RTL: 150 ezernél is többen lehettek az influenszerek tüntetésén

  • narancs.hu
  • 2024. február 19.

Belpol

A lap megpróbálta kiszámolni, hányan lehettek az elmúlt évek legnagyobb demonstrációján. 

Az elmúlt évek legnagyobb tüntetését tartották influenszerek pénteken a Novák Katalin és Varga Judit lemondásával járó pedofilbotrány után Odakint most szörnyek járnak címmel. Gulyás Márton műsorvezető és a Partizán főszerkesztője azt mondta, több mint 50 ezren gyűltek össze a Hősök terén, Pottyondi Edina youtuber viszont azt közölte, hogy nem 50 ezren voltak, hanem legalább 150 ezren. Persze a kormányoldali újságok igyekeztek alulbecsülni a rendezvényt: volt olyan lap, amely 10-30 ezer főről írt, miközben megjegyezték, 100-150 ezer emberre számítottak a szervezők. 

Az rtl.hu megpróbálta kiszámolni a Google Maps távolságmérőjével és a helyszínről tudósító kollégák segítségével, hogy mennyien lehettek. Mint írja a lap, a tömeg körülbelül 53 ezer négyzetmétert foglalt el, ebből 5 ezret levontak, amit a tereptárgyak, illetve a lekordonozott részek miatt nem tudtak betölteni. A Hősök tere mellett az Andrássy út is megtelt, egészen a Rippl Rónai utcáig álltak sűrűen az emberek, míg a Dózsa György úton a Benczúr utcáig, illetve a Műcsarnok és a Városligeti tó közötti területen is sokan álltak.

 
Fotó: Palágyi Barbara

A nemzetközi gyakorlatban a sűrű tömeget 4 fő/négyzetméterrel szokták számolni, de ebben az esetben voltak olyan részek, ahol ennél azért szellősebben álltak, így kettéválasztották a terepet. Ebben az esetben 22 ezer négyzetméteren állhatott 88 ezer ember – ami máris több, mint Gulyás Márton becslése. Ha a nem sűrű, de álló tömegre használt, négyzetméterenként 3,5 emberrel számolunk, akkor nagyjából 77 ezren lehettek a demonstráció „sűrűjében”.

Emellett a maradék 26 ezer négyzetméteren – 3-as szorzónál – még 78 ezer ember állhatott, vagyis összesen 150-166 ezres tömeg jön ki. Ha jelentősen szellősebb tömeggel, négyzetméterenként 2 emberrel számolunk,

akkor nagyjából 130-140 ezer demonstráló lehetett a megmozduláson.

A tüntetésről készült tudósításunk és véleménycikkünk itt olvasható.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk