Tisza-párti EP-jelölt a Narancsnak: „Nem vagyok senkinek az ügynöke, és nem vagyok robot”

Belpol

Hosszas egyeztetések után nyilatkoztak lapunknak a Tisza Párt jelöltjei, köztük Dávid Dóra, az EP-lista második helyezettje. A politikusjelöltek szerint nem az a fontos, hogy ki jobb vagy baloldali, hanem hogy változást akar, és nincs szükség kényszerkapcsolatokra más pártokkal. 

A választásokhoz közeledve mindenki azt találgatja, hogy Magyar Péter pártja, a Tisza Párt milyen eredményt fog elérni. A közvélemény-kutatásokból kiindulva a párt több képviselőt is delegálhat majd az Európai Parlamentbe (EP), valamint a fővárosi közgyűlésbe is, miután bár budapesti főpolgámester-jelöltet nem állít, fővárosi listát igen. 

A Tisza Párt jelöltjeiről mégis csak keveset lehet tudni, ezért megpróbáltuk felvenni velük a kapcsolatot, hogy pár kérdést feltegyünk nekik. Hosszas levelezés után sikerült több jelölttel is beszélnünk, akik arra kértek, hogy írásban küldjük el a kérdéseinket. A friss Magyar Narancsban megjelent cikkünkben Magyar Péter mozgalmának építésével foglalkoztunk, és végül sikerült párttagokat is megszólaltatnunk. 

Ugyanakkor lapzártánk után további jelöltektől érkeztek be válaszok. Dávid Dóra, a Meta jogtanácsosa, az EP-lista második helyezettje, vagyis a közvélemény-kutatások alapján jövőbeli EP-képviselő, illetve a listán 12. helyen szereplő Sopov Ildikó Éva jogász is reagált. Ahogyan tette ezt Böröck-Gémes Szilvia fejvadász, a párt fővárosi listájának negyedik helyezettje, akinek van esélye bejutni a budapesti közgyűlésbe június 9-e után. 

„Sem ügynök, sem robot nem vagyok”

„Bár Angliában élek régóta, magyar vagyok. Korábban is nyitott voltam arra, hogy itthon kamatoztassam a szaktudásom. A »Gyere Haza Fiatal!« program keretében többször próbálkoztam, de nem volt szakmai tapasztalaimnak megfelelő állás” – nyilatkozta lapunknak Dávid Dóra, aki elmondása szerint soha nem volt tagja pártnak, és nem törekedett politikai karrierre sem. 

A Tisza Párt itthon még soha nem látott EP-képviselőjelölti kiválasztási módszerével kínálkozott számára lehetőség. „Pár órával a határidő lejárta előtt nyújtottam be a pályázatomat. Reményeim szerint EP-képviselőként, egy nemzetközi közegben tisztességes, kemény szakmai munkával segíthetek a hazámnak” – írta válaszában. 


Dávid Dóra azt írta, korábban nem ismerte Magyar Pétert, a pályázati interjún találkozott vele először, virtuálisan. Szerinte az EP-listavezető felismerte, hogy az embereknek elegük van a korrupcióból, a gyűlöletkeltésből. Ezek helyett a tartalmas oktatásra, a jól működő egészségügyi ellátásra kellene összpontosítani és „lépésről lépésre”, „tégláról téglára” építeni egy Magyarországot, ahol mindenkinek jó élni. 


„Nem az a fontos, hogy hol helyezkedik el valaki a politikai spektrumon, hogy mi a háttere vagy a hite, hanem, hogy változást szeretne Magyarországon. Se jobb, se bal, csak magyar. Ezzel az alapüzenettel sokan tudnak azonosulni”

– véli Dávid Dóra.
Úgy látja, rengetegen elégedetlenek a közélet állapotával, felmerülnek aggályok a jogállamisággal, a demokráciával, így például a propagandamédia túlsúlyával kapcsolatban is.

