Politikai hírek

publikálva
1999/43. (10. 29.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Filmen a Unabomber

A bombamerényletek elkövetése miatt bebörtönzött Ted Kaczynski, azaz a Unabomber fivére, David - a rendőrség 1997-es nyomravezetője - eladta saját élettörténete filmjogát a Walt Disneynek azzal, hogy a profit egy részét a Unabomber áldozatainak családtagjai kapják. A rendező: Jon Avnet. Hamarosan megjelenik Ted Kaczynski memoárja, a Truth Versus Lies is. Eközben a San Franciscó-i szövetségi fellebbviteli bíróság hozzájárult, hogy meghallgatja Ted Kaczynski új tárgyalásra irányuló kérelmét, a Unabomber ugyanis azt állítja, erőszakkal kényszerítették arra, hogy a halálbüntetés elkerülése végett bűnösnek vallja magát 1998 januárjában, az első tárgyaláson, ahol önmaga képviseletét is jogtalanul tagadták meg tőle.

If you... Kihirdették a Soros Alapítvány középiskolások számára kiírt 1999-es társadalmi tényfeltáró pályázatának eredményeit. 93 pályázatra 1,2 millió Ft támogatást adtak, az elkészült kutatásokért 22 csoport összesen 1,7 millió Ft pénzdíjat kapott, a legnagyobb összeget (százezer Ft-ot) a Boros Gábor vezette birjáni csapat nyerte Hogyan élnek a középiskolás kollégisták az ezredfordulón? című dolgozatával.

Iskolakép Szerzőket keres az Iskolakép címmel tervezett új pedagógiai lap: a Pedagógus-továbbképzési Módszertani és Innovációs Intézet és az Alternatív Közgazdasági Gimnázium Alapítványa támogatásának köszönhetően készülő lap első számába újjal próbálkozó pedagógusoktól várnak írásokat és fotókat, a másodikba iskolai naplóíráshoz kedvet érző kollégák jelentkezését kérik. További info: Takács Géza, Alternatív Közgazdasági Gimnázium, 1035 Bp., Raktár u. 1., tel.: 388-6759, e-mail: takacsg@gedeon.akg.hu.

Befejezett Grieg Ragnar Soderlind zeneszerző és Knut Jorgen Moe librettista befejezte az Olav Tryggvason című operát, amelyen az 1870-es években Edvard Grieg és szövegírója, Bjornstjerne Bjornson dolgozott, de mintegy negyvenpercnyi torzóként félbehagyták a darabot. A most befejezett operát Grieg szülővárosában, Bergenben mutatják be jövőre, éppen ezer évvel azután, hogy a norvégok hős királya, Olav életét vesztette a svolderi csatában.

Laurie Anderson és Moby Dick Songs and Stories From Moby Dick című performance-ával Laurie Anderson nyitotta meg a Next Wave Festival egy hónapig tartó New York-i rendezvénysorát. Az ezúttal nem egyszemélyes multimédia-előadás során Laurie Anderson a Herman Melville (1819-1891) regénye által felvetett - s őt magát is foglalkoztató - kérdéseket járja körül. Az előadás kezdetén a színpad előterében állva szövi egybe Melville szövegét a sajátjával, a színpad hátterét kitöltő, hatalmas képernyőn tenger dühöng, és Melville szavai villódznak, a vászon előtt mozdulatlanul áll az Ahab kapitányt megszemélyesítő Tom Nelis. Rajtuk kívül Price Waldman, Anthony Turner és Miles Green a mozgás eszközével, Skúli Sverrison a basszusgitárjával járul hozzá a hatáshoz. Laurie Anderson szokás szerint hegedűn, billentyűs hangszereken és gitáron kíséri mondókáját, szabadon közlekedve Melville története és saját sztorijai között, ahogy zenéjében is együtt él Afrika, Ázsia és a Nyugat, lírai nyugalom és tengeri vihar.

Francia millennium Gazdag országhoz és turisztikai célponthoz méltó ünnepségsorozattal várja Franciaország a 2000. évet: az eseményeket szervező Mission 2000 en France az állami költségvetésből 400, az ország régióinak büdzséjéből 150 millió frankkal gazdálkodik, amit nem állami forrásból 100 millió frank egészít ki.

