„Hiszel abban, amit csinálsz. Sokat gondolkodtam ezen, mert édesapám, Kazi Imre például más beállítottságú volt. Amikor a sikeres Fényes vendéglőt csinálta a faluban, hívták Szeged legjobb helyeire szakácsnak, de nem ment, amit gyerekként sose értettem. Régóta bennem van, hogy valami maradandót szeretnék alkotni, amire a fiaim is büszkék lehetnek” – nyilatkozta a Délmagyarországnak Kazi Péter, a zákányszéki Zabosfa KerTÉSZ Kft. alapítója, ügyvezetője abból az alkalomból, hogy idén májusban tízéves lett a cége.
A kft. Zákányszék régi nevét viseli (a legenda szerint egy ott álló öreg fa odvában mindig kikelt és zöldellt néhány szem zab). A Zabosfa helyi termelői csoportok zöldségeit, gyümölcseit forgalmazta. Kezdetben Kazi Péter csomagolt, fuvarozott, takarított, aztán bővült a vállalkozás, biotermékekkel foglalkoztak, zöldségboltokat nyitottak megyeszerte, nagyáruházaknak értékesítettek. Tavaly 576 kamionnyi bioélelmiszert szállítottak, a többi közt Franciaországba, Ukrajnába, Szerbiába, Németországba. Cukrászmanufaktúrát alapítottak, biosmoothie-t gyártottak, országos iskolakert-pályázatot írtak ki, helyi recepteket bemutató videócsatornát működtettek. Június közepén a Magyar Vöröskereszttel közös akcióban támogatták az ukrajnai háború károsultjait.
Zöldség és csomagolás
Az eredményekről szóló interjút a Délmagyarország Szegeden a Dugonics téren, az egyetem épületének szomszédságában lévő Zabosfai Zöldséges és Kávézó teraszán készítette el Kazi Péterrel. A cikk június 27-én, hétfőn jelent meg a Délmagyar.hu-n.
Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!