„Érthetetlen például, hogy miért kell rettegni az uniós ügyészségtől, mely az európai polgárok adófizetői pénzéből nekünk juttatott támogatások korrupt módon való felhasználása ellen lépne fel. Ennek károsultjai nemcsak a donorok, hanem a magyar emberek is. Az veszélyeztetné a szuverenitásunkat, hogy a bűnösök lelepleződnének, felelősségre vonnák őket? Nem akarok ítélkezni sem a kormánypártról, sem az ellenzékről, de mégiscsak ők a politika alakítói”. 


Dávid Dórának vannak aggályai a média méltánytalan bánásmódjával kapcsolatban. Őt a jó szándék vezérelte, karaktergyilkossági kísérletekkel nem számolt. „Már eddig is több »fake news« jelent meg rólunk jelöltekről. Egy kereskedelmi televízió beszélgetős műsorából megtudhattuk, hogy mi nem is emberek, hanem globális óriáscégek, hálózatrendszerek ügynökei, lelketlen bürökraták, technokraták, biológiailag kitenyésztett robotok vagyunk. Biztosíthatok mindenkit, hogy: nem vagyok senkinek az ügynöke és nem vagyok robot. Remélem, aki ismer, az embert látja bennem, akinek szíve, lelke van”.


Dávid Dóra jelen állás szerint jó eséllyel EP-képviselő lesz, de ha valami okból kifolyólag mégsem alakulna így, akkor is támogatná a Tisza Párt tevékenységét a változás érdekében, hazai politikai pályára viszont nem szeretne lépni.

„Nem állunk össze senkivel”

„Klasszikus értelemben nem voltak politikai ambícióim, és nem voltam tagja sem pártnak, sem közéleti civil szervezetnek” – írta megkeresésünkre Böröck-Gémes Szilvia, a Tisza Párt fővárosi listájának negyedik helyezettje, aki a jelölté válása előtt is ismerte Magyar Pétert. „Az elmúlt években bekapcsolódtam a környezetemben lévő fontos ügyekbe: hátrányos helyzetűeknek és kulturális kezdeményezéseknek segítettem önkéntes »nagykövetként«. Magyarországon élek, három gyermeket nevelünk, és azt látom, bőven van tennivaló az országban. Elvek és értékek szerint működöm, hiszek a közösségi és társadalmi szintű ügyek fontosságában, valamint abban, hogy ezek megvalósításában mindannyiunknak részt kell vállalnunk. A politikai szerepvállalás egy jó eszköz lehet, hogy ebben az irányban tevékenykedjek” 

Böröck-Gémes Szilvia elmondása szerint tavasz óta élénk figyelemmel követi a hazai közéleti változásokat, majd egy HR szakmai felkérés révén csatlakozott a Tisza Párthoz. „Az intenzív napok során rengeteg lelkes, tehetséges, értékes emberrel kerültem kapcsolatba, bevonzott az ügy, ami közös ügyünk lett. Óriási energiákat mozgósítunk. Élni akarok a lehetőséggel és tenni azért, hogy a gyerekeim egy más típusú Magyarországon nőjenek fel.

A jelölést egy felkérés előzte meg, amit megtisztelőnek éreztem és elfogadtam”.

A jelölt szerint a jogállamiság és a demokrácia rendkívül komplex témakör, felelős állampolgárként és anyaként vannak érzései, gondolatai: „Figyelnünk kell egymásra, meg kell hallgatnunk egymást. Párbeszédekre és diskurzusokra van szükség. De legfőképpen változásra, hogy egy jobb Magyarországot építhessünk!”. Úgy látja, a demokrácia alapvető játékszabálya, hogy vannak különböző szereplők, és az elmúlt években Magyarországon ez nagyon félrement.

„Ha egy kormány és a kormánypárt érdemi kontroll nélkül működik, az ellenzék pedig nem elég erélyes, hogy betöltse ellenzéki funkcióját, sőt, asszisztál is ehhez, az látjuk, hova vezet. Láthatóan kellő támogatottságot vonzó kezdeményezést hiba volna lerontani kényszerkapcsolatokkal. A Tisza Párt nem áll össze senkivel, akinek része volt a hazai politikai színtérnek a kialakításában”.

Böröck-Gémes szerint a párt hitelessége és a valós problémákkal való foglalkozás sok politikából kiábrándultat is meg tud szólítani, mert Magyarországon elégedetlenek az emberek, Európa egyik legszegényebb és legkorruptabb országa lettünk, mérhetetlen a szakadék az elit és az átlagemberek között. A társadalom túlnyomó része szerinte a változás mellett van és régóta szeretnének egy valós alternatívát kapni, akikben bízhatnak és akik valódi erőt és érdekképviseletet tudnak felmutatni.

„Azt gondolom, hogy Magyar Péter és a Tisza Párt egy hiteles alternatíva lehet számukra”

– fejtegette. 

 
Magyar Péter a szimpatizánsokkal szelfizik

Böröck-Gémesnek akkor is vannak tervei a párttal, ha nem lesz fővárosi képviselő: „Szívesen veszek részt és fektetek energiát nemes dolgokba, amelyek valós értéket teremtenek, függetlenül a hozzájuk kapcsolódó pozícióktól. Számomra az idea, a feladat és az együttműködő társak a legfontosabbak”.

Attól nem tart, hogy ellehetetlenül a politikai szerepvállalása miatt. Mint írta, szakmai pályafutása során előfordult, hogy nehézségekbe ütközött, de nem jutott eszébe megállni ezek miatt. „Kellő motiváltsággal és kitartással eddig többnyire elértem a számomra fontos célokat”.

Számolt vele, hogy ellehetetlenül

„Bár hosszabb ideje élek külföldön, mégis inkább törekedtem a kapcsolódási pontok erősítésére, mint az elengedésére: legutóbb 2018-tól közel három éven keresztül dolgoztam Magyarországon egy uniós szabályozási csomagnak való belső megfelelési projekten” – írta Sopov Ildikó Éva, aki korábban nem volt tagja pártnak, most látta elérkezettnek az időt, hogy politikai pályán kipróbálja magát. „Ez a kettősség, – belülről ismerni az ország életét, közhangulatát, de egyben kívülről is látni a rendszer vívmányait és törésvonalait – motivált abban, hogy jelentkezzem.

A pályázati kiírás egyedülálló volt a maga nemében, közös cselekvésre hívott olyan nem politikai szereplőket, akik mind a vízió alakításához, mind annak implementálásához erőt éreznek magukban” 

Szabályozási területen dolgozott a versenyszférában, mindig érdekelte a politika és a szabályozás találkozása: mit jelent a jó szabályozás, hol szükséges az állami beavatkozás, milyen politikai érdekek indukálnak milyen mértékű és szintű szabályozást. A pályázatot megelőzően nem ismerte Magyar Pétert. Szerinte a sikerének titka annak felismerése, hogy a változás egy alulról építkező folyamat: hogy minél szélesebb körben vesznek részt a változásban a magyar választópolgárok, formálnak véleményt, lesznek az őszinte kommunikáció részesei ebben a váratlanul létrejött, de annál erőteljesebben skálázódó demokratikus térben. 

Úgy látja, egy élhetőbb országért a politikai diskurzus megújítására, az ellentétek kiélezése helyett az álláspontok közelítésére, illetve a pártokon túli szereplők – közösségek, állampolgárok – aktív bekapcsolódására van szükség. „Ennek a folyamatnak lehetünk most szemtanúi” – vélte. 

Sopov Ildikó Éva hozzátette, a közéleti szerepvállalással járó kockázatokat mérlegelve indult el az úton, szerinte az ellehetetlenüls reális veszély, „kellett, hogy számoljak vele”. Bízik benne, hogy marad a vállalati szférának olyan szegmense, amely értékeli „az építő tettrekészséget”. Mint írta, a Tisza Pártban való részvétel közösségvezérelt cselekvést jelent, melynek a személyes pozíciójától függetlenül részese kíván lenni, egyúttal szeretné hinni, hogy a teljes EP-lista bejut az Európai Parlamentbe. 

Folyamatosan egyeztetünk a párt további jelölteivel, amennyiben érkeznek válaszok, beszámolunk róluk. Nemrégiben Magyar Péter Gödön és Vácon járt, amiről részletes beszámolót készített a Narancs.hu. 

(Címlapképünkön: Magyar Péter az országjárása szegedi állomásán. Fotó forrása: Magyar Péter Facebook-oldala.) 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk