Ujhelyi: Itt van a karmelita kutyája elásva

  • narancs.hu
  • 2024. szeptember 1.

Belpol

A „politikai szemtanú” szerint semmi baj a határon túli egyéni körzetekkel – az ellenzék is javasolt már ilyet –, csak minden külföldön élő magyar egyformán élhessen választói jogával.

Nem az ördögtől való a határon túli egyéni képviselői körzetek létrehozása, 2018-ban Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölt és Molnár Gyula, az MSZP elnöke is javasolt ilyet, és bár eltérő formában, de létezik hasonló határon túli képviselet Horvátország, Franciaország parlamentjében – emlékeztet Ujhelyi István korábbi európai parlamenti képviselő vasárnapi nyílt levelében.

Az önmagát politikai szemtanúként, az Esély Közösség alapítójaként meghatározó ellenzéki politikus a választási törvény esetleges – Hadházy Ákos és Magyar Péter által valószínűsített, a Fidesz által eddig cáfolt – módosítási tervének híréről azt írja, meglehet, hogy csak azért hagyta kiszivárogni a Fidesz, hogy „figyelemelterelő, tudatos gumicsont” legyen, amellyel a Tisza Párt hiteles akcióit próbálja semlegesíteni. Ám azt is elképzelhetőnek tartja, később tényleg végigveri a rendszeren a kormánypárt. Hiszen 2006-ban Szijjártó Péter még szóvivőként, 2010-ben Répássy Róbert igazságügyi államtitkár, majd Martonyi János külügyminiszter is olyan értelmű nyilatkozatot tett, nem tervezik, hogy a kettős állampolgárság mellé szavazati jog is járjon a határon túli magyaroknak – és aztán mégis járt. 

Ha ezt a most említett tervet tényleg komolyan fontolgatják, akkor inkább az a kérdés, hogy „a választási törvény módosításakor bekerül-e a jogszabályba minden magyar szavazati jogának tisztességes és egyenlő gyakorlásának garanciája vagy sem. Mert itt van a karmelita kutyája elásva: ez ugyanis – szerintem súlyosan alkotmányellenes módon – jelenleg nem garantált” – állapítja meg Ujhelyi.

Az ellenzéki politikus szerint a magát nemzetinek mondó kormány erkölcsi ócskaságát bizonyítja a Semjén Zsolt kormányfő-helyettes által beterjesztett módosítás, amely különbséget tett a határon túli magyarok és a kivándorolt magyarok szavazati jogának gyakorlása között azzal, hogy az előbbiek levélben is, utóbbiak viszont csak személyesen, akár több száz kilométert utazva szavazhatnak.

A határon túli egyéni körzeteket nemzeti konszenzussal, a választójogi törvény jelenlegi hiányosságainak igazságos kijavításával együtt el lehetne fogadni. 

 „Nem értek egyet azzal az ellenzéki attitűddel, ami a határon túli magyarok jelenleg ismert és nyilvánvalóan ezer okból táplálkozó Fidesz-pártisága miatt tart attól, hogy demokratikus versenyben (tételezzük fel, hogy előállhat ilyen) megmérettesse magát és saját jelöltjeit, saját elképzeléseit, saját igazát. Ha lesznek határon túli egyéni körzetek, akkor a magát komolyan vevő ellenzéki pártoknak saját jelöltet kell állítania és lehetőség szerint győznie; akkor máris értelmetlen a módosítástól való félelem. Nem vagyok bolond, tudom, hogy mennyire nehezített a pálya, de nem örök automatizmus, hogy minden londoni kivándorolt fiatal ellenzéki és minden határon túli kettős állampolgár Orbán-párti szavazó” – érvel Ujhelyi. 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Le az ünneplővel!

  • narancs.hu

Hétfőn lesznek az iskolákban az évnyitó ünnepségek, de mit vegyenek fel a gyerekek?

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.