Szépírók Társasága az NKA-támogatásról: Mi állítottunk valamit, ők állítják annak az ellenkezőjét

  • narancs.hu
  • 2023. november 3.

Belpol

Az ügyet lezártnak tekintik. 

„Mi állítottunk valamit, ők állítják annak az ellenkezőjét. Nyilván az, hogy a bizottsági ülésen mi hangzott el, sosem fog kiderülni. Részünkről a vita le van zárva” – mondta Czinki Ferenc, a Szépírók Társaságának elnöke a hvg.hu-nak a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) közleménye kapcsán, amelyben azt magyarázzák, miért maradt ki a 2024-es nyertes pályázók köréből az eddig minden évben támogatásban részesülő irodalmi szervezet.

A támogatást indoklás és fellebbezési lehetőség nélkül szüntette meg az NKA. A társaság szerint a pályázatukat most is a szokásos színvonalon állították össze, és szerényebb méretű keretösszeggel terveztek. A negyedszázados múlttal, négyszáz taggal rendelkező, évi száz programot megvalósító egyesület nehezen tudja másként értelmezni a döntést, mint „a hazai független irodalmi-kulturális civil közösség elleni, a független színházak kivéreztetéséhez hasonló egyértelmű és nyílt politikai támadásként, elhallgattatási szándékként”. 

A Szépírók Társaságának posztja után az NKA válaszul november 2-án küldött egy közleményt Megszüntetni nem lehet azt, ami nem létezik címmel. A szövegnek az volt a lényegi mondandója, hogy nem szüntették meg a támogatást, mert ilyennel nem rendelkezett a társaság. Meg is magyarázták, mit értenek ez alatt: a Nemzeti Kulturális Alap projektek (rész)támogatását végzi. Kifejezetten nem feladata és nincs is rá jogszabályi lehetősége, hogy bármely kulturális szervezet működési költségeit finanszírozza, a teljes támogatási igény biztosításával.

Czinki Ferenc úgy látja, hogy a nyilatkozatban jobb híján néhány szóba tudtak belekötni, például hogy nem megszüntetik a társaság támogatását, hanem 2024-re nem támogatják. Mint mondta, az NKA-közleményt közvetlenül meg sem kapták, csak a szemlézett változatát látta a sajtóban, végül egy többszörösen továbbított e-mailben tudta olvasni az egész szöveget.

„Mi is tisztában vagyunk azzal, hogy az NKA nem működési támogatást ad, hanem programtámogatást. A működés szót azért használtuk, mert nagyon pici stábbal, nagyon pici működési költséggel dolgozunk, így a működésünk 90 százalékát valójában a programok adják ki. Azt pedig az olvasókra bízom, hogy ha egy szervezet, ami 1997 óta működik és azóta folyamatosan pályázik, különböző kormányzatok, NKA-vezetések, kuratórium-összetételek alatt mindig nyert, és most hirtelen nem nyer, döntsék el, hogy akkor ez most szakmai vagy politikai alapon történt” 

– mondta az elnök. 

Arról is beszélt, hogy a korábbi évekre visszatekintve átlagosan hét és tízmillió forint közötti összeget kaptak, tavaly a háborús veszélyhelyzetre, a rezsiválságra hivatkozva drasztikusan keveset, összesen hárommilliót. Idén hétmillió körüli összegre pályáztak, bízva abban, hogy a felét vagy kétharmadát megszavazzák majd, de nem így történt, számolt be a portál. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk