Schadl az utódjának is segíteni akart a vizsgán

  • narancs.hu
  • 2024. április 11.

Belpol

De az erről szóló hangfelvételt is kihúzták utóbb a nyomozati anyagból, ahogy Tónit, Barbarát és Ádámot.

2021. június 6-án Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar akkori elnöke  telefonon beszélt a Nemzeti Közszolgálati Egyetem egyik oktatójával, magánügyekről. Schadl hozta szóba, hogy másnap az egyetemen vizsgázik egy kedves ismerőse, a Borsod megyei önkormányzat jegyzője, aki nagyon fél a vizsgától, pedig ő vigasztalásul mondta neki, hogy az oktató nagyon jó barátja. A vonalban lévő jó barát azt mondta erre, hogy a vizsgán jó bizottság lesz, figyelni fognak, és szerinte nem lesz gond, nyugtassa meg Schadl György Lupkovics Beátát. 

Ezt az esetet most a Telex idézte fel, mert hétfőn a Parlamentben Toroczkai László (Mi Hazánk) hozta szóba: Lupkovics Beáta, akit az előzetes letartóztatásban lévő Schadl utódjául választottak meg a végrehajtói kar élére tavaly májusban, Varga Judit korábbi igazságügyi miniszter évfolyamtársa volt az egyetemen, és a neve szerepelt a Schadl–Völner-ügy nyomozati irataiban.

Orbán Viktor miniszterelnök úgy reagált, attól, hogy valaki egy miniszter évfolyamtársa volt, még betölthet állást, és emlékeztetett, hogy a nevezett ügyben eljárás zajlik. A hangfelvételre a miniszterelnök érdemben nem reagált.

A Telex a fönt idézett telefonbeszélgetésből arra következtet, hogy Schadl – akiről kiderült, hogy Rogán Antal kabinetfőnökének és Völner Pál egyik rokonának vizsgája ügyében is közbenjárt –, segített, vagy legalábbis segíteni akart Lupkovics Beátának is. 

Egyelőre ennyi derült ki, mert Schadl György a lap kérdéseire azt válaszolta, akkor fog nyilatkozni, ha aktuális lesz.

Lupkovics Beáta nem reagált a kérdésekre.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatója azt mondta, Schadl Györgyöt tényleg ismeri, együtt kezdtek tanítani, és időnként beszéltek telefonon, de ő sosem segített a végrehajtói kar elnökének, sem utódjának. Lehallgatott telefonbeszélgetésükből is az derül ki szerinte, hogy röviden, tényszerűen elzárkózott minden további felvetéstől. Ismerte a hallgatók szakdolgozatait, az írásos szakvéleményeket, és „mindegyik jó szerkezetű, alapos munka volt, ezért is intettem nyugalomra beszélgetőtársamat.” A szakdolgozatvédés eredményéről pedig nem ő, hanem egy bírálóbizottság határozott objektíven, tisztán, szakszerűen.

Ez a beszélgetés az első, 2021. december 14-i nyomozati anyagban még szerepel, a 2023 elején több szerkesztőséghez, így a Telexhez is eljutott 11 ezer oldalas, 2022. szeptember 9-re datált dokumentumban már nem volt benne, ahogy Tóni, Barbara és Ádám sem. A Központi Nyomozó Főügyészség az említett telefonbeszélgetésről azt írta, vizsgálták és értékelték, de „további olyan adat az eljárás során nem merült fel, amely bármilyen bűncselekmény (például hivatali visszaélés, korrupciós bűncselekmény) akárcsak egyszerű gyanújának a megállapítására alkalmas lett volna”.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk