Sérti a diákok jogait és súlyosbítja a tanárhiányt - írja a Kölcsey igazgatója a kirúgott tanárok kapcsán

  • narancs.hu
  • 2022. október 4.

Belpol

Fazekas Csaba nyilvános Facebook-posztban állt ki rendkívüli felmodással elbocsátott kollégái mellett.

"A polgári engedetlenkedőkkel szemben szigorúan büntető módon eljáró döntéshozók cselekedetükkel tovább súlyosbítják a tanárhiány problémáját is. Miközben a diákok tanuláshoz való jogára hivatkoznak, megfosztják őket a tanáraiktól. Válaszul néhány óra elmaradására a tanév hátra lévő óráit kockáztatják" - írta közösségi oldalán a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium vezetője. Mint arról lapunk is beszámolt, az iskola öt tanárát múlt pénteken rendkívüli felmondással kirúgta a tankerület, mert polgári engedetlenségben vettek részt. (Az egyik elbocsátott pedagógussal, Törley Katalinnal készült interjúnk itt olvasható.) 

Fazekas Csaba emlékeztet: a döntéshozók szerint - akik minden bizonnyal utasították a munkáltatót - az érintettek korlátozták a tanulók tankötelezettségének a teljesítését azzal, hogy az elmúlt időszakban polgári engedetlenség keretében, írásos figyelmeztetés ellenére is megtették, hogy nem vették fel egy-egy napon a munkát. "Radikális fellépésük okainak a tisztázása, a deklarációkban megfogalmazott problémák megvitatása és kezelése helyett büntetés következett. Ezt a pedagógiai hibát a 21. század iskoláiban már nem szokás elkövetni, és ez akkor sem mentség a döntéshozókra nézve, ha közöttük esetleg nem volnának pedagógus végzettségűek" - olvasható a posztban.

A Kölcsey igazgatója úgy folytatja, az elmúlt időszak pedagógus munkabeszüntetései "kétségbeesett segélykiáltások az oktatás válságos helyzetének jelzése céljából.

Nem valakik ellen irányultak és irányulnak, hanem valamiért: az oktatás ügyének a szolgálatáért. Az egyre súlyosabb tanárhiány közepette például azért, hogy legyen nagyobb erkölcsi és anyagi megbecsülése a pedagógus szakmának."

Az elbocsátott tanárok mellett két demonstrációt is tartottak már az iskola épületénél. Szerdán folytatódnak a tanárok és a közoktatás katasztrofális helyzete miatti tiltakozások: élőlánc, sztrájk, hídfoglalás és tüntetés szerveződött aznapra.

A témában írt véleménycikkünket itt olvashatják:

(Címlapképünkön: Törley Katalin a Kölcsey Ferenc Gimnáziumnál tartott hétfői tüntetésen) 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk