérik azok eltávolítását. (A képeket azóta lecserélték.)

 

false

 

Fotó: www.romailakopart.hu

De a slusszpoén még csak nem is ez. A szórólapon szereplő egyik kép és az azon szereplő uszadékfa-figura annak a Kánya Tamásnak a munkája, aki évek óta helyez el a Római-parton uszadékfákból, kőrakásokból álló rögtönzött land art műalkotásokat.

Segítséget kérek! Megelégeltem már azokat az...

A művészeti projekt Facebook-oldalán, a Római-parti „Kőkert”-en a művész ezt írta erről: „Alkotásaimmal, képeimmel próbálom visszaadni a Római-part és környéke hangulatát, természetes szépségeit. Dühítő, hogy ez a vállalkozó pont az ellenkezőjét reklámozza vele! A beépítést, a lebetonozást, és az ezzel járó fák kivágását.”

Figyelmébe ajánljuk