„A Balaton nem a miniszterelnöké”

  • BM
  • 2020. augusztus 3.

Belpol

Rendkívüli ülést tartottak a parlamentben, amelyen a Fidesz-KDNP nem vett részt. Többek között az EU új költségvetéséről vitáztak volna, de szóba került az Index, az SZFE, a Mátrai Erőmű és Bogdán László is.

„Úgy tűnik  »a 132 bátor ember« közül egy sem vette a bátorságot, hogy eljöjjön, és számon kérje a kormányt, hogy miért fogadott el Orbán Viktor egy olyan megállapodást Brüsszelben, amit ők nem fogadtak el” – mondta Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd képviselője.

A Demokratikus Koalíció (DK) kezdeményezésére rendkívüli ülést tartottak a parlamentben, ahol többek között a Európai Unió (EU) új költségvetéséről vitáztak volna, de a Fidesz-KDNP képviselői távol maradtak, így az ülés határozatképtelen lett, a napirendet sem tudták elfogadni. Mindössze a napirend előtti felszólalásokra kerülhetett sor, ami nagyjából fél órát vett igénybe.

„A fideszes képviselők azt bizonyítják, hogy a hatalom emberei és nem a nép képviselői” – mondta Kocsis-Cake, az első felszólaló. Szerinte a hatalom éppen azon mesterkedik, hogyan tegye rá a kezét a Velencei-tóra, a Fertő-tóra, a tatai Öreg-tóra, valamint a Balatonra, miközben folyamatosan pusztítják a zöld területeket

„Lehet azért nem jöttek el a fideszes képviselők, mert Tiborcz István vagy Mészáros Lőrinc luxusvillájában töltik a nyarat” – fogalmazott. A politikus szerint minél kisebb településen él valaki és minél idősebb, annál kevesebb a lehetősége, hogy a Balatonnál nyaraljon. A Párbeszéd álláspontja szerint legkésőbb 2022-ben le kell váltani a hatalom embereit, ezt követően a párt egy környezetvédelmi minisztériumot állítana fel, ami megvédi a természeti értékeket, valamint kidolgoz egy olyan szociális politikát, ami révén minél többen tudnak majd a Balatonnál nyaralni.

Ungár Péter, az LMP képviselője szerint nem meglepő a fideszes politikusok távolmaradása, mert akkor reagálniuk kellett volna arra az uniós határozatra, amit ők sem várnak el a kormánytól. Szerinte mindenki tudta, hogy a hitelcsomagról Orbán és Angela Merkel fog dönteni, a német kancellár pedig az országának autóipari érdekeit képviselte. „Nem szerencsés szimbolikus és szélsőséges retorikát folytatni az Európai Unióról” – mondta.

Hozzátette, Orbán Viktor még a járvány előtt „megvilágosodott”, és kitalálta, hogy ő egy zöldpolitikus. Ezzel szemben a német szénipar és autóipar érdekeinek megfelelően blokkolta, hogy az unió életében először érdemben felvegye a harcot a klímaváltozássl szemben. „Amíg az Audinak és a BMW-nek megfelelő politikát folytat, addig védelmet élvez” – mondta. Szerinte a kormánynak nem a multikkal, hanem a kis- és középvállalkozásokkal kellene stratégiai megállapodást kötnie. Továbbá nem az a prioritás, hogy mindent megtegyünk az unió centrumországainak.

Nincs pártos művészet

„Egy züllött kormány a legerkölcsösebb nemzetet is végromlásba tudja vinni” – mondta Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke. Megemlítette, hogy a két héttel ezelőtt elhunyt Cserdi polgármesterét, Bogdán Lászlót, akinél kevés tisztességesebb embert ismert. Gyurcsány azt mondta, szegyélné magát a többséget adó frakciók nevében, amiért ők nem emlékeztek meg róla. „Megmutatta, hogy létezik másfajta együttélés cigány és nem cigány emberek között. Van útja a legnehezebb, megvetett emberek felemelésének” – fogalmazott.

Gyurcsány a Színház- és Filművészeti Egyetem átalakításáról is beszélt. Szerinte nincs pártos művészet, az olyat propagandának hívják. „Azt fogják megölni, amiért érdemes volt színházba járni. Ami itt történik az tisztességtelenség, a művészet súlyos megcsúfolása”. Azt kérte azoktól, akiknek köze van az egyetemhez, hogy ne vállaljanak szerepet „ebben a tisztességtelen és ocsmány játékban”.

Végül az Index szétveréséről szólt. Szerinte a portál sokszor nem különösebben kedvelte azt, amit a DK képviselt, de ez nem is volt dolguk, ahogyan időnként ő sem kedvelte, amit írtak. „Az a dolga a szerkesztőségnek, hogy maga dolgát képviselje”. Eközben a kormány azt állítja, nincs köze az egészhez, mert ez üzleti ügy, ezzel szemben szerinte a kormány nem hajlandó megteremteni a szabad sajtó feltételeit.

Valódi szabadságharc

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke szerint elvárható lenne Orbán Viktortól, hogy beszámoljon a Brüsszelben történtekről. Már csak azért is, mert az uniós csúcs előtt megszavasztatott egy „bumburnyák” politikai nyilatkozatot. Ezt követően a „közös kincseink”, a Balaton, a Velencei-tó kijátszásáról beszélt. „A Balaton nem a miniszterelnöké. Ne engedjük át neki, se a családjának” – mondta.

Szerinte mindez elképzehetetlen lenne egy nyugat-európai országban, ahogyan az Index elleni támadás, valamint a Mátrai Erőműért kifizetett több tízmilliárdos összeg is. „Ilyen államot nem lehet jogállamnak nevezni. Alaki köztársaság, nem létező köztársaság, önkényuralmi rendszer, amit fel kell számolni” – mondta. Szerinte valódi szabadságharcot kell folytatni, eljött az idő, hogy „közösen készüljünk, hogy a hatalmi örjöngést megállítsuk”. „A demokrácia, jogállamiság nem lehet vita tárgya” – mondta.

„Kufárkodás helyett jólétet minden magyar polgárnak” – mondta az utolsóként felszólaló Brenner Koloman, a Jobbik képviselője. Szerinte Európa vezetői rossz kompromisszumot kötöttek, a csúcs nagy tanulsága, hogy megint a multik és a Fidesz-közeli oligarchák járnak majd jól, közvetlenül nem lehet majd pályázni a forrásokra, a vidékfejlesztésre pedig nem jut megfelelő összeg. A dél-európai tagállamok méginkább eladósodnak, ami megrengeti majd a teljes gazdasági rendszert. „Az unió veszélybe került” – hangsúlyozta.

Figyelmébe ajánljuk