1999. december 31-én a képünkön láthatóhoz hasonló óriáskerekek gördülnek majd végig a Champs-Elysées-n, szám szerint 24 db, mindegyiket más művész vizionálta. 2000. június 21-én, A Zene Napján délutántól éjszakáig megáll az autóforgalom a Párizst körülvevő gyorsforgalmi úton, amely erre az időre a Périphérock névre hallgat majd, és mindenféle zenéket ontó teherautók járnak rajta körbe. Július 14-én össznépi pikniket rendeznek az országot függőlegesen átszelő hosszúsági kör mentén, ahol addigra vagy tízezer facsemete is el lesz ültetve.

E három jeles napon kívül is folyamatos a készülődés. A 480 millió frankba került átalakítás után, 2000 januárjában ismét megnyíló párizsi Centre Pompidou 8000 négyzetméterrel nagyobb lesz, mint volt: az első itteni képzőművészeti kiállítás az ember időfelfogásáról szól, a második a szobrász Picassót mutatja be. Ráadásul csökkentik a belépőjegy árát (a 370, internetelérést biztosító számítógéppel felszerelt könyvtár pedig ingyenes). A Louvre-ban új részleg nyílik a "primitív" művészet számára. Avignon áprilistól szeptemberig A szépséget körüljáró rendezvényekkel lesz tele, Lille szeptembertől novemberig Afrikát ünnepli, Nantes a modern jövőt megálmodó Jules Vernét, Bordeaux mindent, ami a borral kapcsolatos, Brest kikötőjében kétezer hajó próbál ütközés nélkül randevúzni júliusban, akinek meg sikerül eljutni a Francia Antillákra májusban, be nem telhet a karibi zenével (mindezekről bővebben: www.celebration2000.gouv.fr).Morze

Az ember tragédiája díszelőadásával, a Tolnay Kláriról elnevezett szalonban pedig a színésznőre emlékező kiállítással, illetve Görgey Gábor Mikszáth különös házasságai című, kétszemélyes játékával megnyílt a felújítás miatt tavaly tavasz óta vándorlétre kényszerült Madách Színház, mely az erzsébetvárosi önkormányzat jóvoltából a Hársfa utca 38. alatti épület több mint 3300 nm-nyi terével gazdagodott. A MaNcs értesülése szerint a felújítás 3,12 milliárd Ft-jához 1,75 milliárddal járult hozzá az állami költségvetés, 760 millióval a főváros, s mindezt mintegy 610 millió Ft visszaigényelt áfa tette teljessé. (Kritikánk a 26. oldalon.)

Megvásárolta Mario Puzo utolsó könyve, az Omerta televíziós és filmes jogát a Miramax: a Keresztapa írójának röviddel júliusi halála előtt befejezett s a Random House által jövő nyáron megjelentetendő regénye egy, a maffia legális üzleti vállalkozásainak vezetésére készülő fiatalemberről szól, akinek életébe belép a durva drogbiznisz.

Sütő András nyugat-európai turnén járt: Bécs és Graz után Frankfurt következett - németül is olvasható a Csillag a máglyán -, majd München érintésével Párizs, ahol a Magyar Intézetben Fejtő Ferenc bevezetésével mutatták be az André Doms és Vígh Arpád által franciára fordított művet.

Honfoglalási kiállítás nyílt Ezeréves Magyarország: egy európai nemzet születése címmel a madridi egyetemi városban lévő antropológiai múzeumban. A Nemzeti Múzeum régészeti gyűjteményéből összeállított anyagot azelőtt Francia-, Olasz- és Finnországban is kiállították.

Titanic-mérleg: Minden eddiginél többen, 14 ezren váltottak jegyet a 7. Titanic filmfesztiválra. Horváth György fesztiváligazgató a MaNcsnak elmondta, hogy Dogma - Titanic Hungary címmel pályázatot terveznek hirdetni kis költségvetésű magyar film elkészítésére, s ez ügyben jelenleg tárgyalást folytatnak a puritán filmkészítést célzó "dogma-mozgalom" dán kiagyalóival. A reménybeli pályázat nyertes alkotását a jövő évi fesztiválon szeretnék bemutatni.

A Magyar Művészetért Díj idei kitüntetettjei: Cserhalmi György, Sára Sándor, Lajkó Félix, Tóth Bálint költő, Péterfy László szobrász, Kocsár Miklós zeneszerző, Gergely András énekes, Fodor Sándor (Neti) hegedűs, a Kaláka együttes, valamint - posztumusz - az 1908-ban Erdélyben született, tavaly februárban az USA-ban elhunyt Wass Albert író.

publikálva
1999/43. (10. 29.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Legfrissebb Narancs

Terjeszkedik a magántőke
Jó üzlet az egészségügy
Uniós határvédelmi tervek
A kapukulcs őrzői
Interjúk
Somlyódy László, Mathias Énard
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra