Sulyok Tamás még nem adott kegyelmet

  • narancs.hu
  • 2024. október 15.

Belpol

Hivatalba lépése óta 377 kegyelmi kérvényt kapott, ezeket azonban kivétel nélkül elutasította.

Március 5-i hivatalba lépése óta minden kegyelmi kérvényt elutasított Sulyok Tamás köztársasági elnök – tudta meg az Index az államfő hivatalától.

A lap azután kereste meg a Sándor-palotát, hogy az Igazságügyi Minisztérium statisztikáiban nem volt nyoma az államfő kegyelmi kérelmekben hozott döntéseinek. Pedig 2002 óta a tárca negyedévente közölte az erre vonatkozó adatokat – legalábbis a számokat, arról ugyanis, hogy milyen ügyekben született döntés, eddig sem közöltek részleteket. A korábbi évek statisztikái alapján a portál felidézte, a legtöbb kegyelmet Novák Katalin adta 2023-ban, amikor 446 benyújtott kérelemből összesen 40 kérelmezőt részesített kegyelemben, vagyis az ügyek csaknem 9 százalékában pozitív döntés született. Mint ismert, ezek között volt K. Endre kegyelmi kérelme is, akit korábban a bicskei gyermekotthon pedofil igazgatójának bűnsegédjeként kényszerítés miatt ítéltek el. Ennek nyomán robbant ki a kegyelmi ügy, ami Novák Katalin és Varga Judit, korábbi igazságügyi miniszter lemondásához vezetett.

Mint kiderült, a botrányt követően idén júniusba módosított Alaptörvény szerint az igazságügyi miniszternek már nem kell ellenjegyeznie a döntéseket a köztársasági elnök kegyelmi döntéseit, így az ezzel kapcsolatos statisztikák vezetése is átkerült a Sándor-palotához. Az államfői hivatal honlapján elérhető adatokból kiderül, hivatalba lépése óta Sulyok Tamás összesen 377 kérvényt kapott, 370-et az igazságügyi miniszter előterjesztése alapján, hetet pedig a legfőbb ügyész előterjesztésében.

Sulyok Tamás azonban ezeket kivétel nélkül elutasította.

Mivel az elérhető statisztikák csak a március 5. és július 31. közötti időszakra vonatkoznak, a lap megkeresésére a Sándor-palota közölt: a köztársasági elnök 2024. július 31. óta nem döntött kegyelmi ügyben.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mik befolyásolják egy magánfogászati kezelés árait?

  • Fizetett tartalom

Az utóbbi években a magánfogászati ellátás árai is folyamatos emelkedést mutattak. Az állami egészségügyi rendszer leterheltsége és a hosszú várólisták miatt mégis egyre többen fordulnak magánszolgáltatókhoz. Nézzük meg, milyen tényezők befolyásolják a magán fogászatok költségeit!

Mik lehetnek egy online vállalkozás sikerének titkai?

  • Fizetett tartalom

Az online vállalkozások virágzása nem véletlen. Az internet adta lehetőségek nemcsak megkönnyítik az üzletindítást, hanem nagy növekedési potenciált is kínálnak. De mi kell ahhoz, hogy egy online vállalkozás valóban sikeres legyen? Nem elegendő pusztán egy jó ötlet vagy termék, hiszen a verseny nagy, a piac dinamikusan változik, és az ügyfelek elvárásai is egyre magasabbak. Az alábbiakban összegyűjtöttük, mik lehetnek a legfontosabb sikertényezők.