Szijjártó: a kormány kötelessége, hogy mielőbb biztosítsa a biztonságos és hatékony vakcinát

  • Béres Máté-MTI
  • 2020. november 23.

Belpol

Háromféle nyugati vakcinából eddig 12 millió oltóanyagot kötött le a magyar kormány.

Az egész világ arra vár, hogy legyen biztonságos és hatékony vakcina a koronavírus ellen, ennek fejlesztése több helyen zajlik, és a kormány kötelessége, hogy a lehető leggyorsabban biztosítsa a magyaroknak az oltóanyagot, amelynek beadása ingyenes és önkéntes lesz – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az Országgyűlés hétfői ülésén, napirend előtti felszólalásában.

Hangsúlyozta: az oltóanyagról sok álhír látott napvilágot az elmúlt időben. Magyarországon a hatályos jogszabályok alapján csak az illetékes hatóságok által megvizsgált és engedélyezett oltóanyagot lehet beadni, a magyar hatóságok döntenek arról, hogy mely oltóanyag biztonságos, nem pedig üzleti vagy politikai lobbiérdekek.

Kitért arra, hogy Nyugaton három vakcina fejlesztése jutott el olyan szakaszba, hogy rendelni lehet belőle, ezekből 12 millió oltóanyagot kötöttek le. Az Oroszországban kifejlesztett vakcinából Európában elsőként Magyarországra érkezett tíz dózis, hogy a magyar hatóságok el tudják végezni a szükséges vizsgálatokat – emlékezetetett újból.

„Fél Dél-Kelet-Ázsiát végigfertőzte”

„Megkésett tájékoztatás a mostani” – mondta napirend előtti felszólalásában Varju László, a DK képviselője. Hozzátette, a kormány nem akar tudomást venni a tudomány orosz vakcináról alkotott álláspontjáról, márpedig a szakértők óvva intenek tőle. Szerinte is fontos, hogy minél hamarabb legyen oltóanyag, de ennél fontosabb a biztonság. „Nem kérünk a politikai kísérletekből” – fogalmazott, hozzátéve, szerinte politikai okok miatt kísérletek felvállalására bíztatják a hatóságainkat, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által engedélyezet vakcinát szabad felhasználni.

Tordai Bence felhívta Szijjártó figyelmét, hogy külföldi utazásai során nem használt maszkot, ami jelentősen hozzájárulhatott a miniszter megfertőződéséhez (mint ismert, a miniszter home office-ból dolgozott az elmúlt hetekben). A Párbeszéd politikusa hozzátette, „fél Dél-Kelet-Ázsiát végigfertőzte” a tárcavezető, ami miatt több intézményt be kellett zárni Kambodzsában. Emlékeztette arra is, hogy a kormány az első hullám során 17 000 lélegeztetőgépet vásárolt, amit most „nyilván” áron alul fog eladni. Arra is felhívta a figyelmet, hogy Szijjártó a nyári jachtos botránya óta „bujkál” a parlament elől, nem lehet őt erről kérdezni. Megkérdezte tőle azt is, hogyan lehet, hogy a fehérorosz diktátornak, Alekszandr Lukasenkának a kormány elsőként gratulált a győzelméhez (ami miatt hónapok óta országos tüntetések vannak), Joe Biden leendő amerikai elnöknek pedig csak utolsóként a térségből „Fontolhatja, hogy benyújtja a lemondását?” – szögezte neki Tordai.

Magyarország nem lehet orosz labor

Tóth Bertalan szerint Szijjártó mai beszámolója arról szól, hogy mi történik majd 5-6-7-8 hónap múlva. Arról viszont nem hallottak egy szót sem, hogy mit tesznek a járvány lassítása érdekében. „Tétlenség netovábbja” – mondta az MSZP képviselője. Felsorolt területeket (szociális válság megoldása, önkormányzatok, nyugdíjasok helyzetének javítása, 100 százalékos táppénz bevezetése stb.), ahol lépéseket tehetne a kormány. „Kezdjenek azonnali tömeges tesztelésbe, ahogyan Ausztriában teszik ezt” – mondta.

Keresztes László Lóránt (LMP) szerint ebben az évben egymás után hozott a kormány önkormányzatokat érintő megszorító intézkedéseket, amivel végső soron a helyieket büntetik meg, mert az önkormányzatok felelnek a legfontosabb közszolgáltatásokért (közvilágítás, közösségi közlekedés, ívóvíz ellátás stb.). „Tegye tisztába, hogy mit tervez a kormány” – mondta az LMP politikusa a területet érintően, felemlegetve Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara iparűzési adó eltörlésére vonatkozó javaslatát. Hozzátette, ne az Európai Unió hétéves költségvetését vétózza meg a kormányt, hanem engedje el a Budapest-Belgrád vasútvonal beruházást, ha plusz forrásokat szeretne.

Lukács László György (Jobbik) szerint az oltás hitelességi kérdés, a döntő álláspontot a nemzetközi szervek határozzák meg. Az európai gyógyszerügynökség hozzáértése megkérdőjelezhetetlen, az orosz vakcinát gyártó cég viszont nem akar együttműködni velük. Márpedig az ESA – ami a Jobbik képviselője szerint a legfontosabb hatóság – azt mondja, veszélyes az orosz oltóanyag. „Fogadja meg a tanácsokat. Nem lehet hagyni, hogy Magyarország Oroszország labora legyen” - mondta az ellenzéki képviselő.

Szijjártó gazdaságvédelmi programot jelentett be

Szijjártó Péter szerint a képviselőknek bizalmat kellene mutatnia a magyar szakemberek iránt, szégyenteljes az, hogy nem így tesznek. Ha lesz több oltóanyag, amelyről az Európai Unió és a magyar hatóságok azt mondják, hogy hatékony, akkor az emberek dönthetnek arról, hogy melyiket akarják beadatni maguknak, továbbá a kormányoldalról nem lobbizott senki egy vakcina mellett sem.

Emlékeztetett, csoportos tesztelés vette kezdetét Magyarországon az egészségügyi, szociális, illetve oktatási területen dolgozók között. Bejelentett egy újabb gazdaságvédelmi programot; a kormány 50 milliárd forintnyi támogatást nyújt azoknak a cégeknek (fejenként maximum 800 ezer eurót), amelyek biztosítják modernizáció révén, hogy „egyetlen magyar embert” sem kell elbocsátaniuk.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.