A Merényi Gusztáv Kórház pszichiátriájának bezárása

Szétszélednek

Belpol

A Merényi pszichiátriai osztálya nem tudott megbirkózni azzal a többletteherrel, amely a Lipótmező fölszámolása után hárult rá. Ahogyan akkor, úgy most is a betegek járnak a legrosszabbul.

Az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI, közkeletű nevén: Lipótmező) 2007-es bezárása után bővítették ki a Merényi Gusztáv Kórházban a pszichiátriai részleget (az állam ágyanként egymillió forinttal támogatta ezt). Az osztályról azonban fokozatosan eltűntek a szakemberek, maga az intézmény pedig annyira leromlott, hogy 2015-ben az ombudsman be akarta záratni. Akkor nem történt semmi, az épületet csak valamivel később újították föl valamennyire. Most viszont végleg becsuknák, és egyelőre talány, mi lesz a betegek sorsa.

„Összevissza küldik a betegeket, borzasztó lesz. A Lipótmező bezárása után sok telefont kaptam hozzátartozóktól, hogy az ott kezelt betegek nem élték túl az intézmény felszámolását, öngyilkosok lettek. Nagyon félek, hogy mindez megismétlődhet” – mondja Angi Ibolya művészeti terapeuta, aki évtizedekig dolgozott az egykori OPNI-ban, és végigcsinálta a Merényibe költözést is. Ő úgy emlékszik, az OPNI bezárásakor hiába igyekeztek mindenkinek másik intézményt találni, sokan maradtak ellátás nélkül: mehettek haza vagy ahová tudtak – leginkább az utcára. De olyan páciensek is elkallódtak, akiket sikerült ugyan máshol elhelyezni, ám nem tudtak kötődni az új helyhez, s idővel kiestek a rendszerből. „Ezeknek a betegeknek nagyon fontos, hogy egy összeszokott orvosi csapat vegye körül őket, kialakuljon a bizalom és a kötődés” – mondja Angi Ibolya. Néhány évvel ezelőtt Pruebl György, a Magyar Pszichiátriai Társaság korábbi elnöke azt nyilatkozta, hogy az öngyilkosság leggyakoribb oka a kezeletlen pszichiátriai betegség – és Magyarországon az arra rászorulók fele nem részesül ilyen kezelésben.

 

Rossz folytatás

Az OPNI 2007-es bezárását követően a Merényi meglévő, igencsak rossz állapotban lévő pszichiátriájára költöztették át a Lipótmező betegeinek egy részét. Az OPNI-ból azonban a legtöbb orvos külföldre ment vagy magán­praxisba kezdett, és nem igazolt a Merényibe. Nappali foglalkoztatónak felújítottak ugyan egy különálló épületet, ezen és az ágyszámbővítésen túl más nemigen történt, noha a Merényit időközben centrummá alakították, ami alá nemcsak a pszichiátriai osztályok tartoztak, hanem az addiktológia is.

„Ez egy elcseszett épület volt, kicsi helyiségekkel, rossz elrendezéssel. Nem alkalmas pszichiátriának, de lehet, nem is annak szánták. Jellemzően ez a terület kapja meg azt, ami a többi osztálynak már nem kell, legyen szó a legkisebb dologról is. A pszichiátriai pizsama rendszerint úgy »keletkezik«, hogy az már végigjárta a különböző osztályoktól kezdve a karbantartókon át a portáig. Ha nincs szükség rá máshol, jöhet a pszichiátriára” – mondja Funk Sándor addiktológus, aki a Merényi addiktológiáján dolgozott, ám annak 2016-os bezárása után eljött az intézményből. Funk hangsúlyozza: mindez nem csak a Merényire áll, az egész terület rossz állapotban van. Tapasztalatai szerint, ha egy orvos szóvá teszi a hiányosságokat, rendszerint megkapja, hogy „te akartál pszichiáter lenni, most nézz szembe a következményekkel”.

A Merényiben uralkodó állapotokról 2015 nyarán szerzett tudomást a szélesebb nyilvánosság egy ombudsmani jelentés nyomán.
A hivatal munkatársai egy előre nem bejelentett, hajnali ellenőrzést ejtettek meg akkor februárban. A dokumentum sokkoló tényeket közölt, és a mellékelt fényképeken jól látszik, hogy a nappali foglalkoztató említett felújításán kívül a pszichiátrián semmilyen fejlesztés nem történt, hagyták rohadni az eleve lepusztult épületet. Az ombudsman munkatársai betegekkel és a személyzet tagjaival is beszélgettek, így derült ki, hogy eső idején az ebédlőben rájuk csorog a víz, mert beázik a mennyezet. Az ellenőrök kifogásolták, hogy a zárt osztályon nincs a látogatás céljára kialakított külön helyiség, ottjártukkor széklet- és vizeletszagot tapasztaltak, a folyosón állt a szennyvíz, a vécékben nem voltak meg az alapvető felszerelések (ülőke, papír, szappan). Az egyik beteget félig az ágyhoz, félig a radiátorhoz kötötték ki. Több páciens is arra panaszkodott, hogy tájékoztatás nélkül gyógyszerezik be őket, nem tudják, mit és miért kapnak. A több mint harmincoldalas jelentés kitér az osztályon dolgozók szakmai hiányosságaira is, a végkövetkeztetés pedig az, hogy a Merényi második emelete alkalmatlan arra, hogy pszichiátriai vagy bármilyen más kórházi osztályként működjön. Úgy tudjuk, az akkori centrumvezető, Gazdag Gábor folyamatosan tájékoztatta a kórház fenntartóját a meglévő problémákról, például szerette volna, ha megerősítik az éjszakai ügyeletet. Mégsem történt semmi, és hamarosan megtörtént a baj: az egyik beteg a hajnali órákban agyonverte a szobatársát az ágy lábából kiszerelt fémcsővel. Néhány nap múlva egy másik beteg kiugrott ugyanannak a szobának az ablakából, ahol a tragédia történt. Bár ő nem halt meg, a gerince eltört, s napokig az intenzív osztályon feküdt.

Érdemi intézkedések csak ezek után történtek – ezek eredményeként 2016 tavaszán átadták a 69 millióból felújított részleget. Az összeghez 40 millió forinttal járult hozzá vis maior keretéből az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK), a fennmaradó 29 milliót az intézmény saját forrásból biztosította. Mindebből a 64 ágyas pszichiátriai osztály teljes körű, a 69 ágyas pszichiátriai rehabilitációs osztály pedig részleges felújításon esett át. Biztonságosabb lett a zárt osztály, rendbe hozták a tetőt és lecserélték a régi vizesblokkokat. Gazdag Gábor 2015 végén lemondott a pozíciójáról (úgy tudjuk, nem volt esélye szerződésének a meghosszabbítására). Ettől kezdve az akkor 80 év körüli Kokovai Emőke felelt a pszichiátriai részlegért. Róla több volt kollégája úgy nyilatkozott lapunknak, hogy kiváló szakember, bár az mindenképpen beszédes, hogy az osztály élére nem találtak fiatalabb vezetőt.

A 2016-os felújítás egyébként nem sikerült tökéletesen, az ott dolgozók szerint többet kellett volna rá költeni. Egy évvel az átadás után az álmennyezet feletti részt ellepték a patkányok, olyannyira, hogy a patkányvizelet átáztatta a plafont, amely végül egy helyen leszakadt, és egy patkány az egyik ápolóra esett – és mindez az étkezőben történt. Az RTL Klub rejtett kamerával felvételeket készített a helyszínen, a beszámoló szerint orrfacsaró bűz uralkodott az osztályon. A személyzet akkor úgy nyilatkozott, jelezték a problémákat a vezetőségnek, de nem történt semmi.

 

Leépülés

Ez év elején kiderült, hogy nem vesznek fel új betegeket, és megkezdték az osztály felszámolását. A Népszava tudta meg, hogy az új betegeket átmenetileg négy-öt intézmény között osztják szét, a meglévők közül pedig azokat, akiknek az állapota ezt engedi, februárig megpróbálják hazaküldeni. Kerestük az utolsó osztályvezetőt, Kokovai Emőkét, szerettük volna megtudni, hány olyan beteg van, aki nem szorul további kezelésre, illetve hányan kerülnek más kórházba. A doktornő a Dél-pesti Centrumkórház orvos-igazgatójához, Müller Péterhez irányította lapunkat, lapzártánkig azonban nem kaptunk választ. Sajtóinformációk szerint átmenetileg a budapesti Jahn Ferenc vagy a váci, ceglédi és kistarcsai kórházba kerülnek betegek, februártól pedig a személyzettel együtt az egész osztály átkerül a Nyírő Gyula Kórházban működő Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézetbe (OPAI). Betegből valószínűleg nem lesz hiány, más kérdés, hogy a Merényiből marad-e szakember vagy ápoló, aki átmegy a Nyírőbe. 2017 szeptemberében a Dél-pesti Centrumkórház főigazgatója, Vályi Nagy István a személyi feltételek hiányára hivatkozva kérvényezte, hogy a Merényi pszichiátriáján a 64 ágyból 30-on szüneteltethessék a betegellátást. A Népszava szerint, amikor először fölmerült lehetőségként az osztály felszámolása, arra kérték az ott dolgozókat, hogy ne mondjanak fel pánikszerűen. Érdekes, hogy míg a Merényi alkalmazottai úgy tudták, az év végével megszűnik az osztály, addig Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár a Magyar Hírlapnak cáfolta, hogy 2018 végén bezárna a Merényi pszichiátriája.

A Fidesz-kormányban 2010-től időről időre felmerült, hogyan lehetne hasznosítani az OPNI egykori épületét, illetve hol lehetne hasonló jellegű pszichiátriai intézményt nyitni. 2015 áprilisában Tarlós István arról beszélt, hogy a kormány által tervezett új szuperkórház a Lipóton épülhetne meg. Ennek a II. kerületi önkormányzat is örült volna, mivel – a hajdani alapító akaratának megfelelően – rendeletbe foglalta, hogy a területet csak egészségügyi célra lehet használni. A szuperkórház odatelepítéséből aztán nem lett semmi, az új intézmény nem ott épülne, hanem Dél-Budán, egy olyan részen, ahol korábban mocsár volt, hat méter mélyen vizes a talaj, továbbá közművesíteni kell az egész területet – nem beszélve a tömegközlekedési hálózat bővítéséről.

„Az OPAI-ban folyik egy párbeszéd arról, hogy a Merényi nagyon rossz infrastruktúrájából átkerüljön az a pszichiátriai egység az országos intézetbe, és ezeket a nagyon speciális ellátásokat úgy koncentráljuk, hogy technikai tudásban, infrastruktúrában, műszerezettségben, szaktudásban lehetőség szerint egy helyen és a legmagasabb szintű ellátásban részesüljenek a betegek” – mondta korábban Horváth Ildikó államtitkár. Mindez nagyon jól hangzik, és mivel a Lipót örökségét a Merényi után most a Nyírő veszi át, szerettük volna megtudni, hogy az elmúlt években történ­­tek-e olyan fejlesztések az intézményben, amelyek mindezt lehetővé teszik. Például növelték-e az ágyszámot annak érdekében, hogy több beteget tudjanak fogadni. Németh Attila, az intézmény főigazgatója azonban nem kívánt tájékoztatást adni lapunknak. Nem tudni tehát, hogy a Merényiből elküldött betegek hol fognak kikötni. „Ma is vannak ott olyanok, akiket még a Lipóton kezeltünk. Többen kérdezték tőlem, hogy mi lesz most velük. Nem tudok nekik mit mondani” – jegyzi meg a bezárással kapcsolatban Angi Ibolya.

A Nyírő főigazgatójával egyébként öt és fél éve készítettünk interjút (lásd: Új Lipótmező Angyalföldön, Magyar Narancs, 2013. június 20), és akkor arról is kérdeztük, mitől lesz a Nyírő az OPNI utódintézménye. Németh Attila akkor azt mondta: meglátása szerint a pszichiátria az ambulancia irányába fejlődött, ezért inkább a járóbeteg-ellátásra fókuszálnak.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?