„Az elmaradó kórházi beavatkozások miatt döbbenetes történeteket hallani”

Belpol

Írásbeli választ igénylő kérdésekkel bombázza Kásler Miklóst Stummer János. A jobbikos országgyűlési képviselő a járvány miatt elmaradó műtétekről, elhalasztott beavatkozásokról szóló Békés megyei eseteket gyűjtött össze, és ezekkel szembesíti a minisztert.

magyarnarancs.hu: A koronavírus-járvány negyedik hullámának november végére-december elejére ígért csúcsa előtt vagyunk. Az adatok drámai mértékben romlanak, ehhez képest a kormány intézkedései megkésettnek és elégtelennek tűnnek. Gondolom ez állhat annak hátterében, hogy még hétfőn kitette Facebook-oldalára: személyes történeteket vár a békéscsabai és a békési megyeszékhely környékén élőktől.

Stummer János: Amikor hétfőn a Békés Megyei Központi Kórház, az ország negyedik legnagyobb gyógyítóintézménye bejelentette, hogy a járványügyi helyzet miatt elhalasztja a nem sürgős beavatkozásokat és műtéteket, akkor valóban kiírtam Facebook-oldalamra, hogy várom a Viharsarokban élők jelzéseit és személyes vagy családtagjaik történetét. Minden elképzelést felülmúló esetszám érkezett hozzám az elmúlt napokban. Posztomhoz rengetegen szóltak hozzá, egyből látszott: még annál is nagyobb a baj, mint amire előre számítottunk. 

magyarnarancs.hu: Már be is adott néhány írásbeli választ igénylő kérdést Kásler Miklós miniszterenek.

Stummer János: A hozzám befutott sok jelzésből az első írásbeli választ igénylő kérdések már olvashatók a parlament honlapján.

magyarnarancs.hu: Milyen történeteket jutottak el Önhöz?

Stummer János: Egészen döbbenetesek. Ezt követően úgy döntöttem, egészen az illetékes miniszterig viszem ezeket, egymás után írom az írásbeli választ igénylő kérdéseimet. Minden esetben azt kérdezem az egészségügyet is felügyelő minisztertől: mit tanácsol a bajba jutottak Békés megyei polgároknak? Konkrét, szakmailag megalapozott válaszokat várok.

magyarnarancs.hu: Mondana konkrét példákat?

Stummer János: A napokban megkeresett egy apuka, hogy nemrég született gyermeke hathetes, és most kellene nála elvégezni a csipőszűrést. De a sürgősségi esetek kivételével leállított beavatkozások miatt a békéscsabai kórházban csak 2022. január 10-re adtak neki időpontot, ez pedig nagyon sok hetes csúszást jelent. A család kétségbeesett. Így csak kényszermegoldás lehetséges, azaz a család a magánegészségügyben végezteti el ezt a nagyon fontos és a gyerek életét hosszú távon befolyásoló vizsgálatot. Ám ezt ott 18 ezer forintért végzik el. Közben az apuka elküldte nekem, mennyi társadalombiztosítást fizetett be eddig. Felháborodása teljesen jogos. De megkerestek már elhalasztott sérv- és epehólyagműtétek miatt, illetve veseproblémákkal is. Mások a betegek érthetetlennek tűnő és kaotikus, az egyik intézményből a másikba történő küldözgetésével, vagy a háziorvosok telefonos távgyógyításának tarthatatlan gyakorlatával kapcsolatban keresnek meg. De ez csak néhány kiragadott példa. A kétségbeesett levelek százas nagyságrendben vannak előttem. 

magyarnarancs.hu: Mindebből újra az bizonyosodik be, hogy a járványnak nem csak a covidosok az áldozatai, miközben már így is közel 33 ezren haltak meg, hanem sokan mások is.

Stummer János: Erről van szó! Azok is a járvány járulékos áldozatai, akik a pandémia miatt kiszorulnak az ebek harmincadján tengődő állami egészségügyből, miközben évtizedek óta fizetik a társadalombiztosítási járulékot, és

sunyi módon, de őket is a magánegészségügy felé terelik, de lehet, hogy pontosabb, ha azt mondom, hogy lökik ezek a felelőtlen kormányintézkedések.

A fájdalomcsillapítók pedig csak nagyon rövid ideig enyhítik a fájdalmakat, megoldást nem jelentenek. Nem hagyhatjuk szó nélkül ezt a gyalázatos helyzetet, az egyetlen eszközünk a nyilvánosság ereje. 

magyarnarancs.hu: Hogyan értékeli a kormány eddigi járványintézkedéseit és kommunikációját?

Stummer János: Értékelhetetlen! Sem a nyilvánosságnak, sem nekünk, ellenzéki politikusoknak nem állnak rendelkezésünkre valóságos és érdemi információk a jelenlegi magyarországi járványhelyzettel kapcsolatban. A kormány az első hullám kezdete óta titkolja, vagy saját politikai érdeke szerint torzítja a számokat, ezzel pedig végső soron ellehetetleníti az ország sikeres védekezését, hiszen bizonytalanságot és bizalmatlanságot kelt. Márpedig egy ország járvány elleni védekezése elsősorban azon múlik, hogy az ország polgárai mennyire akarnak védekezni.

magyarnarancs.hu: A koronavírus-járvány miatt az ellenzéket is éri kritika. Mégpedig az, hogy a pandémia súlyossága és az áldozatok nagy száma ellenére nem tartja jobban napirenden az ügyet, s nem követeli még határozottabban az érdemi és kiszámítható kormányintézkedéseket. Mit gondol erről?

Stummer János: Az, hogy ez az ügy mennyire lesz napirenden a következő hetekben, nem az ellenzék szándékából fakad. De sajnos napirenden lesz, ebben biztos vagyok. Az egyre romló tendenciák miatt újra ez lesz a legfontosabb ügy a közbeszédben, aki pedig nem beszél erről a súlyos problémáról, az nem a valóság talaján áll.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk