Simonka György: A Fidesz, a Tisza Párt és a DK ellen indulok a következő parlamenti választáson és nyerek!

Belpol

Június 9-i győzelmét a polgármester-választáson a politikai pályára való visszatérése egyik állomásának tartja a még Fidesz-tag Simonka György, aki 2026-ban független jelöltként akar elindulni az országgyűlési választáson. Mint fogalmaz, "ezért Orbán Viktor nem vonja össze a szemöldökét, legfeljebb elmosolyodik, de végül csalódni fog”.

magyarnarancs.hu: 2022-es visszavonulása után, amikor a költségvetési csalás miatti büntetőügye miatt nem indította negyedszerre is a Fidesz-KDNP a dél-békési körzetben, csönd lett ön körül. Az elmúlt hónapokban viszont az egyre élénkebb a politikai szerepvállalása. Politikai csatába keveredik Erdős Norberttel, a kormánypárt térségi országgyűlési képviselőjével, nagyon keményeket mond róla, függetlenként elindult Pusztaottlaka polgármesteri székéért, amit nagy többséggel meg is szerzett. Mi következik ezután?

Simonka György: Aki egy kicsit figyelmesebben nézi a Dél-Békésben történteket és azt, hogy június 9-én Pusztaottlakán megnyertem a polgármester-választást, annak nyilvánvaló, ez csak egy állomás a politikai pályára való visszatérésemhez. Független jelöltként elindulok és nyerni fogok a 2026-os tavaszi országgyűlési választáson.

magyarnarancs.hu: Akkor ezt most tekintsük egy bejelentésnek?

SGy: Ezen nincs mit titkolni! Kérdezzen bármit, megpróbálok mindenre válaszolni. A lényeg: a Fidesz, a Tisza Párt és a DK ellen indulok a következő parlamenti választáson és nyerni fogok.

magyarnarancs.hu: Érdekes helyzet lesz, amikor a térség három cikluson keresztüli fideszes parlamenti képviselője elindul a Fidesz hivatalos képviselőjelöltje ellen a törvényhozási választáson. Mikor és miért született meg ez a döntése?

SGy: Döntő szerepet játszott ebben az, ahogyan elbántak velem. Ezen nem azt értem, hogy a 2022-es parlamenti választáson nem engedték, hogy negyedik alkalommal is megméressem magam. Ezt elfogadtam, viszont szeretném jelezni, olyan jelöltet indítottak helyettem, akire én is rábólintottam. Ez Erdős Norbert volt, akiben mára végképp csalódtam. A végső elhatározás akkor született meg, amikor az idén januárban néhányak tagdíjtartozása miatt feloszlatták a pusztaottlakai Fidesz-szervezetet. Soha ilyenre nem volt példa, ennek messze nem ez elintézési módja. Másrészt – és ebben már Erdős kezét látom! – sorra elkaszálták a pusztaottlakai pályázatokat, így többek között egy 600 milliós turisztikai beruházást. Amikor 2021 végén és 2022 elején a párt vezetői közül többekkel leültem beszélgetni, köztük volt Kubatov Gábor is, sok minden ígértek nekem, és végül ezt kaptam cserébe. De kértek is tőlem. Többek között azt, hogy a bíróságon tartsam a szájam!

magyarnarancs.hu: Ugyan miért kellene a száját tartani a bíróságon? Ön azzal védekezik, hogy ártatlan, a vádak hamisak… 

SGy: Ezt mindenkinek a fantáziájára bízom. De vissza az indulásomhoz! 2022 tavasza óta úgy látom, nincs elképzelés arról, hogy ennek az elmaradott és hátrányos körzetnek a felzárkóztatását hogyan lehetne újraindítani. Mindez azért van, mert nincs lobbierő és nincsenek kidolgozott tervek a fejlesztésekre. Mi annak idején, 2010 és 2022 között rengeteg forrást hoztunk ide, összefüggő terveink voltak, utakat, intézményeket újítottunk fel. Mindez megszakadt, a térség mélyrepülésben van, annyi elkeseredett és elégedetlen embert nem láttam még soha, mint most Dél-Békésben.

magyarnarancs.hu: Ön szerint a fideszes polgármester- és képviselőjelöltek a június 9-i helyhatósági választáson ezért szerepeltek rosszul ebben a választókerületben? Többször és több helyütt katasztrófáról és tatárjárásra emlékeztető rombolásról írt és nyilatkozott.

SGy: Ha nagyon rövid véleményt kell mondanom, akkor nem félek kijelenteni: a Fidesz-KDNP széthullott Dél-Békésben! Ennek több oka volt, de az egyik legfőbb, hogy a térség kormánypárti országgyűlési képviselője, Erdős Norbert nagyon gyengén muzsikál. Nehéz együttműködni vele, nem él a körzetben és nem ismeri az itteni embereket.

magyarnarancs.hu: Mennyiben befolyásolja majd indulását és szereplését, hogy minden valószínűség szerint 2026 áprilisáig jogerősen nem ér véget az a büntetőper, amelyben bűnszervezetben, különösen nagy értékre elkövetett költségvetési csalással vádolják és 8-9 éves szabadságvesztést, valamint 850 millió forintos vagyonelkobzást indítványozott önnel szemben a Központi Nyomozó Főügyészség?

SGy: Ez a per már egy lerágott csont, amelyről szinte kizárólag a baloldali lapok írnak, azok is elfogultan! Az országgyűlési képviselőjelöltségben ez nem akadályoz meg, de az kétségtelen, hogy az időm egy részét a tárgyalásokra való felkészülés és az ottani megjelenés elveszi. Remélem, hogy 2026 tavaszára a per elsőfokon lezárul, méghozzá a felmentésemmel.

magyarnarancs.hu: Ebben miért olyan biztos? 

SGy: Nekünk vannak valódi szakértői szakvéleményeink, amelyek azt bizonyítják, nem történt bűncselekmény, s nem történt meg semmi abból, amit a vádirat állít. Az ügyészség szakvéleményei nem valósak, sőt kimondom: hazugak. Egyik védőm, Bánáti János azt mondta, az igazi tárgyalás majd akkor kezdődik meg és minden azon dől el, ha a szakvéleményeket ütköztetjük. Ez majd megtörténik, s mindebből mi fogunk jól kijönni!

magyarnarancs.hu: A most folyó, kétszer is újrainduló per vádiratának a legvégén található egy fontos passzus, mely szerint a termelési és értékesítési szövetkezeteknél feltárt költségvetési csalások mellett van egy másik nagy ügycsoport. Ez az uniós támogatások visszaéléseiről szól, főként a TÁMOP forrásait említik. Ebben érintett, meddig ül a vádlottak padján? 

SGy: Ez a gyanú már megdőlt, úgy tudom, nem lesz ebből büntetőper. S ha az információim jók, akkor egy ezzel korábban foglalkozó ügyész már börtönben ül.

magyarnarancs.hu: Térjünk vissza a leendő országgyűlési képviselőjelöltségére! Rendhagyó lesz, hogy volt fideszes törvényhozóként a Fidesz-KDNP hivatalos jelöltjével is meg kell küzdenie. A Fidesz alapszabálya szerint ezért kizárják majd a pártból. Másrészt kérdés, hogy a pártelnök, Orbán Viktor nem haragszik meg önre?

SGy: Szerintem nem vonja össze a szemöldökét, sokkal inkább talán elmosolyodik. Méghozzá azért, mert a körülötte lévő emberektől azt tudhatja, hogy Simonka György már egy lejárt lemez. Amikor győzni fogok, akkor ennek az ellenkezőjét fogom bizonyítani. Bizonyítani szeretnék a Fidesznek, de a Fidesszel szemben is, hogy 12 évig sok mindent jól és eredményesen csináltam, s hogy nem érdemeltem volna mellőzöttséget. Győzelmem arra is választ ad majd, hogy nem kell fideszesnek lenni annak, aki győzhet ebben a körzetben. Meg akarom szólítani az embereket, megbeszélni velük, mi a baj és merre kell haladni ahhoz, hogy a felzárkózás elinduljon. Ez a legfontosabb kérdése ennek a térségnek.

magyarnarancs.hu: Független aspiránsként hogyan lehet legyőzni a nagy erőforrásokkal és támogatással rendelkező pártok indulóit?

SGy: Megítélésem szerint 2026 tavaszára három közel egyenlő erősségű párt lesz a Fidesz, a Tisza és a DK. Ezt azt jelenti, hogy addig gyengülni fog a kormánypárt és a Magyar Péter vezette új formáció, míg a DK visszaerősödik. De ez a három párt majd kioltja egymást és én leszek a befutó, mert az emberek megértik, magam vagyok a garancia a térség előrelépésre. A helyi összefogást én tudom megvalósítani. Meg akarom szólítani azt a rengeteg elégedetlen embert, aki a választókerületben él. Hadd mondjam el, több fideszes vezetővel beszéltem, akik arról győzködtek, ne bíráljam, ne támadjam Erdős Norbertet, mert ő valójában már egy lejárt lemez. Szerintem nincs idő várni! Másrészt őt és a Fideszt is le akarom győzni a következő országgyűlési választáson itt, Dél-Békésben.

(Címlapképünk forrása: Simonka György Facebook-oldala)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Cirkusz a keresztfán

Ismerős a helyzet, amikor a gyerek csinál valami valóban vicceset, a felnőttből kiszakad egy hangos röhögés, mire a gyerek vérszemet kapva a heves reakciótól, előadja ugyanazt újra és újra, minden körben egyre elvetemültebben?

Sok kis bukás

A Helsingborgból egyebek közt Sanghajon és Párizson át most hozzánk érkezett kollekció koncepciója valóban egyedi: a szervezők összegyűjtötték az emberiség történetének nagy bukásait.

Mezítláb

  • Kiss Annamária

Formákba rendeződik a függöny előtt gomolygó füst, amelynek „takarásában” három férfi megtámad egy fehér ruhás fiatal lányt.

Mert élnek

Mielőtt belevágnánk, képzeljük magunk elé egy pillanatra a kalocsai érseket teljes harci ornátusban.

A látó ember

A múlt szombati tusnádfürdői beszéd napi politikai útmutatásokat és bejelentéseket csupán szűk számban tartalmazott.

A beugró

Kamala Harris minden jel szerint megszerzi a demokraták támogatását és hamarosan hivatalos jelölt lesz. Néhány nap alatt fenekestül fordult fel az amerikai elnökválasztási kampány – a verseny újra kinyílt.

Gyanú ébredt benne

Amikor a Libri kétségbeesett munkatársa harmadszorra kérte, hogy jelöljem meg, hogy a kiadóm, a Patak Könyvek kiadványai közül melyek esnek a gyermekvédelmi törvény hatálya alá, megint eszembe jutott az, amit a nyolcvanas évek elején oly sokszor hallottam az erdélyi ismerőseimtől.