Mi van a Cseh Katalinnal szemben indított lejárató kampány mögött?

Sárból vádat építeni

Belpol

A „Cseh Katalin-ügy” volt a Fidesz válasza a Pegasus-botrányra. A kormánypárti média több mint két hónapja futtatja a sztorit, és több hatóság is vizsgálódik a momentumos politikus korábbi nyomdaipari cége körül. A vádak mögé néztünk.

Trükkösen benyújtott pályázatokkal 4,8 milliárd forint uniós támogatást zsebeltek be a Cseh Katalin momentumos EP-képviselőhöz köthető nyomdaipari cégek – nagyjából ez a veleje a kormánypárti sajtóban nyár közepe óta változó intenzitással futó lejárató kampánynak. A korábban Cseh Katalin által vezetett Pannónia Nyomda Kft. uniós pályázatai miatt Deutsch Tamás az EU csalás elleni hivatalához, az OLAF-hoz fordult, Budai Gyula a NAV-nál tett feljelentést, de vizsgálódik a Gazdasági Versenyhivatal és a Közbeszerzési Hatóság is. Cseh abszurdnak nevezte a vádakat, jogi lépéseket helyezett kilátásba, azonban részletekbe menően mindeddig nem reagált az őt támadó cikkekre. A Narancs Cseh Katalinnal és cége őt követő ügyvezetőjével is beszélt, emellett nyilvánosan hozzáférhető dokumentumokból és egyéb hivatalos forrásokból próbáltuk feltárni a valós helyzetet.

Három rövid videóval kezdődött minden: ezeken egy Anonymus-álarcos alak arról beszél, hogy „egy kétszínű politikus 4,5 milliárd forint uniós támogatást vett fel saját és haveri cégein keresztül”. A videókat a bennfentes.net YouTube-csatornája tette közzé, az elsőt július 18-án, ugyanazon a napon, amikor a Direkt36 és a Telex együttműködésében megjelent a Pegasus-botrány magyarországi szálát bemutató cikk. A bennfentes.net „jött rá” arra is, hogy Cseh Katalin lehet az érintett politikus, és a hozzá köthető cégeknél landolt uniós pénzek összegét rögtön fel is emelték 4,8 milliárd forintra.

Ha korábban nem hallott a bennfentes.net-ről, nem önnél van a hiba: a portál kiadóját május 31-én, másfél hónappal a Cseh Katalin-ügy kirobbantása előtt jegyezték be. A cég ügyvezető-tulajdonosa és a honlap főszerkesztője Pósa Károly vajdasági képzőművész, író és blogger, aki 2016-ban stílszerűen egy álhírrel került be a mainstream médiába, miután a blogján arról írt, hogy titokzatos alagutat találtak Magyarkanizsa alatt. A hoaxot az Index is átvette, Pósa később azzal magyarázta az írást, hogy csak rá akart mutatni, mennyire felszínesen olvassuk a híreket. A bennfentes.net cikkei Pósa publicisztikáit leszámítva szerző nélkül jelennek meg, impresszumában Pósán kívül más nem szerepel, a nyilvános cégadatok szerint a kiadó egy főt foglalkoztat. Lapzártánkkor a bennfentes.net nem volt megtalálható a magyar médiahatóság sajtótermékekről vezetett hivatalos nyilvántartásában.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk