Meghalt Rózsa Milán aktivista

Belpol

Barátai szerint öngyilkos lett Rózsa Milán aktivista, akit az internetadó elleni első tüntetésen vettek őrizetbe, majd ő volt az egyedüli, aki ellen nem indítottak eljárást. Elengedték, és amint újra szabad volt, sietett is a második tüntetésre, ott találkoztunk, majd telefonon készítettünk vele interjút. „Milán egy igazszívű ember volt, aki mindent megtett azokért az ügyekért, amikben hitt. Félelmet nem ismerő igazságérzete mindennél előrébb való volt. Személyében a magyarországi aktivizmus egyik legértékesebb, és sokunk számára egyik legjobb barátunk távozott” – írták barátai.

Ott volt a 2013-as székházfoglalásnál, és ott volt a vasárnapi internetadó elleni tüntetésen is, mely után a rendőrök előállították, noha nem tett semmit.

(Interjúnk október 29-én készült.)

magyarnarancs.hu: Mi történt veled vasárnap óta?

Rózsa Milán: Vasárnap úgy kezdődött, hogy igazoltattak, s nem volt nálam személyi, ezért bevittek. És ha már bent voltam, meg is vádoltak: csoportos garázdasággal, onnantól kezdődött az őrizetbe vétel. Átkerültem a Gyorskocsiba, majd jött a kihallgatás és a jogi procedúra. Aztán eltelt 36 óra, megszüntették az őrizetet, és az ügyészség nem indítványozta az előzetes letartóztatásomat, mert a bizonyítékok nem támasztották alá a vádat, hogy például rongáltam, elektronikai alkatrészeket dobáltam, buzdítottam a tömeget, vagy, hogy szónokoltam volna az erkélyen, amit például egy hang nélküli felvétellel próbáltak bizonyítani, ami teljesen irreleváns. Nem tudták bizonyítani, hogy szónokoltam, mert nem is azért álltam ott, de arról se rendőrségi-, se más felvétel nem szól, hogy dobálóztam volna, így meg is szüntették az őrizetet.

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

magyarnarancs.hu: Mit mondtál a kihallgatóidnak?

RM: Először megtagadtam a vallomást, aztán később elmondtam, hogy mit csináltam. Annyi volt, hogy felmentem az erkélyre, mert eddig is és ezután is az erőszakmentes tiltakozási formákat támogatom, és ennek a lehetőségét kerestem akkor is, de nem volt rá lehetőség. Teljesen megértem a dühöt, ami az emberekben felhalmozódott, ez egy jogos düh, és az is, hogy ott és akkor dobálóztak és megrongáltak néhány ablakot, azt is teljesen megértem, bár én nem ezt a formáját választottam a tiltakozásnak.

magyarnarancs.hu: Csoportos garázdasággal vádoltak, mint a többieket.

RM: Betű szerint a csoportos garázdaság a Lendvay utcában aznap éjszaka megvalósult. Megrongálták a székházat, sokan kihívó, közösségellenes magatartást mutattak. De én például különbséget teszek aközött, hogy hatan összeállnak, és megrongálnak egy kirakatot, vagy egy több tízezres tüntetés végén az emberek tiltakozásukat szimbolikusan kifejezve megrongálnak egy székházat.

magyarnarancs.hu: Csoportos garázdaság vádjával  sok mindenkit bevihettek volna a jelenlévők közül, miért épp rád esett a választásuk?

RM: Lehetett látni a felvételen, amit bizonyítékként akartak használni, hogy a térfigyelő kamera már jó ideje figyelt, nem csak akkor kezdtek el venni, mikor felmásztam az erkélyre. Igazából, kifejezetten követett ez a kamera, valószínűleg az elejétől figyelemmel kísértek, mert nem először tüntettem a Fidesz-székháznál (R. Milán részt vett a 2013-as polgári engedetlenségi akcióban is – C. Dorka), simán lehet, hogy megismertek a rendőrök vagy a székház dolgozói. Nem véletlen, hogy bevittek, de az sem, hogy engem engedtek el. Egyrészt nem is volt ellenem bizonyíték, másrészt nagyon pörgött a nevem a médiában, elkezdtek miattam tüntetést szervezni a Gyorskocsi utcába – azt meg már biztos nem akarták. Az ügy sem volt véletlen, nem is a székháztól vittek el, hanem már az Andrássy úton voltam, úgy sétáltak utánam.

magyarnarancs.hu: Azért nem véletlen, mert más irányba viszi a történtek értelmezését?

RM: A rongálás ténye eltereli a figyelmet arról, hogy rengeteg ember zsebében turkálnak ezzel a netadóval – mondjuk, nem ez az egyetlen probléma vele –, de más bajuk is van az embereknek a Fidesz kormányzásával, ez már az utolsó csepp volt a pohárban. Az sem véletlen, hogy kiemeltek, mert volt már dolgom a székháznál, felemlegették a pártaktivista múltamat (R. Milán júniusig a PM tagja volt – C. Dorka), de ez mind irreleváns, nem állnak meg. Arra kellene ráeszmélnie a Fidesznek, hogy az egész internetadó nem jó megoldás a pazarló kormányzás leplezésére, csak egy újabb bugyuta adó.

magyarnarancs.hu: Szerinted azon kívül, hogy kedden bejelentették a szervezők a november 17-i következő tüntetést, mi történhet még?

RM: Nem fog elülni az ellenállás, folyamatosan porondon lesz. Előfordulhat, hogy a zárószavazás előtt lesz még tüntetés, mert ebben a hangulatban egy tüntetés még biztosan benne van. Ha most szervezne valaki, még valószínűleg arra is kimennének az emberek, mert kellőképpen fel vannak háborodva. A Fidesz is el fog gondolkodni, hogy kell-e nekik igazán ez az internetadó. Persze az sem véletlen, hogy ezt most dobták be, egyértelmű ebben is a figyelemelterelési szándék, hogy a korrupciós botrányról eltereljék a szót. De meglátjuk… Saját sírjukat ássák a netadóval, szerintem azt hiszik, hogy bármit megtehetnek, annyira arrogánsak, hogy három választási siker után kevésbé tetszik nekik, hogy bármilyen kontroll van felettük. Meglátjuk, a nép hogyan reagál, de az elmúlt két tüntetés után szerintem több van ebben, mint elsőre látszik.

 

Ma délelőtt szabadlábra helyezték a vasárnap este őrizetbe vett többi tüntetőt is. Elhalasztották az ügy tárgyalását, ellenük továbbra is csoportosan elkövetett garázdaság a vád. Tudósításunkat a bíróságról itt találják.

Neked ajánljuk