Tovább szívatja a svédeket a Fidesz és a KDNP

  • narancs.hu
  • 2024. február 2.

Belpol

Amíg nem jön ide tárgyalni a svéd miniszterelnök, nem szavazzák meg a svéd NATO-csatlakozást. Ő meg addig nem jön, amíg meg nem szavazzák.

Az ellenzéki pártok kezdeményezésére Kövér László, az Országgyűlés elnöke rendkívüli ülést hívott össze február 5-re, hétfőre, 13 órára. Akkor elvileg Svédország NATO-csatlakozásáról is dönthetnének a képviselők, de ebből valószínűleg megint nem lesz semmi, mert a Fidesz-frakció azt üzente, a kormánypárti képviselők nem mennek el az ülésre. Így a napirend előtti felszólalások után nem lesz meg a többség ahhoz, hogy elfogadják az ülés napirendjét – derül ki a 24.hu írásából

A házelnöknek nem volt más választása, mint összehívni a rendkívüli ülést, mert az MSZP kezdeményezéséhez a DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum és a Párbeszéd-Zöldek képviselői is csatlakoztak, összegyűlt az Országgyűlés egyötödének aláírása. 

„A zárószavazással megvárjuk a két miniszterelnök találkozóját” –

továbbította az atv.hu-nak a Fidesz-frakció üzenetét annak sajtóosztálya. Ezt nem először mondja a Fidesz.

Ami a magyar és a svéd miniszterelnök találkozóját illeti, a hvg.hu arról számolt be, hogy az uniós csúcs után negyedórát beszélt egymással Orbán Viktor és Ulf Kristersson. Ez nem volt hivatalos megbeszélés, csak leültek még a tanácsteremben, miután a többiek kimentek. A svéd sajtó szerint Kristersson azt mondta Orbánnak, hogy

szívesen eljön Budapestre, hogy beszéljenek – miután Magyarország aláírta Svédország csatlakozását a NATO-hoz. 

Kíváncsi volt rá, hogy erre mikor kerül sor, de a magyar miniszterelnök erre nem adott választ, arra sem, hogy mikor találkoznának ők ketten Budapesten.

NATO-ügyben a magyar kormányfő azt bizonygatja partnereinek, hogy a kormány támogatja a mielőbbi végszavazást, és erről igyekszik meggyőzni az Országgyűlést is, de ez nem megy könnyen. 

Miután Törökország januárban jóváhagyta Svédország csatlakozását a NATO-hoz, Magyarország maradt az egyetlen a katonai szövetség tagjai közül, amely még halogatja ezt a döntést. 

Finnország és Svédország azután kérte felvételét a NATO-ba, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk