Dél-Magyarország a szegénység bugyraiban

A csatorna átka

Belpol

Az alig kétezres dél-békési község, Dombegyház lakóit a rezsiemelés, a vágtató infláció, az aszály miatti jelentős terméskiesés mellett a gigantikus víz- és csatornadíjak is sújtják. A helyi fideszes polgármester nem tart szociális katasztrófától.

„Csak menjen el a polgármesteri hivatal előtt, vagy próbálkozzon hátulról. Ha ott látja a polgármester sötét Hondáját, akkor bent van, nem tagadhatják le” – ad jó tanácsot egy asszony. Az utóbbi hetekben több tucatszor kerestem Varga Lajos (Fidesz–KDNP) polgármestert a dombegyházi önkormányzat telefonszámán, mindannyiszor sikertelenül. Hol nem volt bent, hol telefonált, hol tárgyalt, hol értekezletet tartott, hol kiment terepre – legalábbis ilyen válaszokat kaptam. Úgy látszik, a kevesebb mint 2 ezres lélekszámú, a román határ közelében lévő viharsarki falucska első embere elfoglaltabb, mint az amerikai elnök és Ferenc pápa együttvéve.

A 35 fokos forróságban lassan elhajtok az önkormányzati hivatal előtt, a polgármester autójának láttán visszafordulok, leparkolok mellé. Az épületben elém toppanó munkatársnak elmondom, hogy a polgármesterrel szeretnénk beszélni, látom is, hogy bent van, itt áll az épület előtt a kocsija. Nem tagadják le a „főnököt”, s kisvártatva Varga Lajossal állok szemben. „Tudunk-e tíz percet beszélni?” „Nem!” „Fontos ügyben jöttem, messziről, telefonon már rengetegszer kerestem.” Hallja, de nem válaszol. Elindul a folyosón, majd bemegy az irodájába. Az iratkupacok között turkál, én pedig azt kérdezem tőle, megfelel-e a valóságnak, hogy az önkormányzat nevében levelet írt az Országgyűlésnek és a technológiai és ipari miniszternek, hogy egyedi méltányosságból csökkentsék Dombegyházon a víz, de különösen a szennyvíz tarifáját. (A súlyos következményekkel járó víziközmű- és szennyvízcsatorna-beruházásról lásd keretes anyagunkat, illetve korábbi cikkünket: A rezsicsökkentés korlátai, Magyar Narancs, 2022. május 12.) Ezt Sebők Évától, a Momentum Orosházán élő parlamenti képviselőjétől tudom, aki pár nappal ezelőtt járt a községben, és hasonló módszerrel csípte el a polgármestert. Varga Lajos elmondta neki: a szennyvízelvezetés köbméterenként majd’ 900 forintos árát 500 forintra kérte mérsékelni.

„Igen, írtam!” – válaszol Varga. „Igaz, hogy csaknem a felére kéri mérsékelni a tarifát?” „Nem.” „Hanem mennyire?” „Kevesebbre.” „A 800 forint is kevesebb, de az még mindig iszonyatosan magas, az itteni embereknek ez aligha lesz megoldás.” „Értse meg, nincs időm. Fél egyre Medgyesegyházára kell mennem egy megbeszélésre” – csattan fel a fideszes polgi, és néhány papírral a kezében kimegy a szobájából. A folyosón a nyomába szegődök. A víz- és szennyvíztarifa ügyében a május elején megtartott falufórumon kiderült, hogy a helyi emberek többsége nem tudja majd fizetni a megemelt víziközmű-díjakat, azóta pedig elszabadult az infláció, az élelmiszerárak az egekben, és az átlagfogyasztás felett durván megemelték az áram és különösen a gáz árát – sorolom. A tetejébe az aszály miatt alig lesz termés kukoricából, napraforgóból, ami csak növeli a veszteségeket a faluban, ahol amúgy is szerény jövedelmű embe­rek élnek. Méghozzá rosszul szigetelt és többnyire rossz hatásfokú gázkonvektorral fűtött Kádár-kockákban.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Nem alszik

Mégis ki ölte meg a nagy pofájú, felfuvalkodott amerikai rendezőt? A producer, akit megzsarolt; a forgatókönyvíró, akinek vízióját tönkre akarja tenni – esetleg a főszereplő színésznő, akinek részegen félreérthetetlen ajánlatot tett; vagy talán annak férje, akivel még össze is verekedett?

Túl sok

  • Sándor Panka

A nézőteret sűrű köd borítja, a színpadképet a szürke szín dominálja. Ferdén elhelyezett ajtók keretezik a színpad közepére állított lépcsősort (díszlet, jelmez: Tihanyi Ildi).

Egy doboz lenne

Zuhog az eső, Martin többszöri eltévedés után jut el az Ardennek mélyén lévő a faluba, ahol régen nem látott apja meghalt. Mivel az apja kimondottan azt kérte, helyben hantolják el, ám a temető már tele van, Martin a furcsa sírásó segítségével egy rejtélyes, sok-sok éve nem látogatott sírt akar kiüríteni.

Ki a hülye?

  • Sándor Panka

A színpadon két forgatható szobabelső, a kettő között szintén mozgatható, jellegzetes zöld falusi kerítés. Az elemek mobilizálásával a történet összes helyszíne megjeleníthető. Kovács Dániel Ambrus nem csak rendezte a darabot, ő tervezte a látványt is, s az nem csak az ötletes térkonstrukciók miatt működött. A kopottas szobabelsők úgy teremtenek sivár atmoszférát, hogy közben furcsa nosztalgiát is érzünk irántuk.

Nemesítő idő

Huszonhárom év után újra találkozik egy Férfi és egy Nő. Egykor szerelmespár voltak, ma valami megkésett randevúszerű találkozójuk van egy kölcsönlakásban. Néhány retrónak ható bútor, mázas kisszobor meg klasszik nipp veszi őket körül, a háttér meg egy méretes faliszőnyeg, cirkuszi vagy farsangi jelenettel. A Nő Amerikában él, a Férfi itthon maradt.

Tartsd szárazon a tésztát!

  • Kiss Annamária

Mintha vége lenne az előadásnak, tapsolnánk, ám szólítanak az alkotók, hogy foglaljunk helyet a színpad egyik vagy másik szélénél attól függően, szerintünk bűnös vagy ártatlan az ókori görög hősnő. De nemcsak térfelet választunk, meg is kell védenünk az álláspontunkat. A két csoport, szokatlan módon sok mindenben egyetért, megérti egymást. Érvényes vita bontakozik ki.

Hogy igaz legyen

  • Antoni Rita

Nehéz nem észrevenni, hogy a Libri könyvesboltjaiban egy ideje, pontosabban amióta az államilag bőkezűen támogatott Mathias Corvinus Collegium Alapítvány (MCC) beszállt a Libri–Bookline kiadócsoportba, központi helyen, gúlákba állítva díszelegnek az MCC Press „genderellenes” (azaz, a feminista és LMBTQ jogi törekvéseket lejáratni igyekvő) kiadványai, jelentős ellensúlyozás nélkül.

Az iskolapénz

Múlt pénteken öt, a polgári engedetlenségi akciósorozatban részt vevő fővárosi középiskolai tanárt rúgtak ki a fővárosi Kölcsey Ferenc Gimnáziumból. E hét elején az illetékes tankerület vezetője személyesen adott át írásbeli figyelmeztetést a zuglói Szent István Gimnázium három pedagógusának.

Akkor minek?

A hét elején az Országgyűlés elfogadta azokat a törvényjavaslatokat illetve -módosításokat, amelyek ahhoz szükségesek, hogy a kormány ki tudja énekelni az uniós források egyelőre felfüggesztett részét, 7,5 milliárd euró végösszegben, az Európai Bizottságtól és az Európai Tanácstól.