Tusványos, ahol fellép a Kiscsillag és tartós pohárból isszák a pálinkát

  • Narancs.hu/MTI
  • 2019. július 15.

Belpol

Az idei jelszó: Egy a tábor.

Tusványos nagyszínpadán Orbán Viktor mellett az idén többek között fellép Ákos és Nagy Feró, valamint a Kiscsillag, a Magashegyi Underground, a Quimby és a Magna Cum Laude.

A rajongók utoljára a Quimby szereplése miatt borultak ki a Fidesz-pártrendezvényén, de ma már senki sem csodálkozik, ha olyan zenészek is fellépnek, akiktől nem várnák.

„Miért basszátok szét az országomat?" - A Quimby frontembere úgy beszólt Orbánéknak, hogy Soros adja a másikat

Kiss Tibor Veiszer Alinda műsorában engedte el magát. A Quimby énekese lesz a következő vendége Veiszer Alinda Hír Tv-n futó beszélgetős műsorának. Az Index szúrta ki, hogy a műsorvezető a saját Facebook-oldalán közölte az adás egy részletét, amelyben Kiss Tibor most nem zenélt, hanem szavalt.

Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke ma azt mondta, hogy az idén 30 éves Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor, egyedülálló műfajt teremtett. Az biztos, hogy a magyar miniszterelnök immáron évek óta ezen az erdélyi fesztiválon hirdet programot. A nyilvános politikai vitát, de még az ellenzékinek számító sajtó kérdéseit is messze elkerülő Orbán Viktor beszédét a Bálványosi Szabadegyetem és Diáktáborban mindenki mély hódolattal fogadja. Szeret is oda járni. (Ráadásul mint tudjuk, Tusnádfürdő csupa nagy találkozások színhelye is lett: az Orbánnal való parolázásról még videót is készített a szélsőséges belga ifjúsági szervezet elnöke.)

A július 23. és 28. között tartandó rendezvény idei mottója: Egy a tábor. A mottó politikai üzenete Németh Zsolt megfejtése szerint az, hogy az elmúlt 30 évben általánossá vált a tudat, a nemzeti összetartozás tudata, mármint Magyarországon.

A Németh által "rendszerváltó intézményként" aposztrofált Tusványos és örök szereplői Orbán Viktor vagy Tőkés László jelképezik, hogy "van lehetőségünk, hogy kezünkbe vegyük, irányítsuk a sorsunkat".

Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt ügyvezető elnöke mindehhez azt tette hozzá, hogy Tusványos "titka" következetes állandósága, ugyanakkor megújulni tudása. A szabadegyetem szervezői az elmúlt 30 évben mindig megtalálták az "éppen forró" témákat és teret, fórumot biztosítottak a megvitatásukhoz.

Az idén még a környezetvédelemre is ügyelnek: tartós sörös-, boros-, pálinkáspoharakkal készülnek, tavaly pedig így mulattak:

Orbán Viktor beleállt a kultúrkampfba, és kilátásba helyezte, hogy szeptembertől nagy változások jöhetnek, de mindenkit megnyugtatott: a kereszténydemokrácia nem liberális

A szokásos gombot nyomta be magán Orbán: bírálta az EU-t, menekültekkel riogatott, a keresztény értékrendről papolt. Meg persze deklarálta, hogy nagy terveket sző, 2030-ig tervez, de most először az EP-választásra koncentrál, mert keresztbe akar tenni a Soros-tervnek. Németh Zsolt fideszes képviselő, a szabadegyetem alapítója és egyik szervezője vezette fel szokás szerint Orbán Viktor tusványosi beszédét.

Figyelmébe ajánljuk