Szépírók Társasága az NKA-támogatásról: Mi állítottunk valamit, ők állítják annak az ellenkezőjét

  • narancs.hu
  • 2023. november 3.

Belpol

Az ügyet lezártnak tekintik. 

„Mi állítottunk valamit, ők állítják annak az ellenkezőjét. Nyilván az, hogy a bizottsági ülésen mi hangzott el, sosem fog kiderülni. Részünkről a vita le van zárva” – mondta Czinki Ferenc, a Szépírók Társaságának elnöke a hvg.hu-nak a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) közleménye kapcsán, amelyben azt magyarázzák, miért maradt ki a 2024-es nyertes pályázók köréből az eddig minden évben támogatásban részesülő irodalmi szervezet.

A támogatást indoklás és fellebbezési lehetőség nélkül szüntette meg az NKA. A társaság szerint a pályázatukat most is a szokásos színvonalon állították össze, és szerényebb méretű keretösszeggel terveztek. A negyedszázados múlttal, négyszáz taggal rendelkező, évi száz programot megvalósító egyesület nehezen tudja másként értelmezni a döntést, mint „a hazai független irodalmi-kulturális civil közösség elleni, a független színházak kivéreztetéséhez hasonló egyértelmű és nyílt politikai támadásként, elhallgattatási szándékként”. 

A Szépírók Társaságának posztja után az NKA válaszul november 2-án küldött egy közleményt Megszüntetni nem lehet azt, ami nem létezik címmel. A szövegnek az volt a lényegi mondandója, hogy nem szüntették meg a támogatást, mert ilyennel nem rendelkezett a társaság. Meg is magyarázták, mit értenek ez alatt: a Nemzeti Kulturális Alap projektek (rész)támogatását végzi. Kifejezetten nem feladata és nincs is rá jogszabályi lehetősége, hogy bármely kulturális szervezet működési költségeit finanszírozza, a teljes támogatási igény biztosításával.

Czinki Ferenc úgy látja, hogy a nyilatkozatban jobb híján néhány szóba tudtak belekötni, például hogy nem megszüntetik a társaság támogatását, hanem 2024-re nem támogatják. Mint mondta, az NKA-közleményt közvetlenül meg sem kapták, csak a szemlézett változatát látta a sajtóban, végül egy többszörösen továbbított e-mailben tudta olvasni az egész szöveget.

„Mi is tisztában vagyunk azzal, hogy az NKA nem működési támogatást ad, hanem programtámogatást. A működés szót azért használtuk, mert nagyon pici stábbal, nagyon pici működési költséggel dolgozunk, így a működésünk 90 százalékát valójában a programok adják ki. Azt pedig az olvasókra bízom, hogy ha egy szervezet, ami 1997 óta működik és azóta folyamatosan pályázik, különböző kormányzatok, NKA-vezetések, kuratórium-összetételek alatt mindig nyert, és most hirtelen nem nyer, döntsék el, hogy akkor ez most szakmai vagy politikai alapon történt” 

– mondta az elnök. 

Arról is beszélt, hogy a korábbi évekre visszatekintve átlagosan hét és tízmillió forint közötti összeget kaptak, tavaly a háborús veszélyhelyzetre, a rezsiválságra hivatkozva drasztikusan keveset, összesen hárommilliót. Idén hétmillió körüli összegre pályáztak, bízva abban, hogy a felét vagy kétharmadát megszavazzák majd, de nem így történt, számolt be a portál. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Madarak és angyalok

  • - turcsányi -

Nehéz megmondani, hogy mikor mondtak fel az angyalok. Már akkor, amikor Wim Wenders folytatni merészelte a Berlin felett az eget (Távol és mégis közel, 1993)? Vagy csak 1998-ban lett elegük, amikor meglátták magukat az Angyalok városa című filmben – a Berlin felett az ég e remake-jét Nicolas Cage-dzsel? Az biztos, hogy Los Angelesből eztán szedték a sátorfájukat. De senki nem pótolhatatlan, L. A. pedig különösen nem maradhatott efféle égi szárnyasok nélkül.

„A legszívesebben hallgatok”

Kurtág György a magyar kultúra állócsillaga, kincse, élő klasszikusa, a magyar művészeti hagyomány nagy tradíciójának megszemélyesítője egy olyan korszakban, amelyben ez a hagyomány igencsak ingatag lábakon áll. Ha nyilvánosan megszólal a 98 éves mester, az maga az esemény.

Annyira nem sötét

A legutóbbi Pearl Jam-lemez, a 2020-as Gigaton hosszú, hétéves várakozás után jelent meg, így sokan örülhettek, hogy a zenekar hamarabb elkészült a tizenkettedik albumával, amely a Dark Matter címet viseli.

Dél csillagai

A Budapest JazzFest cégére alatt, a közel három héten át zajló hetvenhat koncert minden bizonnyal a legnagyobb magyar jazzfesztivál, de ennél figyelemre méltóbb, hogy huszonnégy országból érkeztek a zenészek. Megragadtuk a lehetőséget, hogy egy török triót és egy szárd együttest hallgassunk meg.

Ma senki se nyer

Emlékeznek, mikor volt köztársasági elnök Mádl Ferenc? Nos, Orbán Viktor első miniszterelnöksége idején. A díszlet és az időnként felhangzó Ki nyer ma? című rádióműsor szignálja segít behatárolni, hogy a közelmúltban járunk, de az elnök neve az egyetlen konkrét utalás, amelyből kikövetkeztethetjük, milyen évet is írunk (majdnem) pontosan.

Gázlánggal fűtünk

Az év szaván vitatkozhatunk, de korunk szava bizonyosan a nárcisztikus. Ha valaki megbánt minket, vagy akár csak nem hajlandó részt venni az önbecsmérlés társadalmilag elvárt aktusában, máris megkapja, hogy „mekkora nárci”.

Újragondolt fintorok

Szabó Eszter sajátos, jellegzetes figurái középkorú és idősödő nők. Morcosak, egyked­vűek. Nyúzottak és fáradtak. Grimaszolnak, duzzognak. Olykor járókerettel sétálnak, máskor két hatalmas herezacskót vonszolnak maguk után.

Választhat szegény

„Köszönöm, hogy Önökkel tölthettem egy napot!” – írta tavaly februári Facebook-bejegyzésében Novák Katalin, amikor látogatást tett Tiszabőn, a legszegényebbek közé sorolt falvak egyikében.

Akire rámondják

Magyar Péter feljelenti Orbán Viktort – lelke rajta, a jobboldalon mindig is nagy becsben tartották az ország hagyományait, az ilyesminek tényleg van itt csőstül (ti. hagyománya). Amíg viszont tövig rágjuk a körmünket, hogy a tisztelt hatóságok hazavágják-e a miniszterelnököt az aljas indokból, nagy nyilvánosság előtt elkövetett, jelentős érdeksérelmet okozó rágalmazásaiért, a feljelentés tartalmi része módot ad mindannyiunknak egy pillantást vetni jelen közállapotainkra. Továbbá a jövő kecsegtető ígéreteire is.

Muszkavezetők

Múlt hétfőn egy pilisi lakossági fóruma után a 444 újságírója megkérdezte Szijjártó Péter külügyminisztert, hogyan hatolhattak be az orosz állam támogatta hekkerek – egyszerűbben: az orosz titkosszolgálatok – a Külügy­minisztérium informatikai rendszerébe. Az érdeklődés közvetlen oka az volt, hogy nem sokkal előtte Orbán Viktor kijelentette, mind technikai, mind humán szempontból Magyarországnak van a legjobb nemzetbiztonsági rendszere.

Lövés a lőporos hordón

Május 15-én Handlovában (Nyitrabánya) egy merénylő, bizonyos Juraj Cintula lövéseket adott le Robert Ficóra. Ezek közül legalább egy olyan súlyosnak bizonyult, hogy napokig miniszterelnöke életéért kellett szorítania Szlovákiának. A tettest a helyszínen elfogták, a besztercebányai kórházban kezelt kormányfő a hírek szerint túl van a közvetlen életveszélyen. Szlovákián a merénylet után politikai káosz lett úrrá.

Könnyű kézzel

A Fővárosi Törvényszék mintegy öt éven át zajló tárgyalássorozat után 2024. február 8-án hirdetett első fokon ítéletet a negyed évszázada történt Fenyő-gyilkosság ügyében. Gyárfás Tamás „bűnsegédként” hét év fegyházbüntetést kapott.