Személyiségjogi per Pallag ellen: Kettőből kettő

  • 2000.11.02 00:00

Belpol

"Az igazat mondjam vagy a valódit?" - kérdezett vissza az ítélethirdetés után Tompos Judit, Pallag László ügyvédje érdeklődésünkre, hogy mit szól a bíróság döntéséhez. "Az ítéletet előre borítékoltam volna" - folytatta. Tompos Judit színjátéknak nevezte a bírósági procedúrát. "A jogállam csak vágyálom" - mondta talányosan, elmenőben azért megjegyezve: természetesen fellebbeznek.
"Az igazat mondjam vagy a valódit?" - kérdezett vissza az ítélethirdetés után Tompos Judit, Pallag László ügyvédje érdeklődésünkre, hogy mit szól a bíróság döntéséhez. "Az ítéletet előre borítékoltam volna" - folytatta. Tompos Judit színjátéknak nevezte a bírósági procedúrát. "A jogállam csak vágyálom" - mondta talányosan, elmenőben azért megjegyezve: természetesen fellebbeznek.

"Erkölcsi jóvátételt jelent

az ítélet, mert egy tisztességesen leélt élet után, hatvanhét évesen úgy hoztak hírbe, hogy életemben tíz forint elvételéhez sem tapad a kezem" - nyilatkozta Szabó Iván volt pénzügyminiszter. "Teljes győzelmet arattunk" - tette hozzá ügyvédje, Tóth László.

Pallag László június 9-i sajtótájékoztatóján ismertette az olajbizottság előző napi zárt ülésén elhangzott Nógrádi Zsolt-féle beszámolót, amely szerint Pintér Sándor, Lezsák Sándor (MDF), Zsiros Géza (ex-FKGP) és Szabó Iván is "érintett" olajügyekben. Nógrádira hivatkozva Pallag azt mondta: Szabó Iván biztosította a pénzügyi hátteret a szőkítéshez. (Lásd: Szőkített ciklon, Magyar Narancs, 2000. június 15.) Polt Péter legfőbb ügyész már a parlament augusztusi rendkívüli vitanapján bejelentette: a Nógrádi-vallomás alapján a közszereplőkkel szemben indított nyomozást az ügyészség bűncselekmény hiányában megszüntette, Nógrádi ellen pedig hamis vád miatt eljárást kezdeményezett.

Pallag László nem jelent meg a békéscsabai tárgyaláson, hiszen az olajbizottság ugyanezen a napon hallgatta meg az egykori rendőri vezetőket. Keresetében Szabó Iván Pallag valótlan állítása és személyiségi jogainak megsértése miatt egymillió forint nem vagyoni kár megítélését kérte a bíróságtól, emellett azt, hogy tiltsák el a kisgazda politikust a további jogsértéstől. (A volt pénzügyminiszter az esetleg megítélendő összeget jótékony célra kívánja fordítani.)

A tárgyaláson

Tóth László, Szabó Iván jogi képviselője azt bizonygatta: Pallag minden valóságalapot nélkülöző nyilatkozatával kétséget kizáróan megsértette megbízója személyiségi jogait. Az olajbizottság elnökének védője mindezt elismerte, de többször is hangoztatta: Pallag László olyan közérdekű információk birtokába jutott, amiket nem hallgathatott el a nyilvánosság elől, és alkotmányos kötelezettsége teljesítése közben nem lehetett tekintettel arra, hogy ez jó-e minden közszereplőnek. Tompos kiemelte: Pallagot nem vezette egyéni érdek, sőt az ellen cselekedett, mivel az érintettek polgári peres ügyeket indíthattak ellene.

Az ügyvédnő eljárásjogi kifogásokat is tett: szerinte Pallag kijelentéséért Szabó Ivánnak nem a képviselőt, hanem Nógrádi Zsoltot, az Országgyűlést (mint a politikus munkáltatóját) és a sajtótájékoztatóról tudósító médiumokat kellene perbe hívnia. Tompos megjegyezte: 1992 decemberében dokumentumok sorában jelezték az olajos bűncselekményeket Szabó Iván pénzügyminiszternek az MDF-frakció Monopoly csoportjának tagjai.

"Sem az ügyvédnő, sem Pallag képviselő úr még arra sem vette a fáradságot, hogy utánanézzen: 1992 végén nem ügyfelem, hanem Kupa Mihály volt a pénzügyminiszter. Szabó Iván csak 1993 márciusától töltötte be ezt a posztot. Megbízóm ennek a tudatlanságnak az áldozata. Másrészt: minden országgyűlési képviselőnek a saját kijelentéseiért magának kell vállalnia a felelősséget, és ez alól nem lehet megbízatására hivatkozva kibújni" - érvelt Tóth László ügyvéd. Szabó Iván kifejtette: a bejelentés után az emberek az utcán és rendezvényeken kérdezték tőle: mi az igazság? Több névtelen telefont és levelet is kapott. (Az egyik anonim levelezőlap írója például azt tudakolta, hogy az olajszőkítésből szerzett pénzt miért adta tovább Csintalan Sándor szocialista képviselőnek.)

Nógrádi Zsolt egyébként olajbizottsági tanúvallomása után egy hónappal az RTL Klubban elmondta, hogy a testület előtt arról beszélt: 1992 legvégén a pénzügyminiszter biztosította a háttérből az olajügyleteket. Tompos Judit a tárgyaláson pontosítani igyekezett: szerinte Nógrádi szlengben fogalmazott. Valójában azt akarta mondani, hogy az illetékesek nem tettek meg mindent az olajozás megakadályozására. Szabó Iván erre így reagált: pénzügyminiszterként semmilyen hitelfolyósításra nem bírhatta rá az akkor többségben lévő állami bankokat, azokat ugyanis az ÁV Rt. felügyelte, Boros Imre jelenlegi Phare-miniszter vezetésével. A gázolaj és a háztartási tüzelőolaj (hto) közötti árkülönbség megszüntetését pedig elsősorban szociálpolitikai megfontolásból vetették el. (A hto és a gázolaj árát Bokros Lajos pénzügyminisztersége alatt egységesítették.)

A bíróság Tompos Judit

egyetlen bizonyítási indítványát sem

fogadta el. Javaslatai között szerepelt Körösi Imre egykori parlamenti képviselő tanúmeghallgatása éppúgy, mint Bencze József vámparancsnoké. "Indítványaim elutasítása jelzi: nem cél az igazság kiderítése" - mondta az ügyvédnő, aki a bíróság előtt a nem vagyoni kártérítésre célozva megjegyezte: a közfeladatokat ellátó politikus nem felelhet magánvagyonával a cselekedeteiért.

A Békéscsabai Városi Bíróság nem így látta: első fokon megállapította a személyiségi jog megsértését, Pallag Lászlót eltiltotta a további jogsértéstől, továbbá 500 ezer forint nem vagyoni kár és 31 ezer forint perköltség megtérítésére kötelezte. (Október elején a Pesti Központi Kerületi Bíróság első fokon 1,25 millió forint nem vagyoni kártérítésre kötelezte Pallagot; a felperes Pintér Sándor volt.)

Két nappal az ítélet után Pallag László a bíróság szégyenének nevezte a történteket, és kijelentette: minden jogi fórumot felhasznál igaza érvényesítésére. "Egy országgyűlési képviselő szólásszabadságát nem lehet korlátozni" - érvelt lapunknak az olajbizottság elnöke, aki úgy véli: az utóbbi idők kisgazdabotrányai, valamint az általa vezetett bizottság munkája között nincs összefüggés.

Bod Tamás

A Fővárosi Bíróság mint másodfokú bíróság az alábbiak közlésére kötelezte lapunkat:

Helyreigazítás

A MaNcs című lap 2000. március 2-i számában, a Méreg a légben című cikkben valótlanul állítottuk, hogy a Dorogi Égetőműből kikerülő salaktonnák a helyi talajvizet már megmérgezték, valamint azt is, hogy a "dorogi égetőmű bűzlik".

Neked ajánljuk

Elveszve az éjszakában

  • Bacsadi Zsófia

Igen szerencsétlenül végződik egy kis színházi társulat éjszakája, amikor a takarítónő hamarabb hazamegy, és magával viszi az öltöző kulcsát.

Tuti Tati

Hatalmas a tülekedés Wes Anderson új filmjében, a korábbiaknál is nagyobb, pedig már A Grand Budapest Hotelben is annyi volt a sztár, a szín, a szimmetria – ó, az a híres andersoni szimmetria és keretezés! –, hogy alig látszott ki a sztori.

Elég ez?

  • Puskás Panni

A Kabarét az 1976-os magyar bemutatója (Ódry Színpad) óta közel negyvenszer mutatták be a hazai színházak. És vannak rendezők, ilyen az ősbemutatót jegyző Szinetár Miklós, de Alföldi Róbert és Bozsik Yvette is, akiket az anyag nem hagy nyugodni, és többször is színpadra állítják.

Újrarendezés

  • Erdei Krisztina

Az idei Fotóhónapról néhány hete még alig volt elérhető információ. A kivételt épp a ki­emelt eseményről, a kanadai Margaret Watkins kiállításáról szóló hír jelentette.

Hamis minden ízében

  • A szerk.

Október 23-án elfogtunk egy marslakót, körbeálltuk, és megkérdeztük tőle, mi jó honfiak: no, szemüveges barátunk (kicsinyded, szemüveges ürge volt, mondhatni nyüzüge), mit ünneplünk mi itt ma ilyen nagy sokadalomban?

0:1

  • A szerk.

Múlt pénteken a Kúria elkaszálta a kormány legújabb propagandamutatványának, a „gyermekvédelmi népszavazásnak” az egyik kérdését, azt, amelyik arról kérdezte volna az ország polgárait, támogatják-e, hogy „kiskorú gyermekek számára is elérhetőek legyenek nem­átalakító kezelések”.

Sokan, mégis kevesen

  • Lannert Judit

A két pedagógus-szakszervezet négy pontban foglalta össze a napokban legfőbb követeléseit, ezek közt szerepel a pedagógusok bérének emelése és a munkaterheinek csökkentése is.

Postatiszta nemzeti vagyon

Pár hete derült ki, hogy az állam 42 milliárd forintért vette át a Bélyegmúzeumot a Magyar Postától. Arról nem esett szó, hogy miért ennyiért és miért most, de arról sem, hogy a valóságban mi is az a Bélyegmúzeum, és milyen értéket képvisel.

„Az államnak van életvédelmi kötelezettsége”

  • Bányai György
Vajon bíróság elé citálható-e az állam akkor, ha nem tesz semmit a járvány megfékezése érdekében? Vagy ha épp túlzott agilisságával, lezárásaival és tiltásaival okoz elkerülhető károkat? És ki lehet a felperes? Maga az állampolgár? Vagy egy másik állam?

Lépegetve, lopakodva

  • Molnár Róbert

Szlovákia csendben elviselte, hogy hosszú éveken át támogatások érkezzenek Magyarországról az országba különféle csatornákon, ám a magyar állam nagyszabású termőföldvásárlási terveit már nem hagyták szó nélkül.

„Véletlenül rátalálnak”

Operatőrből lett filmrendező, de amikor elhagyta Ceaușescu Romániáját, mindent újra kellett kezdenie. Ausztráliába települve oktatóként folytatta, most pedig új filmmel jelentkezett: az Éjjeli őrjáratot a héten mutatják be a mozik.